Chrudimské noviny Propad ve výběru daní chce město zalátat zapojením finančních rezerv, půjde o víc než pět milionů korun

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Propad ve výběru daní chce město zalátat zapojením finančních rezerv, půjde o víc než pět milionů korun

Chrudim - Propad ve výběru daní trápí vedení města natolik, že se rozhodlo udělat z této problematiky bod číslo jedna na pondělním jednání zastupitelstva. Městská rada už svým kolegům v zastupitelstvu doporučila, aby absentující zdroje nahradili finančními rezervami, které se prý v rozpočtu stále ještě skrývají.

O propadu ve výběru daní, který vyděsil vedení města, Chrudimské noviny už informovaly. Přestože se zdálo, že postupně dojde k zalátání děr v městském rozpočtu, prozatím se tak neděje. Rada proto sáhla k doporučení zapojit finanční rezervy, a to hned ve výši přes pět milionů korun.

Kam tedy miliony půjdou? Především půjde o spoluúčast města na některých dotacích, kde by v budoucnu mohly nastat problémy, pokud by snad radnice peníze do projektů „nenalila“. Jde především o program regenerace městské památkové zóny a restaurování sochy v Městském parku. Zateplit přijde i mateřská škola v místní části Topol. Část peněz pak spolkne i program prevence kriminality. Z vlastních investičních akcí jde o úpravu přechodu pro chodce před Mateřskou školou Na Valech nebo první etapu rekonstrukce Švermovy ulice.

„Vzhledem ke sníženému výběru daní ministerstvem financí a propadu našich příjmů si víc dovolit nemůžeme, i když bychom na investice potřebovali rozhodně více. Některé investiční akce proto budeme muset dokončit v příštím roce," tvrdí starosta města Petr Řezníček (SNK-ED). O stopnutí projektů, které rozvířily místní politickou scénu - jde především o diskutovaný 3D model města za více než půl milionu korun, starosta nehovořil. Dá se proto očekávat, že nad rozpočtovými opatřeními se při pondělním zasedání městského zastupitelstva svede bitva. Pravidelnými kritiky údajného rozhazování peněz za nesmyslné zbytečnosti jsou především místní Svobodní. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele slava
#3316 slava 19. Červen 2015 - 9:34
Přijďte se k nám podívat na chodníky (Na Valech), jak to tady vypadá. Strana svobodných občanů dlouhodobě preferuje nezadlužovat město, kdyby se jejími dobrými připomínkami někdo řídil, nemusel dnes Řezníček brečet, že chudinka nemá peníze, protože MF je nevybralo. Co se takhle naučit hospodařit sám? Moc chcít po učiteli, který na všechno potřebuje odborníky, neboť sám tomu nerozumí (to jsou jeho slova).
Obrázek uživatele Zdenek K
#3319 Zdenek K 19. Červen 2015 - 12:12
"O propadu ve výběru daní, který vyděsil vedení města, " Predpokladam, ze je vydesil v unoru. Protoze od te doby bylo jasme, ze se dane vybiraji hure, dobry hospodar nespoleha na vestecke schopnosti p. Babise a predem se pripravi. A ano, neni to tak jednoduche, jak to vypada, nicmene prece nebudu utracet vic, kdyz mi chodi mene.