Chrudimské noviny Oprava dlažby na Resselově náměstí přijde na téměř půl milionu. Podílely se na její destrukci pouťové atrakce?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Oprava dlažby na Resselově náměstí přijde na téměř půl milionu. Podílely se na její destrukci pouťové atrakce?

Chrudim - Po opravách dlažby před budovou Balustrády na Resselově náměstí přikročila radnice i k rekonstrukci dláždění před poštou. Právě práce na dlažbě v centru města byly jedním z témat, která se řešila při posledním zasedání městského zastupitelstva. Zastupitele Richarda Herbsta (ANO 2011) totiž zajímalo, proč se vedení radnice rozhodlo kostky vyměnit.

Výměna dláždění probíhala v minulém týdnu v lokalitě parkoviště u Balustrády, kde dělníci upravovali kostky v místech, na nichž se obvykle během Chrudimské pouti nachází hned několik aktrakcí. Má snad na destrukci dlažebních kostek a jejich propadání vliv některá z těchto radovánek? Tisková mluvčí chrudimské radnice Sylva Drašnarová to vylučuje. „Konstrukce byla zhotovena před více než dvaceti lety a vykazalova deformace způsobené podélnými rozjezdovými a brzdnými silami od pojíždějících vozidel a také bočními vodorovnými silami od vozidel při jejich zatáčení a vjíždění na parkovací stání,“ říká Drašnarová. Jinými slovy, dlažbu před Balustrádou zničili řidiči využívající parkoviště.

Dlažba unavená stářím a řáděním řidičů čekala na šikovné ruce dlaždičů dlouhá léta.  Foto: Pavel Zeman

Dělníci během rekonstrukce odstranili kompletně poškozené části dlažby, upravili lože kostek a znovu je na místo vrátili. Provedli také vyspárování, protože právě chybějící spárování bylo jedním z důvodů, proč se konstrukce hroutila. Technické služby Chrudim si opravenou dlažbu převzaly s tím, že se jim dostalo poučení, jak se o ni starat. Pravidelně se tak městská firma stará o Širokou ulici, v níž rozhazuje drobnou šterkovou drť, jež plní funkci spárovacího materiálu. „Na část vozovky před poštou byla v minulosti použita vějířová dlažba ze žulové mozaiky, která se běžně používá na chodníky. Tato dlažba však trpí pod koly otáčejících se vozidel, proto jsme přikročili k její výměně za žulové kostky deset krát deset centimetrů. Ty se běžně používají k dláždění silnic,“ doplňuje tisková mluvčí informace o další výměně dlažby na Resselově náměstí.

Před poštou ustoupila krása praktičnosti.  Foto: Pavel Zeman

Celkově si výměna a rekonstrukce dlažby vyžádá náklady atakující částku půl milionu korun. Přestože město vylučuje vinu kolotočářů na destrukci dlažby, je na místě se ptát, kolik za pronájem místa, kde k její rekonstrukci došlo, „světští“ platí. „Na parkovišti u Balustrády obvykle stojí atrakce Move it o průměru 13 metrů a částečně také dětský kolotoč. Nacházejí se zde také tři stánky. Provozovatelé zmiňovaných atrakcí platí městu za pronájem místa dvacet tisíc korun a sedm stovek k tomu. Za pět let se dostáváme na částku 103 tisíc korun českých,“ vysvětluje Sylva Drašnarová. Jedná se tedy zhruba o pětinu částky, kterou rekonstrukce dlažby na Resselově náměstí spolkne. Pouťové atrakce jsou přitom pověstné právě tím, že svou obrovskou váhu přenášejí na maličké vysunovací piloty, které jejich obsluha podloží maximálně dřeveným prknem. Váha se tak nerozloží na větší plochu a tlačí na stále stejné místo, kde se v případě Resselova náměstí nachází dlažba z kostek. Ta však na takový nápor není konstruována. Zda nově opravená dlažba vydrží dalších dvacet let, nebo ji řidiči ve spolupráci s pouťovými atrakcemi zničí dřív, nezbývá, než nechat rozhodnout čas. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#4013 Jokl 15. Listopad 2015 - 20:23
Taky bych řekl, že dlažbu zničily ty velký náklaďáky a atrakce šátoráků. Už jenom proto, že tisková mluvčí Drašnarová, svým odborným vyjádřením z oblasti silničních konstrukcí prohlásila: " ... konstrukce (dlažby)vykazalova deformace způsobené podélnými rozjezdovými a brzdnými silami od pojíždějících vozidel a také bočními vodorovnými silami od vozidel při jejich zatáčení". Vypadá to odborně, ale nějak nám radnice zapomněla vysvětlit, proč je tedy dlažba zničená tam, kde auta jezdí nejméně - před Žralokem a před parčíkem u Balustrády. Tedy jako vždy jde z radnice mlha a polopravda.