Chrudimské noviny Mimořádné zastupitelstvo nakonec bude! Jenže jako první ho svolává starosta Řezníček a opozice teď zuří

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Mimořádné zastupitelstvo nakonec bude! Jenže jako první ho svolává starosta Řezníček a opozice teď zuří

Chrudim - Představitelé hnutí ANO 2011 se cítí být zaskočeni jednáním starosty Petra Řezníčka (SNK-ED), který nechal zcela nečekaně svolat na pondělí 2. listopadu mimořádné zasedání městského zastupitelstva. Pozvánka přišla totiž v momentě, kdy už nebylo možné zařadit do programu schůze jiné body jednání, než ty, které určil starosta. Namísto původně zvažovaného prošetření financování prioritních sportů a případného hlasování o důvěře městské radě se tak dostane pouze na majetkoprávní záležitosti. Chrudimské ANO 2011 říká, že prý záměrně.

"Pozvánku rozesílala asistentka pana starosty zastupitelům mailem ve středu 21. října před 15. hodinou, tedy více než dvě hodiny poté, co bylo podle jednacího řádu možné ještě podávat poslední návrhy na rozšíření programu schůze. Jakékoli výmluvy nebo omluvy, že nebylo zastupitele možné informovat dříve, tedy neberu. Po posledních událostech, kdy padlo na vedení radnice podezření z vlastních řad, že manipuluje s veřejnými prostředky, chápu takové jednání jen jako snahu vyhnout se odpovědnosti a oddálit případné důsledky za své jednání. Bez ohledu na program schůze považuji tedy takovou praxi pouze za další manipulaci a úhybný manévr ze strany úzkého vedení města nebo přímo pana starosty," říká otevřeně městský zastupitel František Pilný (ANO 2011).

Snaha opozice rozplést vztahy a finanční toky mezi kluby a politiky

Jeho hnutí začalo totiž spolu s dalšími zastupiteli z jiných stran připravovat na začátku října podklady pro svolání mimořádného zastupitelstva, kde chtělo podrobně rozebrat podezřelé způsoby financování tzv. prioritních sportů a napojení některých místních politiků na štědře dotované kluby z městské pokladny. V případě jakýchkoli pochybností byli pak nespokojení zastupitelé připraveni vyvolat hlasování o důvěře současné radniční koalici, která zasedá v městské radě, a podle zákulisních informací nejsou prý bez šancí tuto vůli prosadit. Údajně mají už dost hlasů potřebných k tomu svolat mimořádné zastupitelstvo. "Tento záměr zatím pozdrželo dlouhé čekání na podklady, které jsme si vyžádali u ředitele Sportovních areálů města Chrudim Luďka Marouska (SNK-ED) a z kterých chceme mimo jiné také čerpat, abychom mohli vycházet z úplných informací a nestříleli jen tak od boku," vysvětluje Pilný.

Město má jen na provozní náklady a na investice nezbývá

Pokud by tedy uvedená záležitost dospěla až do mimořádného zastupitelstva, hrálo by se tu především o hlasy některých koaličních zastupitelů, kteří jsou momentálně nespokojeni se způsobem řízení města a zejména s tím, jak v posledních měsících hospodaří. Radnice nemá totiž do konce letošního roku na víc, než na holé provozní náklady a některé plánované investice začíná před sebou hrnout doslova jako buldozer a odsouvat je na stále pozdější termíny. Podle zasvěcených za to mohou neuváženě vysoké investice (mimo jiné právě do sportu), špatná dotační politika vedení města a jeho nefunkčnost (čtyři nepraktické půl úvazky místostarostů) a vysoké provozní náklady radnice, která se prý zabývá spoustou zbytných projektů, jejichž skutečný přínos městu je víc než diskutabilní. A právě této situaci nepřidaly hádky o další statisíce korun do prioritních sportů, s nimiž se mělo v zákulisí manipulovat. Nezávisle na sobě to potvrdili dva koaliční zastupitelé. Jakým způsobem se s nimi údajně manipulovalo, chtějí teď někteří zastupitelé zjistit, avšak čáru přes rozpočet jim udělala, alespoň prozatím, starostova nečekaná pozvánka na mimořádné zastupitelstvo, do něhož nelze tento bod programu zařadit.

Namísto vyšetřování rutinní majetkoprávní záležitosti, jde o záměr?

A o co tedy při mimořádném zasedání 2. listopadu půjde? Hlavním důvodem pro jeho svolání je prodej pozemků v Průmyslové zóně Sever, kde zájemce žádá město o urychlení této transakce ještě do konce roku 2015 kvůli tomu, aby kupní cenu pozemku nezvýšilo po 1. lednu 2016 vyšší DPH. Také dva další případy, které mají zastupitelé projednat, se týkají majetkoprávních věcí - prodeje pozemků v Průmyslové zóně Západ a zrušení záměru prodeje pozemků v lokalitě Skřivánek určených k bytové a rodinné výstavbě, kterému se budeme podrobněji věnovat v jiném samostatném materiálu.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#3889 jetozver 22. Říjen 2015 - 7:23
Tak ať si tam přímo na místě zařadí na program co chtějí ne ????? To asi jde. Pokud mají dost hlasů, tak si prosadí cokoliv.
Obrázek uživatele slava
#3895 slava 22. Říjen 2015 - 17:02
jetozver: Tak ať si tam přímo na místě zařadí na program co chtějí ne ????? To asi jde. Pokud mají dost hlasů, tak si prosadí cokoliv.
Právě ty hlasy budou asi problém.