Chrudimské noviny Stát se chová jako velký bratr a bere nám zbytky svobody

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Stát se chová jako velký bratr a bere nám zbytky svobody

Svobodné fórum - Rčení, že „svoboda je nedělitelná“, ztrácí na významu, náš stát se rozhodl, že naši svobodu rozdělí na malé kousky a ty nám pak postupně, salámovou metodou, vezme. Lídrem v omezování osobních práv a svobod je Chovancovo Ministerstvo vnitra. Zde přinášíme přehled toho, co nás podle jejich záměrů čeká. 

Policie koupila šmírovací software od zločinců
Policie a vnitro chtějí o nás vědět všechno. Dokonce nakupují softwary od hackerů, které mají prolomit naše soukromí nejen v elektronické korespondenci, ale i na sociálních sítích, na internetu vůbec. Policie si objednávala vývoj virů na míru pro špehování ve velkém. Česká policie spolupracovala se společností Hacking Team několik let. Ochránci zákona si od Italů nechali doslova šít počítačové viry na míru, aby je mohli využít k šmírování. Mezi několika tisícovkami e-mailů, které si vyměňovala technická podpora Hacking Teamu s klienty z celého světa, budí největší pozornost ty, ve kterých se objevuje firma Atos IT Solutions and Services, ta, podle všeho, nakupovala šmírovací programy pro českou policii.

Povinnost uchovávat všechny stránky, které navštívíte, včetně porna
Česká policie Vás chce na internetu sledovat na každém kroku. PČR chce „preventivně“ uchovávat údaje o vašich připojeních. Policie žádá, aby poskytovatelé připojení k internetu museli preventivně uchovávat informace o tom, na jaké servery se jednotliví zákazníci připojují.

Kontrola virtuálního prostoru je už dnes značně rozbujelá
Policie odešle denně až 500 žádostí mobilním operátorům, kteří jí musejí sdělit, kdy a kam jejich klienti volali, komu psali SMS a kde zrovna byli. Ročně je to přes sto tisíc žádostí. Policisté přitom využívají zákon, který měl původně pomáhat v boji proti terorismu.

a

Registr přestupků - nástroj, jak šikanovat občany
Zahodili jste nedopalek, křičeli před hospodou, šlapali po trávě, špatně parkovali? Policie zřídila centrální registr přestupků a za více přestupků budete více pokutováni. Centrální registr přestupků prošel v červenci Senátem. Podle zastánců by měl pomoci v boji proti drobné kriminalitě, podle kritiků ale v praxi příliš nepomůže. Za opakované přestupky má jejich pachatelům hrozit vyšší pokuta, trestným činem se nestanou, byť to požadoval Svaz měst a obcí. Přestupky a další správní delikty jsou nyní rozptýleny ve 250 různých zákonech. V těchto zákonech se nachází 2200 skutkových podstat přestupků a 5100 skutkových podstat jiných správních deliktů, k jejichž projednání je příslušných více než 50 odlišných správních orgánů. Znáte všech 7300 přestupků a správních deliktů, kterých se můžete dopustit a za něž vás stát může trestat??

Vnitro chce odebrat občanům možnost odvolat se proti pokutám za přestupky
Úředníci chtějí, aby řidič neměl možnost se odvolat v případech, kdy je provinění zdokumentováno například radarem nebo odborným lékařským vyšetřením. Dalším návrhem je rozšířit možnosti policie při zabavování řidičských průkazů.

Domovní svoboda? Zapomeňte!
Prolomení domovní svobody? Klidně, stačí podezření  a policie by k vám mohla vtrhnout i bez povolení od soudu. Prý je to reakce na události v Uherském Brodu, ale v souvislosti s ostatními novelami zákonů to bude znamenat bezprecedentní možnost policejní šikany: Vnitro chce rozšířit pravomoci policie, která by mohla v některých případech vstoupit do obydlí držitele zbrojního průkazu a zajistit mu zbraně. Vyplývá to z materiálu zveřejněného na vládním webu. Návrh je v připomínkovém řízení.

a

Policejní udavač - nový nástroj policie
Zřizování policejních asistentů je podobné funkci tzv. domovních důvěrníků z dob komunismu, lidí povinných udávat policii vše, co se děje v jejich okolí. Asistenti se trvale pohybují přímo v lokalitě, monitorují situaci obyvatel zde žijících, všímají si problémů, komunikují s lidmi a nabízí poradenství a pomoc. Usilují o navázání důvěry a kontaktu obyvatel sociálně vyloučených lokalit s Policií ČR, oficiálními úřady a dalšími institucemi. Kromě pomoci svým klientům poskytují asistenti policie pomoc také policistům. Svou znalostí prostředí a lidí v něm žijících pomáhají asistenti policistům v lepší a rychlejší orientaci ve specifickém prostředí. Během realizace projektů se ukázalo, že využívání asistenčních služeb má v policejní práci své opodstatnění, neboť představuje pro PČR účinný nástroj k výrazné eliminaci kriminality v problémových lokalitách. Policisté jsou díky fungování asistentů schopni lépe se orientovat v dané lokalitě, získávají možnost navázání kontaktů „zevnitř“ komunity.

Povinnost hlásit každé místo pobytu, i přechodné, jinak hrozí stotisícové pokuty
Stát chce mít přehled, kde se jeho obyvatelé reálně zdržují, plánuje proto obnovit přechodné pobyty. Hlásit druhou adresu vedle té trvalé by musel úřadům každý, kdo své bydliště opustí na více než 90 dnů. To bývají případy lidí v podnájmech, dělníků na služebních cestách, studentů na kolejích nebo třeba chatařů. Podle ministerstva vnitra má opatření městům pomoci například s výběrem poplatků nebo získáváním peněz na údržbu.

Bankovní tajemství - zrušeno
Trend prolamování bankovního tajemství, tedy udělování oprávnění orgánům státu zjišťovat bez souhlasu a vědomí majitele informace z jeho peněžního učtu nebo účtu pro obchodní transakce, potvrzuje také dokument pracovní skupiny Progres, když zdůvodňuje nutnost zavedení centrálního registru účtů občanů a firem. Stávající systém, kdy je nutno v rámci prolomení bankovního tajemství i tzn. finančního šetření postupem dle § 8 odst. 2 trestního řádu dotazovat všechny finanční instituce, je časově a administrativně náročný pro všechny zainteresované strany. Existence CRÚ by celou proceduru vyžadování údajů podléhajících bankovnímu tajemství (jedná se zejména o následující typy subjektů finančního trhu – banky, pojišťovny, stavební spořitelny, družstevní záložny, investiční společnosti, investiční fondy, podílové fondy, burza cenných papírů, RM-systém, centrální depozitář cenných papírů atd.) nepochybně urychlila a dovolila by orgánům činným v trestním řízení následně oslovit pouze konkrétní finanční instituce, u kterých mají zájmové subjekty vedeny účty. Účelem centrálního registru účtů tedy není prolamovat bankovní tajemství, nýbrž již existující prolomení nahradit přímou a rychlou cestou k cíli – informacím o účtech a transakcích občanů. Na posílení pravomocí tajných služeb už kývli senátoři.

a

Vnitro chce zrušit právo veřejnosti účastnit se řízení o povolování kontroverzních staveb
Ministerstvo změnu zdůvodňuje tím, že „platný správní řád se někde jeví být velmi demokratickým a pokrokovým, například v tom, že trvá na zjištění tzv. materiální pravdy, tedy skutečného stavu věci, což v praxi znamená možnost některých účastníků neustále předkládat další a další důkazy, respektive je navrhovat, a takovým obstrukčním jednáním poškozovat jak ostatní účastníky, tak veřejný zájem…“ Zákon žadatelům o povolení ekologicky kontroverzních staveb vychází vstříc také na mnoha dalších místech. Přichází například s koncepcí omezení tzv. zásady materiální pravdy, tedy pravidla, které ukládá úřadům „vycházet ze spolehlivého stavu věci a za tím účelem si opatřit potřebné podklady pro rozhodnutí“. Nové znění ukládá zjišťovat pravdivost tvrzení pouze tak, aby o nich nebyly „důvodné pochybnosti“, a to v rozsahu, který si úřad sám definuje jako „nezbytný pro rozhodnutí“.

A perlička z těch úplně absurdních: Města budou pro cyklisty, auta budou po městě jezdit 20 km/h
Stát chce výrazně zpříjemnit cyklistům jízdu po městech. Kromě peněz na budování cyklostezek a nových cyklopruhů chce dát městům možnost vybudovat i cyklistické zóny, kde budou mít auta výrazně sníženou rychlost na 20 km/h.

Vnitro i policie se vymykají kontrole
Před příchodem Milana Chovance na vnitro by bylo nepředstavitelné, že by vás policista v civilu povalil na zem za to, že jste na přechodu vstoupili do ulice, když ještě 2 vteřiny svítila červená. Rovněž by bylo zcela nemožné chování policie, která nechá radikální pravičáky pochodovat se šibenicemi po městě a vykřikovat hesla o tom, jak budou věšet na oprátky své odpůrce, a přitom bude zatýkat aktivisty, kteří proti takovému chování protestují. BIS klidně vyzradí své agenty i know how, předseda Nejvyššího správního soudu je přesvědčen, že stát není schopen dodržovat své vlastní zákony, policisté zkopají řidiče motorky, který havaroval, protože jim ujížděl, vnitro obchází účastníky řízení a snaží se prosadit zákony bez nich. Zcela kuriózní je situace, kdy si policie vykládá zákon tak, že je pouze na jejím uvážení, zda je něco dle zákona nebo protiprávní, viz například měření hloubky dezénu pneumatik pomocí „mozkového myšlení“ daného policisty. 

A do toho všeho zuří válka policistů, jedni zatýkají druhé, ty druhé zase třetí
Nejprve operace Vidkun, při níž si Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) došlápl na klientelistické vazby v Olomouci a obvinil při tom i dva policisty. A pak tah inspekce, která si došla pro detektiva ÚOOZ. Jasná válka policajtů. Jenže: kdo je ten čistý a kdo prohnilý?

Všechna naše omezení a restrikce a naopak nové pravomoci policie, vnitra a tajných služeb se dle politiků „dějí v náš prospěch“, ve prospěch občanů, abychom byli lépe chráněni. Ale může nás lépe chránit instituce, která si začíná vykládat zákony po svém, a tajné služby jsou děravé? V určitém okamžiku je svoboda více než fiktivní pocit bezpečí. 

Jan Jetmar, Svobodné fórum

Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3970 Zbyněk Kotúč 6. Listopad 2015 - 13:23
... a lidi jdou tomu všemu naproti ještě tím, že používají platební karty a zcela dobrovolně a s radostí si kupují elektronické hlídací náramky, kterým se dneska myslím říká chytré mobilní telefony :-)).
Obrázek uživatele jetozver
#3972 jetozver 7. Listopad 2015 - 8:26
Mýtné brány, www kamery měst a obcí vč. sportovních areálů, kamerové systémy měst, supermarketů, hotelů i panelových domů a k tomu satelity nad hlavou a v autech GPS ky. Chce to hlavně klid a nadhled jinak se z toho zblázníme.