Chrudimské noviny Diváci mrzli kvůli úředníkům v sále Městského kina, šéf Chrudimské besedy musel zasáhnout a zjednat nápravu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Diváci mrzli kvůli úředníkům v sále Městského kina, šéf Chrudimské besedy musel zasáhnout a zjednat nápravu

Chrudim - Jednou z významných funkcí, která se mezi městskými úředníky nově těší výraznému respektu, je takzvaný „energetický manažer“. Jeho plat kryjí dotace a on sám se snaží přijít na nejlepší způsob, jak městu ušetřit peníze. Mnohdy však na úkor zdraví jeho obyvatel.

Post energetického manažera zastává v současné době Zdeněk Pavlík a samotná jeho pozice vyplynula z projektu takzvaného „Zdravého města“. Jedná se tedy o „dítě“ městské úřednice a manažerky projektu Šárky Trunečkové. Právě Trunečková však čas od času čelí kritice, jež si bere za cíl právě údajně nesmyslné projekty, které prý ze „Zdravého města“ proudí. Úřednice však má v ruce nesporné trumfy, jimiž jsou ceny získané u nás i v zahraničí, jež právě „Zdravé město“ v Chrudimi hodnotí jako nadmíru povedené.

Energetický manažer však v současnosti narazil na lidský faktor a to hned v místním městském kině. Na jeho pokyn zde vedení Chrudimské besedy, které kino spravuje, přestalo v určité dny topit a co se nestalo. Lidem začala být zima. Dnes večer jsem navštívil kino. Byla tam taková zima, jako by snad ještě ani nezačali topit. Mamka občas navštěvuje dopolední představení a stěžuje si na to samé. Vím, že více tepla rovná se větší náklady, ale nemohlo by město přidat na topení pár korun navíc? Jistě by se nějaká korunka v rozpočtu našla. Jinak vše ostatní je perfektní na jedničku. Myslím, že nejsem podobného názoru sám, jen se ještě nikdo neptal. Lidé by to ocenili a nemuseli by příště přemýšlet, jestli jít zmrzat do kina nebo zůstat doma v teple u TV,“ stěžuje si Jiří Bohuněk.

Diváci nepochopili, že se v rámci Zdravého města měli v sále kina otužovat.  Foto: Chrudimské noviny
 

Ředitel Chrudimské besedy Jiří Kadeřávek však krčí rameny. Jeho podřízení pouze plnili pokyny, které dostali od vedení města. „Kino bylo zařazeno do projektu Poskytování energetických služeb metodou EPC ve vybraných objektech v majetku města Chrudim. Během realizace tohoto projektu bylo topení v kině nastaveno tak, že po skončení posledního představení, se vypnul celý systém a zapínal se až v den dalšího představení v šest hodin ráno. To znamená, že v pondělí až středu se v budově vůbec netopilo - obsluha důsledně dodržovala nařízený zkušební provoz. Po  přijetí informace, že divákům je v kině zima, jsem kontaktoval firmu Markon Pardubice, která systém nastavovala. Nyní je systém nastaven tak, že 24 hodin denně je objekt temperován, vyjma doby představení, kdy je objekt vytápěn. K posílení tepelné pohody v sále je před představením aktivována vzduchotechnická jednotka, která prostor kinosálu dotápí. Firma, která projekt EPC v kině realizovala, byla informována o úpravách i nefunkčnosti opatření. Její zástupce se do Městského kina dostavil a naše změny vzal na vědomí,“ sděluje radostnou novinu Jiří Kadeřávek a potvrzuje tak, že je mužem na svém místě. Návštěvníci kina tak mohou nechat své kabáty opět v šatně, protože nastuzení jim v ledovém sále nehrozí.   

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#4178 karel1 22. Prosinec 2015 - 0:22
Bože Kriste zase blbec dostal funkci. Každej kdo dělá do tepla ví,že netopení zvedá náklady.
Obrázek uživatele Pavel
#4181 Pavel 22. Prosinec 2015 - 8:58
Já jsem překvapen, kolik lidí se věnujte zapnutí topení v kině - energetický manažer, specializovaná firma, správce... A stejně je lidem zima. Kolik asi stojí tyto služby, které se na to nabalují? Asi by to chtělo se více podívat na metodu EPC, zda to jen není další kamufláž, jak dostat z úřadu peníze do své peněženky.
Obrázek uživatele Zdena
#4185 Zdena 22. Prosinec 2015 - 12:47
Energetický manažer ? Má ho ještě jiný městský úřad ? Asi jsem malinko mimo !!!!!
Obrázek uživatele Jokl
#4186 Jokl 22. Prosinec 2015 - 17:32
Tak si tak sčítám výplaty. Starosta, první místostarosta, druhý místostarosta, třetí místostarosta, čtvrtý místostarosta, ředitel Chrudimské besedy, energetický manažer města, manažerka Zdravého města. Suma sumárum 250.000 Kč měsíčně nás stojí tým, který neví, že levnější je budovu stále temperovat, než vypínat a zapínat topení. A na to jsme přišli, až když nám byla v kině zima. Bojím se přemýšlet o jakých dalších kravinách za naše peníze se vůbec nedozvíme.
Obrázek uživatele karel1
#4188 karel1 22. Prosinec 2015 - 17:58
Na MÚ se určitě topí o sto šest tam se nešetří.
Obrázek uživatele Bergman
#4190 Bergman 22. Prosinec 2015 - 22:18
A máme tu další hodnotnou cenu do sbírky. Tentokrát z projektu "Nejkocourkovatější Kocourkov" Gratulujeme ! ;-)
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#4191 Zbyněk Kotúč 23. Prosinec 2015 - 2:04
Nedělal bych ukvapené závěry před zjištěním všech informací ... Pokud by v uvedené dny hráli Dobu ledovou, mohla být zima v sále cíleným pokusem o zavedení 4D.
Obrázek uživatele petrkrejčík
#4195 petrkrejčík 24. Prosinec 2015 - 0:34
Nechci se vyjadřovat ke konkrétnímu případu "tepelné nepohody", protože nemám dostatek konkrétních informací. Spíše bych se rád v čase adventu, zmínil o pozici energetického manažera města Chrudim. Zřízení této pozice k 1. lednu 2015 mne zaujala protože sám jsem interním auditorem systému energetického managementu. Paní Zdeně mohu s klidným srdcem sdělit, že tato pracovní pozice je v našem městě potřebná, je zřízena v řadě měst Čech i Moravy. Město nemá pouze v majetku radnici či budovu na Pardubické, ale všechny mateřinky, základní školy a ostatní příspěvkové organizace. Systematická úspora energií je velice potřebná, protože po mzdách to je největší nákladová položka města Chrudim či jeho příspěvkových organizací. A nyní konkrétně k energetickému manažerovi Bc. Zdeňkovi Pavlíkovi. Měl jsem možnost se s ním seznámit a myslím si že to má po odborné stránce v hlavě srovnané. Jeden konkrétní případ za všechny, město Chrudim má ve Filištínské ulici 19, jednu z posledních domovních kotelen, elektronickou aukcí se snížili náklady na plyn tak, že na jednu bytovou jednotku jde o úsporu více jak 4 900,- (cca 35%nákladů na spol. energie). Přeji jak autoru článku i všem zúčastněným v diskuzi příjemné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok.
Obrázek uživatele karel1
#4196 karel1 26. Prosinec 2015 - 15:21
petrkrejčík: Nechci se vyjadřovat ke konkrétnímu případu "tepelné nepohody", protože nemám dostatek konkrétních informací. Spíše bych se rád v čase adventu, zmínil o pozici energetického manažera města Chrudim. Zřízení této pozice k 1. lednu 2015 mne zaujala protože sám jsem interním auditorem systému energetického managementu. Paní Zdeně mohu s klidným srdcem sdělit, že tato pracovní pozice je v našem městě potřebná, je zřízena v řadě měst Čech i Moravy. Město nemá pouze v majetku radnici či budovu na Pardubické, ale všechny mateřinky, základní školy a ostatní příspěvkové organizace. Systematická úspora energií je velice potřebná, protože po mzdách to je největší nákladová položka města Chrudim či jeho příspěvkových organizací. A nyní konkrétně k energetickému manažerovi Bc. Zdeňkovi Pavlíkovi. Měl jsem možnost se s ním seznámit a myslím si že to má po odborné stránce v hlavě srovnané. Jeden konkrétní případ za všechny, město Chrudim má ve Filištínské ulici 19, jednu z posledních domovních kotelen, elektronickou aukcí se snížili náklady na plyn tak, že na jednu bytovou jednotku jde o úsporu více jak 4 900,- (cca 35%nákladů na spol. energie). Přeji jak autoru článku i všem zúčastněným v diskuzi příjemné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok.
Myslím,že město má dost komisí,které by se o toto mělo starat.Pokud v nich nejsou dostatečně fundovaní nemají tam co dělat. Další funkce je jen vyžírání peněz z daní. Za chvíli budeme mít manažera. na správné používání WC. Hlavně že to má tak vznešený název. Hlavně,že dělníci musí zvládnout všechno a ještě víc, ale úředníkovi se vytvoří další funkce a místo.
Obrázek uživatele petrkrejčík
#4198 petrkrejčík 27. Prosinec 2015 - 7:50
karel1: Myslím,že město má dost komisí,které by se o toto mělo starat.Pokud v nich nejsou dostatečně fundovaní nemají tam co dělat. Další funkce je jen vyžírání peněz z daní. Za chvíli budeme mít manažera. na správné používání WC. Hlavně že to má tak vznešený název. Hlavně,že dělníci musí zvládnout všechno a ještě víc, ale úředníkovi se vytvoří další funkce a místo.
Vážený karel1, úkolem komise Rady města určitě není řídit jednotlivé úseky či oblasti činnosti probíhající v daném městě. Máte pravdu že komise jsou složeny s odborníků, ale kteří se scházejí jednou za dva měsíce. Jejich odměna je cca 350,- za rok. Pokud chcete získat např. evropské dotace, musí se k tomu zpracovat žádost, která musí být doložena odborným energetickým auditem, jinak na zateplení či modernizaci topného systému či účinnějšího zdroje energie finance formou dotace nezískáte. Pokud daná pracovní pozice vytvoří podmínky k pravidelnému šetření nákladů na energie ve výši 15-20%, tak je pro města a obce velice zajímavý odborník. Petr Krejčík
Obrázek uživatele karel1
#4200 karel1 27. Prosinec 2015 - 18:03
Auditor auditorovi oči nevyklove aneb vrána k vráně sedá.Dřív to šlo taky a města neměla potíže s penězi.Jen další dobře placená funkce.Tak ať nahradí jednoho v komisi alespoň bude další úspora. :-)Samej audit, samá komise a město je v pr.......