Chrudimské noviny Radniční koalice má po hlasování o tribuně první trhliny, nebýt jednoho z komunistů, záměr by neprošel

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Radniční koalice má po hlasování o tribuně první trhliny, nebýt jednoho z komunistů, záměr by neprošel

Chrudim - Radniční koalice se dostala během pondělní schůze zastupitelstva do problémů při schvalování třímilionové dotace od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na rekonstrukci tribuny na bývalém stadionu AFK, kterou by město mělo dofinancovat ze svého částkou ve výši takřka šesti milionů korun. Pro tento záměr odmítl totiž nečekaně zvednout ruku městský zastupitel SNK-ED a podnikatel Jozef Lörincz, jehož jméno je spojeno s úspěšnou firmou Era-Pack Chrudim a neméně úspěšným stejnojmenným futsalovým klubem.

To, že se Jozef Lörincz zdržel hlasování, nakonec znamenalo, že návrh nebyl o jeden hlas schválen a starosta Petr Řezníček (SNK-ED) byl donucen přistoupit k dohadovacímu řízení s přítomnými zastupiteli, jejichž účast na mimořádné pondělní schůzi poznamenaly kvůli času dovolených četné absence. Chyběla například Řezníčkova "pravá ruka" Šárka Trunečková ze stejného volebního sdružení nebo lékař Viliam Kopecký z Koalice pro Chrudim, který měl právě službu a musel se ze schůze omluvit, čímž byla radniční koalice citelně oslabena. Ale ani opozice na tom nebyla o poznání lépe. Zasedání se neúčastnili oba Svobodní - Petr Lichtenberg a Josef Káles mladší, anebo dva zastupitelé hnutí ANO 2011 David Kasal a Ondřej Kudrnáč, kteří se z jednání včas omluvili. Opozici tak zastupovali jen František Pilný (ANO 2011) se zbývajícími spolustraníky Richardem Herbstem, Evou Kleprlíkovou a Miroslavem Skokanem a dále zastupitelé z KSČM, o jejichž podporu se musela radniční koalice tentokrát opřít, jinak by záměr neprotlačila.

Jakmile zkrachovalo první hlasování, svolal starosta zastupitele k dohadovacímu řízení, aby je o nutnosti přijetí dotace přesvědčil. "Dohadovací řízení trvalo asi 20 minut a musím uznat, že pan starosta má přesvědčovací schopnosti, byť mu chybí pádné argumenty," konstatuje zastupitel Pilný. "Nezbylo mi však, než tlumočit shodné stanovisko všech zastupitelů ANO 2011, že se zdržíme hlasování, protože nechceme podporovat výhradně jen fotbalisty, ale všechny sporty ve městě," pokračuje František Pilný. "Současně jsem tlumočil vzkaz kolegy Kasala, že jde o velký nepoměr mezi dotací a doplatkem, který musí město uhradit ze svého. Na to mi sice pan starosta odvětil, že poslanec Kasal mohl městu pomoci při získání větší dotace, ale nezbylo mi, než znovu oponovat, protože jej o to nikdo z vedení radnice nepožádal. Z debaty však vyplynulo, že o něco podobného byl požádán poslanec Jan Chvojka z ČSSD, ale vyšel při snaze získat víc naprázdno," doplňuje k situaci městský zastupitel, který v této souvislosti poukázal na úspěšnost sousedních Pardubic, které letos dokázaly získat pro svá sportoviště desítky milionů korun.

"Z toho všeho je zřejmé, že by bylo rozumější tak nízkou dotaci vůbec nepřijímat a snažit se získat na opravu tribuny více peněz od státu, když máme tak napjatý rozpočet města," argumentuje dál Pilný. Přesvědčovací taktika starosty Řezníčka slavila i přes veškeré tyto výhrady nakonec úspěch, protože získal přeci jen čtrnáctého zastupitele do party. Byl jím Ivan Bělohlávek z KSČM, o němž se během zdlouhavého povolebního vyjednávání mluvilo jako o možném neuvolněném radním budoucí radniční koalice, než tyto úvahy zhatil Roman Málek (Koalice pro Chrudim), který přeběhl nečekaně od opozice ke koalici. Bělohlávek umožnil nyní svým hlasem nejen přijetí třímilionové dotace od MŠMT, ale zvedl ruku i pro to, aby vedení radnice sáhlo do finančních rezerv města a zainvestovalo opravu tribuny na bývalém stadionu AFK Chrudim.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#3596 Pavel 24. Srpen 2015 - 22:03
Tak to je neuvěřitelný, obyčejný člověk je jim ukraden, chodníky se nedělají, běžné věci neudržují, ale do fotbalu se investuje furt. Nechtělo by to už Řezníčka vyhodit?