Chrudimské noviny Člen sportovní komise Kubala: Nejsem vázán mlčenlivostí a tvrdím, že jsou prioritní sporty psané na míru vyvoleným

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Člen sportovní komise Kubala: Nejsem vázán mlčenlivostí a tvrdím, že jsou prioritní sporty psané na míru vyvoleným

Chrudim - Člen sportovní komise rady města Zdeněk Kubala (Piráti) považuje nedávnou slovní přestřelku na téma prioritních sportů mezi některými zastupiteli pouze za populistická gesta. Podle něj měly totiž všechny zúčastněné strany v tomto sporu možnost do celého procesu zasáhnout a s předstihem jej ovlivnit. "Už proto, že je celé téma prioritních sportů divně nastaveno a rozevírá nůžky mezi jednotlivými sporty ve městě. Navíc ho provází nejasné financování," poukazuje člen této komise. 

"Shrnul bych to asi tak, že jsou prioritní sporty psané momentálně na míru několika málo vyvoleným sportům v Chrudimi a ostatní jsou diskriminovány," říká Zdeněk Kubala. "Vemte si třeba příklad z Taneční školy Besta. Účinkuje také na mezinárodní úrovni a vychovává mládež, avšak vůbec se o ní v souvislosti s tím nemluví," uvádí jeden z případů diskriminace člen sportovní komise rady města. "Proto jsem v komisi hlasoval proti přijetí pravidel prioritních sportů a spolu se mnou jako jediný byl proti pouze Petr Lichtenberg (Svobodní). Ostatní byli pro, včetně Evy Kleprlíkové z hnutí ANO 2011, tudíž mi přijde populistické, že se zastupitel z tohoto hnutí, František Pilný, ozve až nyní s tím, že chce nechat financování sportů ve městě prošetřit. Kdyby to totiž ANO 2011 myslelo vážně, tak postupuje v této věci jednotně," dává na srozuměnou Zdeněk Kubala.

Komise dostává informace na poslední chvíli a ještě neúplné

"A že nedodržuji mlčenlivost? Odmítl jsem totiž, stejně jako někteří Piráti v městských komisích, tento závazek podepsat, takže mohu k této věci volně mluvit. Chápu, že to není některým po vůli. Někteří členové sportovní komise například namítají, že by v naší komisi měli pracovat jen lidé ze stran a hnutí, jež jsou zastoupena v zastupitelstvu, s tím se ale nemohu ztotožnit," tvrdí zástupce České pirátské strany. Zdeněk Kubala je jinak k práci sportovní komise velmi skeptický. "Scházíme se nepravidelně a málo. Navíc dostáváme podklady na poslední chvíli, často až při samotné schůzi, informace jsou přitom neúplné, takže to u mne budí dojem, že jsou veškerá stanoviska a rozhodnutí komise hodně uspěchaná, a to mi vadí. Nemůžeme si totiž podklady nijak promyslet. A dost možná, že to takhle funguje i v jiných komisích. Bylo by proto fajn, kdybychom podklady, které máme projednat, dostávali včas, abychom se na ně mohli každý připravit. Považoval bych to za přirozené a normální," navrhuje Zdeněk Kubala.

Občané neznají kontakty na jednotlivé členy, město je nezveřejnilo

A s jakým řešením přichází člen Pirátů? "Nová koncepce teprve vzniká a chceme, aby nevznikala od stolu. Výsledkem je proto dotazník o sportování v Chrudimi. Na něm budeme stavět. V původním návrhu bylo totiž nemyslitelné, že by byl ve městě podporován i neorganizovaný sport, což se teď naštěstí začíná měnit. Současně by nebylo špatné vytvořit po vzoru jiných měst statut zaměstnance MěÚ, který by pomáhal zdejším klubům při získávání dotací, aby nebyly tolik závislé na městském rozpočtu. Změnit by se měly celkově i výstupy z práce sportovní komise, které v současnosti nikomu nic neřeknou, pouze to, že se jsme se na něčem usnesli. Velkou chybou je také to, že není možné jednotlivé členy komise přímo kontaktovat, protože u nich není uveden žádný kontakt, ani stranická příslušnost. To by mělo být samozřejmostí. Údajně byl tento náš požadavek zamítnut starostou Řezníčkem, což je z mého pohledu další velké pochybení, neboť se k nám nedostanou žádné podněty od občanů. Město, přestože má tolik internetových stránek, o naší činnosti na svém webu většinou mlčí a ještě nechalo smazat starší zápisy z jednání všech komisí, proto jsme některé informace nahráli na veřejný server Pirátů, aby byly lidem přístupné. Rádi bychom tohle změnili k lepšímu. Dva nejzkušenější členové komise - Petr Vojtěchovský (ODS) a její předseda Tomáš Vondráček (ČSSD), jsou ale ke změnám hodně skeptičtí. Bohužel jsem vypozoroval, že nemají sílu nějakou větší změnu prosadit," míní člen sportovní komise rady města.

Dojde k narovnání v systému sportovních dotací?

A co říct závěrem? "Kdyby se komise scházela včas k projednávaným tématům, dostávali jsme s předstihem ucelené informace a nehlasovalo se pak ve spěchu, naši práci by to jistě zkvalitnilo. V důsledku by to usnadnilo i rozhodování v městské radě a ušetřili bychom si tak spoustu emocí. Takhle se můžeme jen dohadovat, zda na svou práci někdo profesně nestačí anebo to vše dělá s jistým záměrem. Doufám, že se to časem změní, dojde k narovnání v systému sportovních dotací a ke zklidnění emocí, a pro všechny že budou platit stejná pravidla," uzavírá Zdeněk Kubala.

Členové komise pro mládež a sport:

Předseda Tomáš Vondráček, členové Eva Kleprlíková, Ing. Josef Schinzel, Luboš Čech, Petr Lichtenberg, Tomáš Bubeník, Petr Vojtěchovský, Mgr. Tomáš Kopecký, Ing. Jan Netolický, Zdeněk Kubala, Luděk Marousek, Jan Resler, Petr Vladyka, Zdeněk Formánek, Radek Vaško, Martin Tisoň, Aleš Novák.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele vingl
#3968 vingl 6. Listopad 2015 - 11:22
Anno, řekne ANO na to ano?