Chrudimské noviny Potíže s doručováním některých mailů městským úředníkům má na svědomí nesprávná forma emailové adresy

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Potíže s doručováním některých mailů městským úředníkům má na svědomí nesprávná forma emailové adresy

Chrudim - Na potíže v komunikci s městskými úředníky si nestěžují jen někteří novináři, ale i obyvatelé města platící daně, kteří se právě na mzdy „byrokratů“ skládají. Lidem se totiž občas vrací zpět maily, které se snažili pracovníkům Městského úřadu Chrudim zaslat.

Potíže v dotazování úředníků se přitom týkají jen lidí, kteří v komunikaci s nimi využívají specifický druh emailové adresy. Ta podle odborníků na informační technologie nesplňuje platné standardy pro elektronickou poštu a takzvaný „mailer demon“ tyto zprávy automaticky vrací odesilateli. Problém vysvětluje Karel Prášil z Oddělení informatiky MěÚ Chrudim. „Problém je v emailové adrese s tečkou před zavináčem, na kterou nelze ve většině případů odpovědět. Neodpovídá totiž standardu pro elektronickou poštu, který my, jako úřad, nebudeme obcházet,“ říká městský „ajťák“.

Slova svého kolegy potvrzuje i Lubomír Holeka, který je městským správcem sítí. „Zmiňovaný standard není zákon, ale předpis, kterým se řídí adresa elektronické pošty, zejména její tvar. Tečka je ve světě počítačů hodně speciální znak, často je brán jako oddělovač částí ve specifickém celku. Prakticky to znamená, že třeba adresa petrnovak.@mojeadresa.cz není podle tohoto předpisu zpracovatelná, tudíž není správně. Naopak adresa petr.ivan.novak@mojeadresa.cz je podle předpisu správně a náš server, který zpracovává poštu, ji přijme. Doručenou poštu totiž rozhodně neodmítáme,“ upřesňuje problém Holeka.

Tomu, kdo se chce dotázat městských úředníků a má mailovou adresu v nesprávné formě, tak nezbývá, než si ji změnit nebo zvednout telefon a příslušnému zaměstnanci města prostě zavolat.  

red

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#3618 Pavel 31. Srpen 2015 - 23:40
Tečková buzerace....
Obrázek uživatele Lajos
#3621 Lajos 1. Září 2015 - 23:08
Jestli jsem pochopil správně obsah článku, tak není problém na straně MÚ Chrudim, ale mezi počítačem a židlí na straně odesílatele mailu. Adresa úředníků, jak vyplývá z městského webu, je tvořena v podobě jméno.příjmení@chrudim-city.cz. Pokud tam někdo narve tečku, tak snad nemůže očekávat, že to dojde kam má.....
Obrázek uživatele jetozver
#3622 jetozver 2. Září 2015 - 7:07
Lajosi ty jsi ale trdlo vid ??? Pořádně si to přečti a k tomu se pokus malinko zamyslet ...... třeba se zadaří .
Obrázek uživatele slava
#3623 slava 2. Září 2015 - 8:12
Je potřeba pořádně číst text. :-)