Chrudimské noviny Chrudimské noviny se staly součástí unikátního webového archivu Národní knihovny, jsou nejčtenější v Chrudimi

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Chrudimské noviny se staly součástí unikátního webového archivu Národní knihovny, jsou nejčtenější v Chrudimi

Chrudim - Chrudimským novinám se jako jednomu z mála internetových projektů dostalo pocty být součástí obrovského webarchivu, který vytváří Oddělení archivace webů Národní knihovny, jehož cílem je zpřístupnit obsah českého internetu i budoucím generacím čtenářů.

V prostředí internetu průběžně narůstá obrovské množství publikovaných dokumentů, které se postupně mění nebo zcela mizí. Pokud nebudou průběžně archivovány, tato významná součást národního kulturního dědictví bude nenávratně ztracena. Odpovědnost za archivaci webových zdrojů a jejich registraci v národní bibliografii nesou národní knihovny. Úlohou Webarchivu je archivace národního webu v prostředí sítě Internet. Jde o shromažďování webových zdrojů, jejich archivaci, ochranu a zajištění dlouhodobého přístupu k těmto archivovaným dokumentům. Provádí se jednak kompletní archivace - tedy automatický sběr celého českého webu. Souběžně probíhá výběrová archivace, kdy dochází na základě URL k archivaci nejzajímavějších webových zdrojů vybraných na základě selekčních kritérií,“ uvádí web Národní knihovny.

Součástí tohoto výběrového archivu jsou i stránky Chrudimských novin, jak dokazuje certifikát o archivaci. Tímto certifikátem sice Národní knihovna nepotvrzuje kvalitu archivovaných stránek, přesto ale jde o unikátní „ocenění“, protože takový web je ukázkou autentického českého webu. Chrudimské noviny přinášejí už čtvrtým rokem denní zpravodajství z dění ve městě a jsou nejčtenějším internetovým deníkem v Chrudimi. Jako první se věnovaly celé řadě témat. Šlo především o kauzy týkající se zásahu protikorupční policie v Hotelu Bohemia, zrušeného sjezdu z obchvatu města u Medlešic nebo nehodě opilého šéfa Technických služeb Chrudim Zdeňka Koláře. Mezi články s nejvyšší čteností patřil pak třeba nekrolog Jaroslava Korečka za Fitiho a text o boji majitelů lesní restaurace Na Hájence s místními politiky, který se podařilo nakonec dovést do úspěšného konce a návštěvníci hospody tak mohou využívat lesní komunikaci.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#3646 jetozver 3. Září 2015 - 15:03
No vida a pak že ocenění pobírá jen město ;-). I budoucí generace si pěkně počtou. Doufám, že to tam bude uchováno na věky, aby si početly i v reakcích čtenářů, protože i ty mají jistě obrovskou hodnotu ;-) ;-) ;-)
Obrázek uživatele Bleeer
#3650 Bleeer 3. Září 2015 - 19:22
Pro úplnost - součástí tohoto "Webarchivu" je dalších 4669 internetových projektů, z Chrudimi jsou to: Chrudim: oficiální stránky města, Chrudim 2013: město kultury a gastronomie, Chrudimka.cz, Chrudimská komorní filharmonie: CHKF, Městská knihovna Chrudim, Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi, Regionální muzeum v Chrudimi.