Chrudimské noviny Chrudimáci si stěžují na Romy, kteří se prý na plovárně chovají tak, jako by jim patřila, plavčíci to údajně nevidí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Chrudimáci si stěžují na Romy, kteří se prý na plovárně chovají tak, jako by jim patřila, plavčíci to údajně nevidí

Chrudim - Návštěva chrudimské plovárny se může stát pro někoho doslova noční můrou. O tom se teď přesvědčila řada návštěvníků poté, co museli absolvovat nepříjemnou zkušenost s Romy, kteří se tu nejen koupají v nevhodném oblečení, ale hlučí a obtěžují ostatní návštěvníky svým nepřizpůsobivým chováním. 
 
Ne zrovna dobrou reklamu, kterou chrudimské moderní plovárně dělají naši romští spoluobčané, popsal na svém blogu i jeden tatínek, který se vydal v letním parnu ochladit se svou dcerkou. Letní koupaliště totiž společne s nimi a stovkami dalších slušně se chovajících návštěvníků "poctili" svou přítomností i zmiňovaní příslušníci romské menšiny. Zhruba 80 Romů se prý na plovárně chovalo, jako by jim místo patřilo, předbíhali ve frontě na klouzačku a dokonce chtěli pisatelovu osmiletou dcerou okrást o padesátikorunu. Po této zkušenosti odsud muž i s dcerou odešli s tím, že už se sem nevrátí. 
 
Podobnou zkušenost však má celá řada dalších návštěvníků chrudimské plovárny. Hřebíček na hlavičku tak trefil třeba Zdeněk Starý. "Od toho je tam taky personál. Já dovnitř s botami nesmím, oni ano. Dcera mít brýle na potápění mít nesmí, protože se prý mohou rozbít, oni zrcadlovky ano. Chtělo by to vyžadovat stejné věci po všech bez rozdílu. Je potřeba si uvědomit, že ústupky povedou jen k posunutí hranice v chování. Nemůžu pořádek vyžadovat jen po tom, kdo si to nechá líbit," říká Starý a nabízí zároveň řešení.

Většina plavčíků a zaměstnanců chrudimských sportovišť si ale podle všeho neví s nepřizpůsobivými romskými návštěvníky plovárny rady a snaží se proto jejich prohřešky nevidět a vyhnout se tak možným konfliktům. A to návštěvníkům plovárny vadí a přebírají tedy iniciativu sami. Naposledy se tak stalo v úterý odpoledne, kdy jedna z návštěvnic nevydržela nevhodné chování skupiny osmi Romů a přivolala na plovárnu prostřednictvím tísňové linky 156 strážníky, aby proti nim zasáhli, když se k tomu neměli plavčíci. Nejenže tu Romové hlučeli, ale neměli plavky a koupali se v teplákových kraťasech, což provozní řád koupaliště zakazuje. 
Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele chrudimák
#3404 chrudimák 9. Červenec 2015 - 13:56
A jeden dotaz - co je pravdy na tom, že se jim proplácí na sociálce vstupné ?????
Obrázek uživatele platek
#3406 platek 9. Červenec 2015 - 14:02
řekl bych, že přelézání plotu bez zaplacení na plovárnu jim asi sociálka neporadila :-)
Obrázek uživatele KB
#3408 KB 9. Červenec 2015 - 16:35
To, že plavčíci romy přehlížejí a povolí jim naprosto všechno, je naprosto zřejmé. Když náhodou nějaká bílá maminka nechá dítě cachtat se bez plavek, okamžitě ji pošlou, a´t mu dá plavky, ale to, že oni se koupou v trikách a kraťasech je naprosto v pořádku. O víkendu mě tahle banda doslova donutila, abych si věci přesunula jinam. Zřejmě se jim zalíbilo místo, kde jsem s dcerkama byla a které bylo ve stínu, takže se rozhodli, že se na něm usadí. To, že jsem tam měla věci, kočár s postiženou dcerou, jim bylo úplně fuk. Prostě si deky rozložili kolem mé a to tak natěsno, že se nedalo ani projít. Absolutně mě připravili o soukromí, k tomu bez přestání hulili a vajgly pohazovali kolem. Tak jsem se sbalila a přestěhovala jinam. Starší dcera zase jezdila po skluzavce a ti jejich výrostci jezdili tak rychle za ní, že ani nestačila odplavat zpod skluzavky, skoro na ni několikrát spadli. Plavčíci tam byli, ale neřekl nikdo nic, jako by to vůbec neviděli.
Obrázek uživatele Zdena
#3416 Zdena 10. Červenec 2015 - 21:44
To myslíte vážně? Jestli je to pravda, tak to už je vrchol!!!!! Pokud vím vždy chodili dírou v plotě!!!!!! Potom zdrahali před plavčíkem, když je vymáknul.
Obrázek uživatele Pavel
#3422 Pavel 11. Červenec 2015 - 0:18
Víme, jak to je s tou sociálkou? Pokud to je pravda, tak to je šílené.
Obrázek uživatele CML
#3423 CML 11. Červenec 2015 - 10:14
Pavel: Víme, jak to je s tou sociálkou? Pokud to je pravda, tak to je šílené.
Totální nesmysl!
Obrázek uživatele CML
#3424 CML 11. Červenec 2015 - 10:19
chrudimák: A jeden dotaz - co je pravdy na tom, že se jim proplácí na sociálce vstupné ?????
Kolovací nesmysly (na facebooku, řetězové emaily,..). Někdo chce nasrat lidi, má z toho radost jak se ostatní Češi rozčilují a proto vymýšlí takové nesmysly. Počítá se s tím, že dost lidí se toho chytne a šíří to dál. Takhle podobně vznikaly fámy, že kofoláci mají v lékárně nákupy zadarmo na nějaké lístečky ze sociálky či co a bílí ve frontě za nimi se na to dívají a musí za vše platit.
Obrázek uživatele emik
#3425 emik 11. Červenec 2015 - 11:39
KB: To, že plavčíci romy přehlížejí a povolí jim naprosto všechno, je naprosto zřejmé. Když náhodou nějaká bílá maminka nechá dítě cachtat se bez plavek, okamžitě ji pošlou, a´t mu dá plavky, ale to, že oni se koupou v trikách a kraťasech je naprosto v pořádku. O víkendu mě tahle banda doslova donutila, abych si věci přesunula jinam. Zřejmě se jim zalíbilo místo, kde jsem s dcerkama byla a které bylo ve stínu, takže se rozhodli, že se na něm usadí. To, že jsem tam měla věci, kočár s postiženou dcerou, jim bylo úplně fuk. Prostě si deky rozložili kolem mé a to tak natěsno, že se nedalo ani projít. Absolutně mě připravili o soukromí, k tomu bez přestání hulili a vajgly pohazovali kolem. Tak jsem se sbalila a přestěhovala jinam. Starší dcera zase jezdila po skluzavce a ti jejich výrostci jezdili tak rychle za ní, že ani nestačila odplavat zpod skluzavky, skoro na ni několikrát spadli. Plavčíci tam byli, ale neřekl nikdo nic, jako by to vůbec neviděli.
Kdybyste byla v menšině, městská policie nic nevyřeší a hned je z toho rasismus a diskriminace, taky by z vás nebyl hrdina
Obrázek uživatele emik
#3426 emik 11. Červenec 2015 - 11:41
už to je vložene ?
Obrázek uživatele ŠIMŠÁK
#3428 ŠIMŠÁK 12. Červenec 2015 - 11:00
Možná to bude hlavně v personálu, který se jich bojí (a já se nedivím,protože víme všichni své),ale byl jsem s rodinou ve Skutči a když se tam začal někdo koupat v triku tak ho hnedle vykázali ať byl černej,bílej nebo zelenej. A to tam jsou plavčíci snad jen ženy!!! Takže to jde.
Obrázek uživatele pejskar
#3429 pejskar 12. Červenec 2015 - 11:53
..je pravdou,že jich tam chodí početné houfy,už xkrát jsem přemýšlela,kde na to berou....
Obrázek uživatele KB
#3431 KB 13. Červenec 2015 - 6:58
emik: Kdybyste byla v menšině, městská policie nic nevyřeší a hned je z toho rasismus a diskriminace, taky by z vás nebyl hrdina
Nesouhlasím. Náplní práce plavčíků je mimo jiné udržovat pořádek na koupališti a dohlížet nad dodržováním návštěvního řádu. Pokud je někdo neposlouchá, pak mají zavolat policii a nechat je případně i vykázat z koupaliště. To se pak nedivím, že se chovají tak jak se chovají, když jim všechno projde a plavčíci jim vše tolerují. A je velice smutné, že tu policii musí volat sami návštěvníci. A jak je vidět (viz.nedávný článek tady na novinách), policii poslechnou. Řekla bych, že toto silně ničí prestiž tohoto koupaliště a doela ráda bych znala i stanovisko pana Marouska jako ředitele sportovišť.
Obrázek uživatele KB
#3432 KB 13. Červenec 2015 - 7:00
ŠIMŠÁK: Možná to bude hlavně v personálu, který se jich bojí (a já se nedivím,protože víme všichni své),ale byl jsem s rodinou ve Skutči a když se tam začal někdo koupat v triku tak ho hnedle vykázali ať byl černej,bílej nebo zelenej. A to tam jsou plavčíci snad jen ženy!!! Takže to jde.
Přesně tak, ale když jim to tolerují, pak je v tom ještě podporují. Když se jich plavčíci bojí, mají zavolat policii a ne čekat, až to udělají sami návštěvníci