Chrudimské noviny Místní Svobodní zhodnotili rok od komunálních voleb. Největším úspěchem je větší transparentnost radnice

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Místní Svobodní zhodnotili rok od komunálních voleb. Největším úspěchem je větší transparentnost radnice

Chrudim - Místní buňka Strany svobodných občanů se rok po komunálních volbách rozhodla provést zhodnocení výsledků, kterých se jí podařilo dosáhnout. Jako prozatím jediná strana, která zasedá v městském zastupitelstvu, se tak postavila čelem k transparentnosti a svým voličům ukázala i plány do budoucna.

Na úvod svého rozboru prvního roku po volbách městští zastupitelé Petr Lichtenberg a Josef Káles mladší uvádějí, jak probíhala povolební vyjednávání. Oba svobodní například zdůrazňují, že nikdy nejednali o budoucí možné koalici s komunisty. „Povolební jednání skončila zradou Romana Málka a jeho zastupitelů. Ačkoliv nás opakovaně ujišťovali, že se nechystají jít do koalice spolu s ODS, SNK-ED a ČSSD, opak byl pravdou. Krátce před Vánoci se s námi sešel Roman Málek, který nám sdělil, že jde podepsat koaliční smlouvu právě s těmito stranami,“ připomínají Svobodní povolební „zradu“ současného neuvolneného místostarosty Romana Málka (Koalice pro Chrudim), která podobně pobouřila i členy hnutí ANO 2011. Právě současná opozice nemohla Málkovi dlouho přijít na jméno a budoucí spolupráci s ním kategoricky vyloučila.

Prvním úspěchem uzavření prodělečné kavárny

Prvním úspěchem Svobodných pak mělo být uzavření prodělečné městské kavárny, která prý byla konkurencí dalším, soukromým podnikům. Právě vytváření tohoto podnikatelského prostředí, jež radnice za finance daňových poplatníků ve městě vytváří, je dlouhodobě terčem kritiky členů a příznivců Svobodných. „Jako jediní dva zastupitelé jsme nakonec nepodpořili rozpočet města Chrudim na rok 2015. Vedlo nás k tomu to, že bylo podle nás legitimní, aby bez nového vedení město fungovalo v rozpočtovém provizoriu. Vedly nás však k tomu také konkrétní nesmyslné položky, a to například 3D model města, bigboard, Zdravé město, další práce pro MuBaSo. Odstupující koalice ODS, SNK-ED a ČSSD s námi ani o novém rozpočtu nechtěla jednat, což považujeme za krajně neslušné,“ říká zastupitel Josef Káles. Ke schválení rozpočtu na rok 2015 ale nakonec i přes odpor Svobodných došlo.

Přetahovaná s radniční koalicí

Největší výhrou Svobodných, za níž jsou vděční především členové stran, které se do městského zastupitelstva nedostaly a také novináři místních periodik, je však zveřejňování podkladů k jednání městského zastupitelstva. Po několika „přetahovaných“ mezi radniční koalicí a opozicí tak skutečně došlo ke zveřejňování podkladů, z nichž městští zastupitelé při jednáních vycházejí.

Jsou Zdravé město a Pakt starostů a primátorů zbytečné projekty?

Lichtenberg a Káles dále pokračovali třeba v boji proti „euronesmyslům“, mezi něž patří údajně zbytečné projekty, jako je třeba Zdravé město a také vyvěšování „modrého hadru“ na budově radnice. Kritikou oba zastupitelé nešetřili ani k poslední akci připomínající prý doby minulé. V tomto případě šlo o Pakt starostů a primátorů, který však radniční koalice pohodlně schválila. „Vedení města nás bohužel nijak nepřekvapilo a pokračuje ve starých kolejích. Starosta v televizi prezentuje, že není na novou dlažbu na ulici Na Valech kvůli nižším příjmům z daní, nicméně na 3D model města nebo na nové dvě fotbalové tribuny peníze jsou. Nejsou peníze na řešení záplav Na Šancích, ale město vstupuje do dalších zbytečných budovatelských projektů typu Zdravého města. Jediné, za co lze koaličním zastupitelům zatím poděkovat, je podpora našeho návrhu, aby byla politika v Chrudimi průhlednější, aby veškeré podklady pro zastupitele byly zveřejňovány na webu města. Nechceme propadat skepsi. S každými dalšími volbami přichází nová šance zvolit nové lidi a změnit priority města. V našem úsilí udělat Chrudim místem, kde se dobře žije a hlavně podle svého, určitě nepolevíme,“ doplňuje svého kolegu Petr Lichtenberg.

Káles mladší začíná omezovat činnost v orgánech města

Jak se bude práce Svobodným dařit, ukáží další roky jednání a rokování při zasedáních zastupitelstva. Už teď je ale jasné, že Josef Káles mladší svou činnost v orgánech města začíná omezovat, protože ho čeká další studium a také práce na pozici tajemníka europoslance a svého stranického šéfa Petra Macha. Naposledy se to projevilo třeba rezignací Kálese na funkci v kontrolním výboru městského zastupitelstva.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#3852 Pavel 13. Říjen 2015 - 18:19
Držím Vám palce na změny ve městě. Jen mám strach, aby zatím nebyla pokladna prázdná, než se dostanete k moci.