Chrudimské noviny Tomáš Velendorf: Když je pro nás 31 korun za pivo hodně

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Tomáš Velendorf: Když je pro nás 31 korun za pivo hodně

Rád bych tímto reagoval na anonymní příspěvek (kif820) pod článkem o restauraci U Paluků, který vcelku "milými" slovy hodnotí tuto nově zrekonstruovanou restauraci a její personál.

Z uvedeného článku není sice patrno, zda rodina celou restauraci zrekonstruovala nebo ji má "jen" v pronájmu, či zda si koupila rovnou celý dům. Ať tak či onak, určitě to byly obrovské peníze a vpálit při první příležitosti právě někomu takovému, a to ještě touto anonymní formou, jaká je to vlastně drzost, dovolit si tam čepovat pivo za 31 Kč, tak to mi přijde jako hodně scestné. Mimochodem v polovině roku 1988 stál např. půllitr litr piva v restauraci hotelu Romania na tu dobu neuvěřitelných 6,50 Kčs (pro mladší ročníky: hotel Romania byl kdysi věhlasný hotel s unikátní stavbou, který díky tomu, že prošel několika rekonstrukcemi, přišel jak o tu unikátnost, tak i o ten věhlas a nyní ještě ke všemu jeho okolí připomíná spíše měsíční krajinu, než blízkost historického středu města. A tehdejších 6,50 Kčs, vzhledem k platům, které tenkrát byly, odpovídá dnes přibližně tomu, jako kdyby stál půllitr piva v přepočtu nějakých 6,50 Eur.)

Z anonymního příspěvku dále není patrné, zda ta všechna kritika a ta všechna negativa, která jsou v něm uvedena, byly sděleny obsluze, či přímo majiteli restaurace na místě, a ti na ni popřípadě adekvátně reagovali, či zda si to hosté této restaurace nechali jen pro sebe a nyní to vše takto "reklamují" najednou a touto hezkou, milou českou formou.

Každopádně si osobně myslím, že pokud někomu bude dělat hodně velký problém, že pivo v restauraci, kde si chci objednávat k večeři lanýže, bude stát více než 30 Kč a jeho objem bude menší než je 0,5 l, tak být takovým člověkem, tak se o tom ještě před posazením ke stolu v takové restauraci včas přesvědčím. A pokud to bude pravda, tak holt půjdu o dům dál. A dojdu třeba až k bufetu na nádraží, koupím si tam dvě láhvové desítky, dva kelímky a sednu si s nimi pak třeba v parčíku před kinem (pokud tam bude tedy místo - jsou tam sice jen tři lehátka, ale zato i kontejnery na tříděný odpad na pivní lahev a kelímek).

A až tam v klidu a v pohodě začnu přemýšlet nad tím, jak je vlastně možné, že mi má vadit to, že si někdo dovolí chtít za pivo 31 Kč v příjemném prostředí, které ještě ke všemu někdo vybuduje jen a pouze za vlastní peníze a nechce po nikom ani jednu erární korunu, podniká sám na sebe, někoho i zaměstná, platí mu měsíční výplatu, hradí mu sociální a zdravotní pojistné, či dovolenou? A jak to, že mi nevadí, že naopak zase někdo vezme z veřejných peněz naprosto lehce pár stovek tisíc a za ně pak revitalizuje nějaký parčík. Parčík, kde si pak nemohou ve stínu stromu vedle sebe sednout ani dvě babičky, protože tam žádná lavička není (také jak by tam mohla nějaká lavička za tak velké peníze být). Jak to, že toto vše mi naopak nevadí? A pokud mi nevadí právě tato věc, jak to, že mi nevadí ani to, že ti, co takové "parčíky" po celém městě a po celé zemi revitalizují, chtějí nyní ještě donutit toho, kdo podniká jen a jen za své peníze, aby si k tomu nakoupil ještě za pár tisícovek ultra moderní kasu, aby ani halíř neutekl z jeho zisků a mohlo být zase něco peněz navíc, na další a další takové parčíky v našem městě a v této zemi a na jejich následné revitalizace revitalizací.

To vše je pouze můj osobní názor. V zemi, kde 41 let vládl jen jeden jediný správný názor a žilo se tu v domnění, že vše už bude navždy patřit všem, a v zemi, kde současný prezident slaví své narozeniny v ruské restauraci, kde sfoukává svíčky na dortu za zvuku balalajky, je možné, že vše je jinak a že se mýlím naopak já. Ten parčík bez laviček je v naprostém pořádku a naopak ty Palukovi už roupama ani nevědí, co by si za to pivo, které tam u nich točí, řekli.

Tomáš Velendorf, čtenář Chrudimských novin

Reklama

Obrázek uživatele Zdeněk
#3776 Zdeněk 2. Říjen 2015 - 6:58
Pan Velendorf lže. Pivo v Románii ( Budvar 12 ) v roce 1988 stálo 3.50 Kč. Navštěvoval jsem v té době tuto jednu z nejlepších restaurací v Chrudimi tak dvakrát až třikrát do týdne, takže si tu cenu dost dobře pamatuji. Cena se změnila až při liberalizaci cen k 1.1.1991 a to stálo půllitr piva 12 Kč. Protože za tuto přemrštěnou cenu nikdo na pivo nechodil, tak po několika týdnech ji snížili.
Obrázek uživatele koala
#3777 koala 2. Říjen 2015 - 9:57
Až mě zamrazilo, když zde Zdeněk píše, že pan Velendorf lže. Co tak zásadního řekl? Čím pošlapal pravdu? Vlastně ničím, jenom se ve zcela bezvýznamné věci o ceně piva spletl o pár korun, navíc ve zcela bezvýznamném kontextu. Což ovšem Zdeňkovi vůbec nevadí, snad proto, že jeho soudnost a slušnost je alkoholem (3 x týdně v hospodě:) již zcela zdevastována.
Obrázek uživatele jetozver
#3778 jetozver 2. Říjen 2015 - 16:03
On pan Velendorf je takový přesný glosator s nepřesnými fakty dost často. No to ale zde není zase tak důležité. Žeeeeeee ??? Hlavně že je sranda ;-) .
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#3782 Tomáš Velendorf 5. Říjen 2015 - 8:29
jetozver: to máte naprostou pravdu, sranda je to přímo obrovská. To, že máme zrenovované parčíky, kam se nelze ani posadit, cyklostezky které vedou odnikud nikam, Široké ulice plné poskakujících aut a paradoxně městem (námi)dotovaný autobus tam neprojede, nebo že máme obchvaty měst, které vedou jednou polovinou skrz město, protože je za desítky let nikdo není schopen na profesionální úrovni zpracovat, to je přímo k popukání, je to naprosto nicotné a člověk to vše má přecházet bez mrknutí oka. Podstatné jsou totiž ty detaily a vážné věci, jako např. zda pivo stávalo kdysi opravdu 6,50 Kčs, nebo zda u Paluků mají pivo za 31 Kč. Každopádně díky za příspěvek od koaly a za tím, že to pivo Romanii stálo opravdu 6,50 Kč si stojím. A to i kdyby tam tehdy pan Zdeněk chodil i 10x v týdnu.