Chrudimské noviny David Paluka: Vsadili jsme na rodinné prostředí a nejkvalitnější suroviny

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

David Paluka: Vsadili jsme na rodinné prostředí a nejkvalitnější suroviny

Chrudim - Ve Filištínské ulici se svého času nacházela jedna z prvních soukromých restaurací ve městě. Známý „Dalibor“ byl oblíbeným cílem všech, kdo hledali stylové prostředí v centru Chrudimě. Po změně majitele historického domu zde ale došlo k řadě úprav a nová „Restaurace U Paluků“ v současnosti splňuje kritéria pro ty nejnáročnější gurmány a milovníky hezkého, originálního prostředí.

Majitelé restaurace, v Chrudimi dobře známí manželé Palukovi, vzali rekonstrukci do ruky opravdu „z gruntu“. Proměnou prošlo celé vnitřní vybavení, objevil se tu i soukromý apartmán, do něhož si cestu rychle našli i zahraniční klienti. David Paluka si zakládá především na rodinné atmosféře a známém rčení, v němž stále platí zákazník za rozhodujícího činitele při tvorbě nabídky.

Proč by lidé měli chodit zrovna k vám?

Myslím si, že nabízíme to, co jinde ne. Musím ale připustit, že v samotném městě existuje vícero restaurací, které mají svého ducha a snaží se o originalitu, poctivý přístup k zákazníkům. U nás hosté najdou především rodinnou atmosféru a jídlo připravené z kvalitních surovin. Žádné rozmrazované polotovary a náhražky nevedeme. Hodně se navíc zaměřujeme na sezónní produkty, ať už jde o ryby, chřest nebo zvěřinu. Přes týden nabízíme i klasická menu, z nichž si vybere opravdu každý. Už dnes proto mohu říci, že máme řadu stálých hostů.

Bylo obtížné najít kvalitní personál?

Jistě. Na personálu bezesporu celá restaurace stojí a bez kvalitních lidí se neobejdem. Šéfkuchař Tomáš Holý je opravdový odborník, s nímž mám dlouhodobě jen ty nejlepší zkušenosti. V naší restauraci jsme mu dali volnou ruku, takže je zcela na něm, jaké vybere suroviny, jakou úpravu a podobně. Obecně ale bylo dost obtížné najít kvalitní zaměstnance, na něž je spolehnutí. Celá věc totiž začíná na číšnících a končí na kuchaři a musí se tedy jednat o perfektní spolupráci. Nepreferuji proto primárně lidi vyučené v oboru. Musí mít chuť do práce a také dobrou náladu. Otrávený číšník nebo nepříjemná servírka vás k opětovné návštěvě příliš motivovat nebudou. Proto si myslím, že investice do personálu se vyplatí a nebojím se do něj investovat. A to ne jen peníze.

Museli jste dům rekonstruovat a neobešlo se to bez komunikace s městskými úředníky. Jaké s nimi máte zkušenosti?

Opravdu jen ty nejlepší. Především s vedoucí Oddělení stavebně správního Radkou Netolickou byla komunikace bezproblémová. Trošku jsme měli problémy pouze s umístěním stolků s židlemi do Filištínské ulice, ale i tady se podařilo vše dotáhnout do úspěšného konce. Rekonstrukce domu byla opravdu důkladná, protože se musela předělávat voda a kanalizace. Odměnou za náročnou práci při úpravách je ale jedinečné prostředí, terasy s výhledem na budovu Muzea a spokojení hosté.

Vnitřní vybavení máte opravdu originální. Bylo náročné domluvit se s designérem?

Vůbec ne :-). Strávili jsme stovky hodin u internetu a hledali doplňky, která by se nám líbily. Stejně tak pro nás bylo inspirací třeba vybavení restaurací v zahraničí, kde trávíme naši dovolenou. Po částech se nám tak podařilo vytvořit to, co vidíte. Kovové prvky nám na míru vyrobil umělecký kovář Pavel Vojáček, nechali jsme vytisknout a zarámovat staré fotografie města. Menší práce jsme si navíc dělali sami. Do úprav interiéru, který prošel kompletní rekonstrukcí, se zapojil i syn Daniel. Nesmírně ho baví vymýšlet nejrůznější průzkumy a zjišťovat, co by hosté ubytovaní v apartmá zlepšili, co se jim líbilo a nelíbilo. Navíc se doslova našel v práci „na place“, tedy přímém kontaktu s hosty restaurace. Také hosté jsou mile překvapeni usměvavým personálem a příjemnou obsluhou.

Velkým problémem, na nějž si hosté často stěžují, je prý i volba hudby, která se line z reproduktorů. U vás jde především o klasický jazz, jenž skvěle dokresluje atmosféru. Kdo hudbu vybírá?

Spoléhám zcela na vkus personálu. A prozatím se zdá, že se nám to opravdu vyplácí, protože máme od našich hostů podobnou odezvu. Hudba se jim líbí.

Které z akcí zaměřených na nejrůznější druhy jídel se těší největší oblibě?

Prozatím není naše restaurace v provozu ani rok, takže se dá obtížně hodnotit, ale už teď je jasné, že oblíbené budou tématické akce během roku. Hovořil jsem o zvěřině, která by se měla objevit na jídelníčku v době, kdy se konají hony. V létě jsme zkusili třeba rybí speciality, dary moře, dobře fungují i zmiňovaná menu během týdne. Odezvy jsou opravdu kladné a dokonce se návštěvníci města ptají, kde naši restauraci najdou. Jako dobrý nástroj k prezentaci se ukázal i facebook, kde denně aktualizujeme naši nabídku a postujeme fotky jídel.

Kdybyste se dnes pouštěli do rekonstrukce domu, udělali byste něco jinak?

Myslím, že ne. Dispozice budovy je poměrně složitá a my zvolili tu nejlepší variantu.

Máte ještě nějaké plány do budoucna?

Byl bych rád, pokud by jednou celý podnik fungoval i beze mne. Ne že by mne práce nebavila, ale rád bych měl víc času na rodinu. Protože se ale synové Daniel a Adam docela „potatili“, snad se to podaří. Dál budu investovat především do lidí, kteří jsou největším „pokladem“ naší restaurace. Spokojený zaměstnanec je dobrým zaměstnancem. A svou spokojenost pak přenáší i na hosty. Určitě v naší nabídce hosté dál najdou vína od lokálních dodavatelů, podobně se chceme zaměřit i na lokální suroviny k přípravě jídel. Samozřejmě kromě chobotnic :-). Host by měl zkrátka vědět, proč jde na oběd nebo na večeři zrovna do Restaurace U Paluků. Prozatím se zdá, že většina z příchozích to ví.

Děkuji za rozhovor. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele honza
#3707 honza 17. Září 2015 - 8:47
Připadá mi to jako dost okatá reklama na novou hospodu. škoda jen, že se nevěnujete historii domu.
Obrázek uživatele Bleeer
#3709 Bleeer 17. Září 2015 - 14:35
honza: Připadá mi to jako dost okatá reklama na novou hospodu. škoda jen, že se nevěnujete historii domu.
Stejně, jako by vám rozhovor s majitelem benzinky přišel jako dost okatá reklama na tu benzinku, že. ;) I přesto si myslím, že může být pro čtenáře zajímavé podobný rozhovor číst a navíc do místního media přece informace o místních firmách a podnikatelích (stejně, jako o ostatních zde žijících a tvořících lidech) jednoznačně patří. Třeba se jednou dočkáte i rozhovoru s historikem o historii domu.
Obrázek uživatele Zdena
#3710 Zdena 17. Září 2015 - 16:03
Historie Města jako takového je úžasná. I místních domů.Ale to asi patří do jiného článku. Rest. jsme navštívili a opravdu vše na úrovni. Proto kdo to bere jako reklamu ať rest.navštíví a porovná sám.
Obrázek uživatele kif820
#3748 kif820 29. Září 2015 - 12:11
Tak když si tu dělají reklamu, tak já jim zanechám hodnocení. Navštívil jsem restauraci na začátku prázdnin. Obsluha hrála divadlo, až jsme nevěděli, jestli si z nás nedělají srandu (výborný výběr madam, služebníček, mohu nabídnout nějaký dezert mistře + vše proneseno v předklonu s rukou za zády). Jedli jsme šafránové rizoto a dva steaky. Rizoto nebylo krémové, byla to spíš rozvařená rýže co se lepila na patro. Lanýže na vrchu neměli vůbec žádnou chuť ani vůni a právě na ně jsem se těšil. Jeden steak byl medium jak jsme chtěli, druhý byl ale jako kámen. Nešel ukrojit. Oba měli být stejné. Co mě nejvíc naštvalo je pak pivo do 0,4 sklenice (31,-), což považuji za další nešťastný trend zaměřený na tahání peněz ze zákazníků. To, že tam zákazníci stále chodí, je zřejmě dáno faktem, že v Chrudimi nemají velkou konkurenci a tato restaurace je alespoň čistá a nabízí něco jiného než šnicl a smažák.
Obrázek uživatele platek
#3749 platek 29. Září 2015 - 15:55
Nejvetsi uroven ma Hotel Fortna.
Obrázek uživatele Pavel
#3757 Pavel 30. Září 2015 - 0:21
Paluka má zmáknutého Čechlovského na radnici a vše mu projde.
Obrázek uživatele jetozver
#3760 jetozver 30. Září 2015 - 6:09
Chce to čepici na hlavu .... večer už bývá zima a malinko jste nám namrzl.
Obrázek uživatele koala
#3952 koala 2. Listopad 2015 - 10:18
Restaurace U Paluků a restaurace Fortna jsou o třídu výš než ostatní slušný restaurace v Chrudimi. Kvalitou jídla a servisem ukazují, že je práce baví a že o tomhle podnikání něco vědí. Rád tam s obchodními partnery chodím a slyším to i od nich.