Chrudimské noviny Radniční koalice protlačila "socialistické" projekty Evropské unie k nelibosti části opozice za podpory komunistů

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Radniční koalice protlačila "socialistické" projekty Evropské unie k nelibosti části opozice za podpory komunistů

Chrudim - O paktu starostů a primátorů, k němuž se chce místní radnice připojit, Chrudimské noviny už informovaly. Nejtvrdšími kritiky této akce jsou Svobodní. Na zasedání městského zastupitelstva se k nim přidal i zastupitel František Pilný (ANO 2011).

Přestože městský zastupitel Josef Káles (Svobodní) rezignoval na svůj post v kontrolním výboru městského zastupitelstva kvůli většímu pracovnímu zápřahu a pokračujícím studiím, a jeho kolegové tak museli zvolit nového člena, v kritice radnice nepolevuje. „Považuji pakt starostů a primátorů za něco strašně zbytečného. Nerozumím tomu, proč k němu chce radnice přistoupit. Jedná se totiž jednoznačně o krůček k socialismu,“ řekl v průběhu diskuse mladý politik. Také jeho stranický kolega Petr Lichtenberg, jehož tvář nově zdobí pěstěný plnovous, nešetřil kritikou. I podle něj jde o projekt, který doslova „dýchá minulou dobou“. Opoziční kolega obou Svobodných, zastupitel František Pilný (ANO 2011) toužil pro změnu konkrétně vědět, co přesně městu pakt starostů a primátorů přinese a kolik bude stát. Náklady slíbil předsedající starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) zastupitelům zaslat, při vysvětlování přínosu se ale uchýlil k argumentaci autoritou, tedy k odvolání se na ministerské předpisy a požadavky.

Podobná kritika zazněla při následujícím bodu jednání, jímž byla problematika zvaná EMAS. Wikipedie k ní uvádí, že jde o „dobrovolný nástroj environmentálního řízení, který vyvinula v roce 1993 Evropská komise“. Podle Svobodných, tradičních kritiků Evropské unie, tedy opět půjde o vytváření „práce pro práci“ pro některé z úředníků. Výsledkem je však opět socialismus. V tuto chvíli se ale přihlásil o slovo městský zastupitel Jaroslav Moučka (KSČM), který naopak projekt EMAS pochváli a tlumočil své nadšení, že se radnice do něj zapojila. Pochvala města za evropské projekty od komunisty tak dala kritikům nechtíc za pravdu a i nezúčastněný pozorovatel musel zbystřit, protože co jiného než socialismus může chválit socialista. Oba body tak městské zastupitelstvo schválilo a manažeři Zdravých měst a Místní agendy 21 budou mít opět plné ruce práce s uváděním evropské legislativy do praxe v Chrudimi.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#3721 Pavel 22. Září 2015 - 22:37
Už zase nějaké nové agendy? To jsou šašci.