Chrudimské noviny Šíření filmu Kamenný příběh na sociálních sítích prý porušuje autorský zákon. Jde o další Málkovu mstu?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Šíření filmu Kamenný příběh na sociálních sítích prý porušuje autorský zákon. Jde o další Málkovu mstu?

Chrudim - Zdejší radnice se opět pokouší vykopat „válečnou sekyru“ a znepříjemnit život všem, kdo sledují partnerský program Chrudimských novin, kterým je Chrudimská televize. Po stažení Chrudimské Kobry 11 ze stránek YouTube dorazilo teď další upozornění. Město si totiž nárokuje autorská práva k fimu Kamenný příběh.

Obě akce nesou přitom nesporný rukopis neuvolněného místostarosty Romana Málka (Koalice pro Chrudim), který prý jen těžko snáší pozornost, které se mu od novinářů dostává. Původně proto Málek stáhnul vysmívané video, v němž v roli ochránce veřejného pořádku s blonďatou parukou na hlavě zachraňuje zaběhnuté psy. Nyní ale došlo i na film, o jehož stažení z profilu Chrudimské televize na stránkách YouTube požádala oficiálně sama radnice. Opět prý jde o porušení autorských práv. Vzhledem k tomu, že tento film sdílí i partnerské město Chrudimi, kterým je slovenský Svidnik, a tady ke stažení nedošlo, jedná se s největší pravděpodobností o další Málkovu akci, prostřednictvím níž si vyřizuje soukromé účty s médii. Autorem scénáře je navíc editor Chrudimských novin Luboš Jelínek, ačkoliv ten si autorská práva nikdy nenárokoval. Bez nároku na honorář přitom pracoval na filmu jak Jelínek, tak i většina dalších tvůrců Kamenného příběhu, zatímco Málek se v minulosti k tomuto projektu stavěl vždy skepticky. Jakou funkci plní propagační film, jehož šíření je zakázáno, zůstává záhadou.

Jako paradoxní se situace jeví i z několika dalších důvodů. V minulém týdnu se na oficiálních stránkách města objevila například pozvánka k veřejné diskusi týkající se řešení parkování na největším chrudimském sídlišti U Stadionu. Jako ilustrační foto přitom tiskoví mluvčí města použili obrázek, který během letu balonem nad městem pořídil redaktor Chrudimských novin Jakub Valenta. Městský úředník, jenž tento obrázek ze stránek novin stáhnul a porušil tím autorský zákon, fotku oříznul tak, aby zmizela informace o jejím zdroji. Dvojí metr chrudimské radnice a svévolný výklad zákona se tak opět ukazuje v plné nahotě.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele CML
#3874 CML 18. Říjen 2015 - 2:43
Pokud to zmizí z youtube úplně, i od uživatele Svidník videogaléria, tak je tu ještě archiv České televize. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10396736874-kamenny-pribeh Nechápu o co komu jde. Jestli v tom má prsty ten slizoun alias zrzavej chlup, tak by mě to vlastně ani nepřekvapilo. Z toho nikdy nekouká nic dobrého. Zákeřný populista. Všechno zlepší, vybuduje, dokonce i hotel Bohemia dostaví. A mezitím dělá akorát takové pubertální křivárny. Ohání se autorskými právy a vůbec se ho to netýká. Pro film neudělal nic!
Obrázek uživatele Pavel
#3875 Pavel 18. Říjen 2015 - 12:34
CML: Pokud to zmizí z youtube úplně, i od uživatele Svidník videogaléria, tak je tu ještě archiv České televize. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10396736874-kamenny-pribeh Nechápu o co komu jde. Jestli v tom má prsty ten slizoun alias zrzavej chlup, tak by mě to vlastně ani nepřekvapilo. Z toho nikdy nekouká nic dobrého. Zákeřný populista. Všechno zlepší, vybuduje, dokonce i hotel Bohemia dostaví. A mezitím dělá akorát takové pubertální křivárny. Ohání se autorskými právy a vůbec se ho to netýká. Pro film neudělal nic!
A přesto nám vládne v pozici místostarosty. Opravdu ho tam chceme?
Obrázek uživatele chrudimský rodák
#3876 chrudimský rodák 18. Říjen 2015 - 21:36
Ten člověk nemá sebereflexi? Měl by odejít z funkcí, přestat si honit triko, a začít něco poctivého dělat, pokud ovšem ví, co to znamená. Škodí a jen zase škodí. A to vše ve jménu hlouposti. S jeho minulostí -historií bych chodil kanály, nebo se raději odstěhoval..... Amen
Obrázek uživatele Jokl
#3877 Jokl 18. Říjen 2015 - 22:37
Nechci se zastávat Málka, myslím, že je to zamindrákovaný chudák, ale pod dopisem od YouTube ve vašem článku čtu, že o stažení Kamenného příběhu požádalo Město Chrudim. Obávám se, že navenek ho zastupuje starosta Řezníček. Takže za stažení filmu je zodpovědný právě on.
Obrázek uživatele Pavel
#3878 Pavel 18. Říjen 2015 - 22:53
Jokl: Nechci se zastávat Málka, myslím, že je to zamindrákovaný chudák, ale pod dopisem od YouTube ve vašem článku čtu, že o stažení Kamenného příběhu požádalo Město Chrudim. Obávám se, že navenek ho zastupuje starosta Řezníček. Takže za stažení filmu je zodpovědný právě on.
Jeden za 18 a druhý bez dvou za 20. Ti se hledali, až se našli.
Obrázek uživatele Jiří Stuna
#3881 Jiří Stuna 19. Říjen 2015 - 17:17
Podle názorů Pirátů a našeho výkladu autorského práva, byla-li produkce filmu hrazena z veřejných peněz, měl by být i dále veřejný.