Chrudimské noviny Tomáš Ludvík: Na Šancích bez šance?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Tomáš Ludvík: Na Šancích bez šance?

Sídlištěm Na Šancích opět po letech prošla velká voda. Teď, když opadla, je čas uklidit a začít hledat příčiny toho, proč se tak stalo. A také se podívat na to, co město pro obyvatele tohoto více než tisícového sídliště dělá. Mnoho z nich totiž zažilo prakticky stejnou situaci před lety a teď má, dle mého soudu, oprávněně pocit, že se na ně zapomnělo. A zdaleka nejde jen o protipovodňová opatření, sídliště Na Šancích je zanedbané, o jeho regeneraci se zatím ještě ani nezačalo hovořit a má tak nakročeno k tomu, aby se stalo ostudou města. Před více než dvěma lety jsem na webu města vznesl tento dotaz:

"Dobrý den, na internetových stránkách Chrudimě se lze dočíst o chystaných nebo probíhajících regeneracích sídlišť (Pod nádražím, U stadionu, Na Rozhledně, Větrník, Husova,...) zajímalo by mne, jestli se počítá také s regenerací sídliště Na Šancích, které trpí prakticky všemi neduhy, kterými trpí ostatní uvedená sídliště (a jež mají mimo jiné tyto regenerace řešit) - tedy nedostatek parkovacích míst, problémová dopravní obslužnost, chybějící možnosti volnočasových aktivit, zejména mládeže, přestárlá a nevzhledná zeleň, atd. Nebo se snad na tu více než tisícovku obyvatel dané lokality zapomnělo? Sídliště vzniklo před cca čtvrtstoletím a zub času se na něm podepsal právě tak, jako na ostatních sídlištích."

Odpovědi se chopil Petr Kopecký, vedoucí Odboru územního plánu a regionálního rozvoje:

"Dobrý den. Město Chrudim počítá s postupnou regenerací všech svých sídlišť. Nyní bude podána žádost o dotaci na regeneraci sídliště Na Větrníku, která by měla následně trvat 3 - 5 let. Během této doby se vedení města rozhodne, kde se bude pokračovat - k dnešnímu dni jsou hotovy projekční plány na sídliště U Stadionu, Víta Nejedlého a projednána byla i Husova ulice."

Jak vidíte, neexistuje žádný termín, žádná koncepce, žádný projekt. Obávám se, že pokud se vedení města Chrudim nezačne konečně skutečně vážně zabývat situací na tomto sídlišti, může se nejen opakovat velká voda, ale počet problémů bude narůstat. A tvrzení starosty, že město za vzniklou situaci nenese vinu, bude za chvíli věřit jen on sám. Obyvatelé sídliště Na Šancích si jistě zaslouží, aby město dalo jejich sídlišti šanci a začalo pracovat také v jejich prospěch. Velká voda ukázala, že je nejvyšší čas.

Tomáš Ludvík, Chrudim

Reklama

Obrázek uživatele chrudimák
#3289 chrudimák 17. Červen 2015 - 10:13
Víte jak to je (a nikdo mi nevymluví, že to tak není) - bydlí tam zastupitelé, radní nebo jejich nejbližší rodiny ??? .... bombarduje se radnice připomínkama ??? .... demonstruje se tam ..... brojí se proti radnici .... nee, tak se nedivte, to jsou pravidla politiky.
Obrázek uživatele pejskar
#3290 pejskar 17. Červen 2015 - 11:35
Vždyť jsou tu mnohem starší lokality,které je potřeba regenerovat,Stromovka má jen čtvrt století za sebou,třeba "Víťák" se stavěl před více jak půl stoletím!!!A že za potopu na Stromovce může radnice?V Osevě,která patří teď Babišovi,nejsou odborníci,aby věděli,že kukuřice na tom poli případný příval vody do sídliště neudrží?Na to si mělo město dát udělat expertizu od ministerstva zemědělství?A radnici připomínkami bombarduje kdekdo,to by musela mít bezednou pokladnici,aby všem vyhověla...vy si to představujete jako Hurvínek válku...
Obrázek uživatele emik
#3427 emik 11. Červenec 2015 - 12:44
Mezi námi - velké sídliště, obchvat má ulehčit provozu, ale sjezd je k Lídlu nebo ke Kauflandu, takže všichni od hasičárny dolů pojedou stejně přes semafory u hasičárny. Přitom na kulatoučké sjezdy koukáme ze sídliště.