Chrudimské noviny Víkendové tipy Jakuba Valenty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Víkendové tipy Jakuba Valenty

Chrudim - „Zemědělci sklidili a ve městě se všichni opili,“ tímto bonmotem Miroslava Donutila by mohly začít dnešní tipy. Ano, je to tak. Po roce se opět do centra vrací festival a s ním i jarmark na Resselovo náměstí. Nepochybně akce číslo jedna.

Oblíbené obžínky začnou už v pátek 4. září v osm ráno v Muzeu barokních soch. Těšit se můžete na lidové tance a hudbu, jakkoli v prostorách bývalého kostela se může jednat o podnik diskutabilní. Když už tam budete, dobře si prohlédněte i vystavenou „Ďáblovu bibli“, která svého času patřila k největším divům světa a vznikla v nedalekých Podlažicích.

V sobotu 5. září pokračují obžínky a sice hlavním programem, kterým je zmiňovaný folklorní festival. Letos přijaly pozvání pořádajících Chrudimské besedy a Národopisného souboru Kohoutek folklorní soubory Břeclavan z Břeclavi, Formani ze Slatiňan, Postřekov z Postřekova, Mladosť z Banské Bystrice a Wahana Budaya z Ede. Zaměřte se na náš Kohoutek, protože často vystupuje v krojích, které byly pro Chrudimsko typické.

V sobotu 5. září od osmi večer vás zve Hospůdka na hřišti ve Slatiňanech na taneční večer se skupinou Wječná Žízeň. Budou zde připraveny pochoutky na grilu a samozřejmě i nějaké to pivo. Pouťová zábava se koná v Nasavrkách v hotelu Šustr rovněž od osmi večer. O víkendu budou Nasavrky vůbec patřit pouti, protože je zdejší kostel zasvěcený svatému Jiljí, který slaví svůj svátek 1. září.

V sobotu se uskuteční také Memoriál Aleny Karlíkové a soutěžit v něm budou hasiči v požárním útoku. Klání by mělo začít v devět ráno, bohužel jsem nenašel, kde by se měla akce konat. Budu vděčný za upřesnění, třeba v diskusi pod článkem.

V neděli uzavře Obžínky zpívání při mši svaté o půl deváté ráno v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Ve stejný den o půl hodiny později začne soutěž v požárním útoku v Hlinsku a sice na místních sprotovištích. Předpokládám, že na fotbalovém stadionu.

V neděli ve dvě odpoledne zahájí v Centru Jana XXIII. výstavu Markéty Adámkové „Všechnokrásno z Kameniček“. Hlavními tématy obrazů Markéty Adámkové jsou malebná venkovská zákoutí, lidová architektura, zapomenutá řemesla a krásy přírody, zejména z okolí Kameniček. Obrazy jsou veselé, plné jasných barev a optimismu, a takovouto náladu se autorka snaží přenést i na návštěvníky jejích výstav, kterých uspořádala mnoho v našem kraji, například ale i v Praze, Holicích, Žďáru nad Sázavou a jinde. Každá její výstava je vyjádřením jejího já, vychází z pocitů, představ a souvislostí dějin, kde bydlí. Jsou to Kameničky. Výtvarnému vyjádření se věnuje od raného dětství. Ráda maluje cesty, západy slunce, rybníky, lidská obydlí našich předků z minulosti i současnosti. Součástí vernisáže bude jako každoročně výtvarná dílna pro děti. Určitě si do Hlinska udělejte cestu, máte-li rádi naše Železné hory.

S radostí také mohu informovat, že konečně rostou houby. Našel jsem ve středu dva praváky a nespočet kozáků. Takže ano, přátelé, už je to tady :-). Košíky do ruky a hurá do lesa!

Hezký víkend, milí čtenáři!

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Mathew
#3658 Mathew 4. Září 2015 - 19:52
hm, a ja jsem nasel akorat par podpapiraku
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3660 Zbyněk Kotúč 6. Září 2015 - 21:23
Mathew, musíte vyrazit na houby ještě před Valentou, ne až po něm :-)