Chrudimské noviny Obraz bídy a zmaru teď prý připomíná podchod u Ploché dráhy, úředník Kopecký však slibuje nápravu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Obraz bídy a zmaru teď prý připomíná podchod u Ploché dráhy, úředník Kopecký však slibuje nápravu

Chrudim - Rekonstrukce okolí vlakového i autobusového nádraží postupně míří ke svému cíli, přesto se stále nepřestávají objevovat otazníky, které se snaží městští úředníci horko těžko „látat“. Pravidelný přispivatel Chrudimských novin Tomáš Velendorf se nyní pozastavil nad stavem podchodu vedoucího pod železniční tratí k Ploché dráze.

Podle Velendorfa je podchod jedním z odpudivých reliktů doby dávno minulé a město se příliš nesnaží, aby se to změnilo. Přestože tudy během školního roku projdou stovky studentů a zamětnanců Gymnázia Josefa Ressela, povaluje se tu nepořádek a odpadky. Podle svědectví místních si sem občas i některý z pasažérů čekajících na vlak či autobus rád odskočí vykonat potřebu a podchod tak čpí močí.

Nevím sice, v jakém časovém horizontu dojde k další rekonstrukci ulice Československé armády, a to v úseku od hotelu Romania k podchodu pro pěší, a tedy i k úpravě autobusových stání v této části ulice, ale přesto by mne zajímalo, zda by u zastávky MHD autobusového nádraží nešla ještě zatím umístit jedna lavička a jeden odpadkový koš. Dále by stálo možná za povšimnutí, že samotný podchod pro pěší a celé jeho okolí, tedy hlavně ve směru ke Skřivánku, se nenachází zrovna v ideálním stavu, co se týče čistoty a pořádku, o stavu zdejší infrastruktury raději ani nemluvě. To celé ještě nyní umocňuje krátká část nově zrekonstruovaného podchodu, respektive přejezdu, která je tak nyní v přímém kontrastu s ostatním stavem tohoto 35 let starého podchodu a celého jeho okolí,“ popisuje údajně neutěšenou situaci v lokalitě u nádraží Tomáš Velendorf.

A pokračuje. „Hned nad výstupem z podchodu ve směru na Skřivánek jsou šikovně umístěné nádoby na tříděný odpad a v okolí tohoto úložiště se nachází, jak jsem si povšiml minulý týden, velké množství suchých větví a dalšího poházeného odpadu, který pak vítr rozfoukává po celém okolí, a to i do samotného podchodu a mezi křoví, které se tam nachází. Chodníky jsou zde zarostlé travou, a to hlavně v ulici K Ploché dráze. Celé to zde vypadá více jak zpustle a odpudivě. Člověk si říká, zda to není i schválně, abychom měli neustále na paměti, jak to u nás ještě před více než 25 lety všude vypadalo. K vytvoření dokonalé iluze tam už schází jen ta prodejna Jednoty a fronta lidí na melouny,“ uzavírá Velendorf, který rozhodně kritikou na adresu radnice ve svých úvahách nešetří.

Vedoucí Odboru územního plánu a regionálního rozvoje MěÚ Chrudim Petr Kopecký však Velendorfovo nadšení zchladil. Lavička se zde jistě neobjeví. Jediné, co může úředník slíbit, je větší čistota okolí podchodu. Kopecký je totiž jednatelem místních Technických služeb a v době nepřítomnosti ředitele Zdeňka Koláře je i vede. „Projekt IPRM, který se týká okolí autobusového nádraží, bude do konce letošního října kompletně dokončen a nyní tam nic nad rámec projektu umísťovat nebudeme. Na nepořádek ve zmíněné lokalitě se zaměříme v příštím týdnu,“ slibuje Kopecký.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele logo2
#3459 logo2 19. Červenec 2015 - 21:15
Vstup do podchodu od Skřivánku je skutečně tristní, rozpadlý beton, rozbité římsy, mizerné osvětlení, přerostlé náletové dřeviny z pozemku ČD. Velký kontrast s budoucí opravenou ulicí Čs. armády. Mimochodem, na fotce zátiší s kontejnery na tříděný odpad není vidět nejskrytější odpadkový koš v Chrudimi. Zatímco v podchodu každý odpadkový koš vydržel maximálně měsíc, zde je na zábradlí za žlutým kontejnerem na plast tak krásně skrytý, že ho nikdo nenajde. Na druhou stranu, nikdo ho nezničí a nemusí se ani vyvážet... :o)