Chrudimské noviny Když vás všude lákají k návštěvě a my odháníme turisty na obchvatu zmatenými tabulkami

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když vás všude lákají k návštěvě a my odháníme turisty na obchvatu zmatenými tabulkami

Nejčastěji skloňovaným slovem v Chrudimi je v současnosti bezesporu slovo "obchvat", (přestože by se lépe hodilo říkat "půlobchvat", jak někdo trefně v komentářích pod články poznamenal). Obchvatu totiž chybí napojení na Slatiňany a tak nyní řeší problém s těžkou nákladní dopravou jen z jedné poloviny. Jde však pouze o dočasný problém, který by měl být vyřešen na základě oficiálních příslibů nejpozději do roku 2021. Proč to takhle dopadlo, dnes už nikdo neví a nemá cenu se tím zabývat. Snad jen tím, proč byl konečný termín zhotovení celého obchvatu posunut oproti původnímu plánu o další dva roky a kdo za tyto "objektivní potíže" může (údajně směrnice Evropské unie, podle které musí mít stavba nový posudek vlivu na životní prostředí EIA).

Otevření první části obchvatu Chrudimě provázela velká sláva. Jak by ne, čekalo se na něj od 40. let minulého století. Přijeli dokonce i český premiér Bohuslav Sobotka a ministr dopravy Dan Ťok. Přesto si nikdo netroufl odhadnout, nakolik nový obchvat městu doopravdy pomůže.  Foto: Jindřich Balous

Daleko důležitější je však ohlédnout se za dosavadním fungováním "půlobchvatu", jehož funkčnost si nikdo z odpovědných netroufl před slavnostním přestřižením pásky odhadnout. Už po pár týdnech je ale zřejmé, že městu od nadměrného dopravního zatížení částečně ulevil, protože jej dokázal rozmělnit do vícero směrů. Ostatně i proto byla do "půlobchvatu" investována zhruba miliarda a půl ze státního rozpočtu. Zmizely například otravně dlouhé kolony aut z Pardubické ulice a do Chrudimě se dá vjet z této strany daleko rychleji než dříve, ačkoliv prozatím chybí sjezd u Medlešic. To musel uvítat každý. Stavba má ale i několik hluchých míst, které leckdo objevil, když se rozhodl udělat si po obchvatu krátký výlet tam i zpět během svátečního volna nebo později.

Nejlépe to vyjádřila moje známá, která není z Chrudimě a která mi volala ze svého auta a ptala se, co znamená tabulka Chrudim - sever. "To je nějaká průmyslová zóna?" zajímala se. "Chtěla jsem zajet k vám do města nakoupit si, ale ´vyplivlo´ mě to až u Kočí, a tak se mi už nechtělo vracet a pokračovala jsem dál v jízdě," dodala vzápětí. Při těchto slovech ani netušila, že pojmenovala jeden z dosavadních nešvarů chrudimského "půlobchvatu", ačkoliv byl teprve první pracovní den nového roku. Při stavbě obchvatu se totiž zapomnělo na další rozvoj města, které silnice proměnila ze severovýchodu doslova v nedobytnou tvrz. Všechny politické strany v Chrudimi přitom před volbami deklarovaly rozvoj obchodu a podnikání ve městě, avšak v případě obchvatu buď trestuhodně zaspaly anebo v nich není žádný schopný manažer, který by proměnil prázdná hesla v opravdovou vizi a funkční záměr.

První místostarosta Jaroslav Trávníček pátral po úředníkovi či politikovi, který před jeho nástupem do funkce zavinil vyškrtnutí sjezdu u Medlešic. Foto: Chrudimské noviny

Ne, nechci kritizovat za každou cenu. Ale počítejte se mnou. Menší Čáslav má celkem sedm napojení na obchvat města. A Chrudim? Do ní se dostanete vcelku složitě přes Dražkovice, Mikulovice a Medlešice a dál Pardubickou ulicí, pokud nezapomenete v Pardubicích nebo u Dražkovic včas odbočit. Připomínám, že na tuto trasu neupozorňuje žádné dopravní značení. Potom je tu druhá možnost od "slepičárny", na kterou upozorňuje na poslední chvíli vcelku nenápadná malá směrovka "Chrudim - sever" evokující spíše průmyslovou zónu, než aby něco vypovídala o samotném městu. A nakonec je tu sjezd nad obcí Kočí, který už málokoho přiměje se vrátit do Chrudimi, aby si tady dal kafe, koupil boty, poobědval nebo si prohlédl muzea či zdejší pamětihodnosti. Člověk se totiž rozhoduje vždy s nějakým předstihem, nikoli nahodile, a potřebuje k tomu nutně informace, kterých se na "půlobchvatu" zatím nedostává.

Cedule Chrudim - sever moc turistů do Chrudimě nepřiláká.  Foto: Chrudimské noviny

Nedostalo se jich mojí známé, nedostává se jich ani projíždějícím rodinám, které bychom měli umět do Chrudimě přilákat. Obchvat totiž není pouze o odklonění dopravy, nýbrž o její separaci - tranzitní kamiony máme filtrovat s pomocí zákazových značek a ostatní motoristy, zejména turisty, jako na západ od našich hranic s předstihem zhruba tří kilometrů, aby se mohli včas rozhodnout, máme jasně a srozumitelně informovat před každým sjezdem k městu, co zde mohou očekávat - například centrum, historické památky, muzea, nákupní zónu nebo Rekreační lesy na Podhůře. Ale tady není vůbec nic! Tady je ticho po pěšině a nic neříkající značka "Chrudim - sever", jako bychom měli zabočit do Nabočan nebo jiné vísky v okolí. Proč tam nejsou například hesla "Vítá vás město tří muzeí", "Vítá vás historické město roku 2013" nebo "Vítají vás Athény východních Čech"? Třeba jen proto, že to dokázaly na obchvatu pár metrů za katastrem našeho města Pardubice informativní cedulí "Renesanční zámek Pardubice". Už to samo o sobě něco vypovídá o práci našich místostarostů zodpovědných za kulturu a turistický ruch. Ještě že jich máme tolik...

Pardubice se umí narozdíl od Chrudimě na obchvatu prodat. Už teď tam mají umístěnou velkou ceduli, která zve projíždějící motoristy k návštěvě jejich zámku.  Foto: Chrudimské noviny

Zkrátka a dobře, Chrudimi chybí na obchvatu standardní navigace, která by na něm lépe třídila dopravu a nevyháněla jako doposud projíždějící motoristy dál do Vysokého Mýta nebo Litomyšle jen proto, že Chrudim vinou nedostatečného značení minuli a nechce se jim do ní už zbytečně zajíždět, když mají další města na trase. Pokud se tohle nezmění, bude to u nás vypadat jako "ode zdi ke zdi", kdy sice zbavíme město kamionů a náklaďáků, ale současně ho obchodně umrtvíme a posuneme k ještě větší bezvýznamnosti než nyní. Některá města, jako například Hořice, by o tom mohla vyprávět své. Do deseti lety po nich neštěkl ani pes.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele honza
#4236 honza 5. Leden 2016 - 9:28
Mě tady chybí jasný půdorys nového obchvatu, zpočátku jsem jezdil styl: pokus-omyl.
Obrázek uživatele Michal Staněk
#4238 Michal Staněk 5. Leden 2016 - 9:35
Co to je zase za nesmysly?! Jel jste někdy po obchvatu dál než na Chrudim sever? Na Chrudim - centrum? Tak jak je značeno centrum už od Medlešic? Na úrovni Větrníku je hnědá značka s turistickým cílem "Památková zóna Chrudim". Která tak koresponduje se značením na centrum. Takže vše je v pořádku (nic co kritizujete ve vašem článku není fakticky pravda), promyšleno a prodiskutováno na dopraní komisi. Z vašich chybných, zavádějících a PR článků se mi chce zvracet.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4239 Roman Zahrádka 5. Leden 2016 - 10:21
Michal Staněk: Co to je zase za nesmysly?! Jel jste někdy po obchvatu dál než na Chrudim sever? Na Chrudim - centrum? Tak jak je značeno centrum už od Medlešic? Na úrovni Větrníku je hnědá značka s turistickým cílem "Památková zóna Chrudim". Která tak koresponduje se značením na centrum. Takže vše je v pořádku (nic co kritizujete ve vašem článku není fakticky pravda), promyšleno a prodiskutováno na dopraní komisi. Z vašich chybných, zavádějících a PR článků se mi chce zvracet.
Vážený pane Staňku, nevšiml jsem si, že by článek byl označen zkratkou PR a byl tudíž placenou reklamou. To je z Vaší strany zavádějící a mylná informace. Proto upřesňuji - jde o postřeh a reakci na hodnocení některých motoristů, s nimiž jsem přišel do styku a kteří viděli problém stejně - málo sjezdů do Chrudimě (zůstala např. nenapojena sídliště Na Větrníku a Na Šancích, která mají dohromady tolik obyvatel asi jako nějaký městys) a zmatečné či nicneříkající dopravní značení. (To jsem ještě nehodnotil provizorní nešťastné řešení sjezdu na obchvat mezi Chrudimí a obcí Kočí, které je svým pojetím velmi nebezpečné, ale to už je zase jiné téma.) Každopádně se dá problém řešit a napravit ku prospěchu motoristů i našeho města, které si po letech dlouhého čekání na obchvat nezaslouží, aby bylo podél této komunikace prezentováno takto nedostatečným způsobem a jeho občané se museli na obchvat složitě dostávat městem, ačkoliv ho mají na dohled. Není tedy čas na nějaké rozčilování, protože je stále co napravovat a vylepšovat. A o tom také článek byl. Proto vás prosím, zdržte se emotivních reakcí a raději zapřemýšlejte nad tím, jak co nejdříve tyto nedostatky odstranit.
Obrázek uživatele hana
#4240 hana 5. Leden 2016 - 10:41
Na obchvatech středních a větších měst je běžné rozlišení sjezdů jako sever, centrum, nebo s názvem místní části. Takže to je určitě v pořádku, líbí se mi i bílé místní značení směrovek na Chrudim, odlišující modré vzdálené cíle, které třeba Čáslav nemá. K diskusi je možná jen co je centrum Chrudimě a kudy se k němu dostat. A už teď by se mělo přemýšlet jak bude nazvaný sjezd u Medlešic - Západ, nebo vymýcený historický název Jánské předměstí, nebo centrum od severu ? A u sjezdu u Kaulandu by se mohla doplnit v budoucnu po dokončení od Žďáru směrovka obchodní zóna, kde se dá nakoupit, tam se někteří zastaví i na historické památky.
Obrázek uživatele Michal Staněk
#4241 Michal Staněk 5. Leden 2016 - 11:14
Roman Zahrádka: Vážený pane Staňku, nevšiml jsem si, že by článek byl označen zkratkou PR a byl tudíž placenou reklamou. To je z Vaší strany zavádějící a mylná informace. Proto upřesňuji - jde o postřeh a reakci na hodnocení některých motoristů, s nimiž jsem přišel do styku a kteří viděli problém stejně - málo sjezdů do Chrudimě (zůstala např. nenapojena sídliště Na Větrníku a Na Šancích, která mají dohromady tolik obyvatel asi jako nějaký městys) a zmatečné či nicneříkající dopravní značení. (To jsem ještě nehodnotil provizorní nešťastné řešení sjezdu na obchvat mezi Chrudimí a obcí Kočí, které je svým pojetím velmi nebezpečné, ale to už je zase jiné téma.) Každopádně se dá problém řešit a napravit ku prospěchu motoristů i našeho města, které si po letech dlouhého čekání na obchvat nezaslouží, aby bylo podél této komunikace prezentováno takto nedostatečným způsobem a jeho občané se museli na obchvat složitě dostávat městem, ačkoliv ho mají na dohled. Není tedy čas na nějaké rozčilování, protože je stále co napravovat a vylepšovat. A o tom také článek byl. Proto vás prosím, zdržte se emotivních reakcí a raději zapřemýšlejte nad tím, jak co nejdříve tyto nedostatky odstranit.
Evidentně reprezentujete Vy a Vaši známi skupinu motoristů, která je názorově naprosto jinde nežli ta, kterou v dopravní komisi reprezentuji já. Počet sjezdů je dostatečný, čím více sjezdů, tím více kolizních míst, tím více peněz z našich kapes na jejich budování, tím méně funkční obchvat. Značení na obchvatu je také v pořádku. Sjezd u Medlešic je správně uzavřen (a doufám, že bude uzavřen až do kompletního dobudování obchvatu), jinak by nám všechen tranzit na Žďár jezdil dále městem a obchvat by neplnil účel. Ale jak vidno i z této PR fotky Trávníčka s popiskem, který jinak nemá žádnou návaznost na článek, Vy souzníte s jiným názorovým proudem, což je v pořádku. Jsem ale zvědav, co budete psát o Trávníčkovi, pokud prosadí otevření sjezdu u Medlešic a v Chrudimi to bude vypadat zase tak, jako by žádný obchvat neměla...!? Žádám vás ale tak jako tak důrazně, ctěte pravidla žurnalistiky v demokratických zemích a vyvarujte se takto fakticky špatných a dokonce lživých článků, kterým je například tento, pod kterým diskutujeme.
Obrázek uživatele Jokl
#4242 Jokl 5. Leden 2016 - 12:21
Pane Staňku, s vaší teorií, že "čím více sjezdů, tím více kolizních míst", byste na dopravním inženýrství ČVUT nedostal ani první zápočet. Opak je pravdou, doprava by měla být ředěna a diverzifikována, tak jak správně píše pan Zahrádka. Píšete, že reprezentujete názor dopravní komise. Pokud tak tomu je, je mi z toho smutno. Myslel jsem, že alespoň zde jsou nějací odborníci, když už máme vedení města, které se v dané problematice neorientuje.
Obrázek uživatele ŠIMŠÁK
#4243 ŠIMŠÁK 5. Leden 2016 - 12:32
Konec pátrání po tom, kdo asi vygumoval sjezd u Medlešic.Pan MS se prozradil sám.Děkujeme
Obrázek uživatele Jana Novotná
#4244 Jana Novotná 5. Leden 2016 - 14:05
Prosím, nevíte někdo, co anebo kdo je pan Michal Staněk? Na Google píší třiadvacetiletý student práv, jinde zase analytik Úřadu vlády, pak účastník reality show Zlatá mládež (tam o něm píší jako o slavomamovi s výraznou tendencí sebepřeceňování a exhibicionismu) a zde se o něm píše jako o členovi dopravní komise Města Chrudim. Který z nich to je?
Obrázek uživatele alcohol
#4245 alcohol 5. Leden 2016 - 14:24
že by...: JUC. Michal Staněk (24 let) - analytik Úřadu vlády ČR, student, angažovaný občan. Po absolutoriu gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi započal studia na právnické fakultě UK v Praze (t.č. v 5. ročníku), nicméně do Chrudimi se každý týden vrací. Problémy rodného města, jako je například neutěšená situace kolem hotelu Bohemia, mu nejsou lhostejné, a proto se rozhodl jako nezávislý kandidovat do zastupitelstva. Zkušenosti s fungováním státní správy sbíral při svých stážích na ministerstvech spravedlnosti, dopravy, v poslanecké sněmovně, na pražském magistrátu a v Evropskem parlamentu v Bruselu a Štrasburku. V současnosti působí na Úřadu vlády ČR na odboru státní služby. Michal mluví plynně anglicky a německy, 15 let hraje na kytaru a aktivně sportuje
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4246 Roman Zahrádka 5. Leden 2016 - 14:31
Michal Staněk: Evidentně reprezentujete Vy a Vaši známi skupinu motoristů, která je názorově naprosto jinde nežli ta, kterou v dopravní komisi reprezentuji já. Počet sjezdů je dostatečný, čím více sjezdů, tím více kolizních míst, tím více peněz z našich kapes na jejich budování, tím méně funkční obchvat. Značení na obchvatu je také v pořádku. Sjezd u Medlešic je správně uzavřen (a doufám, že bude uzavřen až do kompletního dobudování obchvatu), jinak by nám všechen tranzit na Žďár jezdil dále městem a obchvat by neplnil účel. Ale jak vidno i z této PR fotky Trávníčka s popiskem, který jinak nemá žádnou návaznost na článek, Vy souzníte s jiným názorovým proudem, což je v pořádku. Jsem ale zvědav, co budete psát o Trávníčkovi, pokud prosadí otevření sjezdu u Medlešic a v Chrudimi to bude vypadat zase tak, jako by žádný obchvat neměla...!? Žádám vás ale tak jako tak důrazně, ctěte pravidla žurnalistiky v demokratických zemích a vyvarujte se takto fakticky špatných a dokonce lživých článků, kterým je například tento, pod kterým diskutujeme.
Ctím Váš názor, i když s ním nesouhlasím. Stále jsem toho mínění, že obchvat tady není proto, aby dopravu zcela odklonil, ale účinně ji filtroval s pomocí zákazových značek a pomáhal občanům k co nejkvalitnější přepravě po co nejkratší trase. Už proto si nemyslím, že bude chystané otevření sjezdu u Medlešic chybou, protože pomůže napravit jinou chybu - odstřižení podnikatelů v průmyslových zónách od obchvatu, kteří tak musí vést nákladní dopravu městem. Navíc se Pardubická ulice stane další trasou napojenou na obchvat stejně jako Dašická ulice a výpadovka za Kauflandem, což občanům podstatně usnadní a urychlí cestu z města ven. A výmluvy na to, že je každé napojení na obchvat kolizním místem, je podle mne alibismus, když uvážím, že je na obchvatu povolena maximální rychlost 70 km/h. Také proto se nabízí další vhodný sjezd v sousedství sídliště Na Šancích, který by odlehčil dopravě ve velmi exponovaném úseku mezi Family centrem a odbočkou do Topolské ulice a usnadnil tak lidem v sídlištích Na Šancích, Na Větrníku a v podstatě i v celé Topolské ulici (která se dá rovněž považovat za sídliště) kratší napojení na obchvat namísto dosavadní komplikované trasy přes světelnou a dále kruhovou křižovatku směrem k nebezpečné odbočce na Kočí, kterou považuji za nejproblematičtější část první etapy obchvatu města. Závěrem ještě poznamenám, že opět nerozumím Vaší zavádějící poznámce o PR. Je tak snad fotografie označena? Proč se neustále snažíte čtenářům podsouvat něco, co není pravda? Pan Trávníček má na článek přímou návaznost, a to v tom, že je místostarostou zodpovědným za dopravu ve městě a právě z jeho iniciativy má vzniknout nový sjezd u Medlešic. To, že nenašel viníka současného stavu, který má na svědomí u Medlešic provizorní řešení nesmyslně řešené výpadovky z města vedoucí přes tři obce, je možná důsledek toho, že jej mají na svědomí právě takoví lidé, jako jste Vy. V tom je mezi námi zásadní rozdíl. Přeji Vám šťastný, méně emotivní rok 2016 a více daru umět naslouchat názorům druhých lidí.
Obrázek uživatele Michal Staněk
#4247 Michal Staněk 5. Leden 2016 - 15:57
Roman Zahrádka: Ctím Váš názor, i když s ním nesouhlasím. Stále jsem toho mínění, že obchvat tady není proto, aby dopravu zcela odklonil, ale účinně ji filtroval s pomocí zákazových značek a pomáhal občanům k co nejkvalitnější přepravě po co nejkratší trase. Už proto si nemyslím, že bude chystané otevření sjezdu u Medlešic chybou, protože pomůže napravit jinou chybu - odstřižení podnikatelů v průmyslových zónách od obchvatu, kteří tak musí vést nákladní dopravu městem. Navíc se Pardubická ulice stane další trasou napojenou na obchvat stejně jako Dašická ulice a výpadovka za Kauflandem, což občanům podstatně usnadní a urychlí cestu z města ven. A výmluvy na to, že je každé napojení na obchvat kolizním místem, je podle mne alibismus, když uvážím, že je na obchvatu povolena maximální rychlost 70 km/h. Také proto se nabízí další vhodný sjezd v sousedství sídliště Na Šancích, který by odlehčil dopravě ve velmi exponovaném úseku mezi Family centrem a odbočkou do Topolské ulice a usnadnil tak lidem v sídlištích Na Šancích, Na Větrníku a v podstatě i v celé Topolské ulici (která se dá rovněž považovat za sídliště) kratší napojení na obchvat namísto dosavadní komplikované trasy přes světelnou a dále kruhovou křižovatku směrem k nebezpečné odbočce na Kočí, kterou považuji za nejproblematičtější část první etapy obchvatu města. Závěrem ještě poznamenám, že opět nerozumím Vaší zavádějící poznámce o PR. Je tak snad fotografie označena? Proč se neustále snažíte čtenářům podsouvat něco, co není pravda? Pan Trávníček má na článek přímou návaznost, a to v tom, že je místostarostou zodpovědným za dopravu ve městě a právě z jeho iniciativy má vzniknout nový sjezd u Medlešic. To, že nenašel viníka současného stavu, který má na svědomí u Medlešic provizorní řešení nesmyslně řešené výpadovky z města vedoucí přes tři obce, je možná důsledek toho, že jej mají na svědomí právě takoví lidé, jako jste Vy. V tom je mezi námi zásadní rozdíl. Přeji Vám šťastný, méně emotivní rok 2016 a více daru umět naslouchat názorům druhých lidí.
Rád bych to celé vrátil na začátek a znovu poukázal na to, že váš článek pod kterým diskutujeme je lživý a fakticky je zcela špatně, což bylo to hlavní, proč jsem ho nevybíravě kritizoval, protože články na vašem serveru o obchvatu jsou přinejmenším zavádějící od samého začátku provozu obchvatu, hledáte senzace místo objektivního informování a tento lživý a fakticky špatný článek o pamětihodnostních cedulích je vrcholem. Místo reflexe a omluvy a opravy článku tu začnete ventilovat vaše nápady k obchvatu, založené na subjektivním pocitu, že sjezd by měl být na každou polňačku, protože to rozředí dopravní proudy a podobné nesmysly. Ten obchvat nespadl z nebe, byl projektován na základě odborných studií a nesčetných konzulatací s odborníky a samozřejmě také samosprávou a to vše za účasti i vašeho oblíbence Trávníčka, o čemž jsou zápisy a prezenční listiny. Váš argument o 70 na obchvatu jen ukazuje na elementární neznalost jakýchkoliv faktických informací o obchvatu, technických normách atp. Obchvat je v předčasném užívání, nový povrch má větší tendenci k namrzání a vylučování olejnatých látek a tak, kvůli těmto skutečnostem je zcela na místě dočasné omezení rychlosti. Je to běžné všude na nových površích. Podivovat se nad tím může snad jen úplný laik nebo ignorant, který není schopen si do googlu zadat dotaz na vlastnosti nového povrchu. Dobrý řidič jede na novém povrchu pomaleji a opatrněji i bez značek, kvůli hlupákům jsou značky nutnost. Obchvat je dále postaven v určitých technických parametrech, s tím jsou spojeny délky odbočovacích a nájezdových pruhů a proto ani technicky není možno dělat sjezdy a nájezdy kde se jakému strejdovi zamane, otázky výkupů pozemků kvůli těmto stavbám neřeším teď vůbec. Za poslední, sjezd u Medlešic před dokončením obchvatu za Slatiňany možná umožní pár dodávkám a pár kamionům za den příjezd do prům. zóny sever, ale přivede STOVKY dodávek, STOVKY kamionů a STOVKY osobních aut zpátky do centra Chrudimi, protože tranzit na Žďár po obchvatu už nepojede. Rád naslouchám názorům druhých, ale tyto názory se musí tvořit na základě objektivních skutečností a faktů, ne subjektivních dojmů a pocitů. Vzhledem k šlendriánu, jakými jsou napsán vaše články o obchvatu jste právě ten, kdo si názory tvoří na základě dojmů a pocitů, s naprostou absencí faktů. Nabízím vám tedy, pokud tak není ochotný nikdo jiný z dopravní komise, než příště budete mít zase potřebu ventilovat své dojmy a pocity fakticky špatným a lživým článkem o obchvatu, konzultujte tyto prosím se mnou. Poskytnu vám fakta a ověřené informace, na základě kterých získají vaše články na objektivitě a profesionalitě. Otázkou ovšem zůstává, zda to je váš cíl, nebo dál chcete o obchvatu psát články lživé, fakticky špatné a řekl bych až populistické. Pak ale nejste žurnalista, se kterým se má cenu bavit. P.S. Na Šancích a Větrníku jsem bydlel, znám tam tak hodně obyvatel a nikdo nejezdí na konec obchvatu, ale jezdí na Chrudim Sever a nemohou si to vynachválit...
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#4248 Tomáš Velendorf 5. Leden 2016 - 16:56
Michal Staněk: Co to je zase za nesmysly?! Jel jste někdy po obchvatu dál než na Chrudim sever? Na Chrudim - centrum? Tak jak je značeno centrum už od Medlešic? Na úrovni Větrníku je hnědá značka s turistickým cílem "Památková zóna Chrudim". Která tak koresponduje se značením na centrum. Takže vše je v pořádku (nic co kritizujete ve vašem článku není fakticky pravda), promyšleno a prodiskutováno na dopraní komisi. Z vašich chybných, zavádějících a PR článků se mi chce zvracet.
Na jednu stranu s vámi souhlasím a také nechápu ten současný "fetiš" po sjezdu u Medlešic, zvláště po těch všech blokádách, či peticích za urychlení stavby obchvatu. A nyní, když je opravdu šance, že se alespoň těmto lokalitám uleví od dopravy (Leguma, Bída, částečně Poděbradova, Palackého, Obce Ležáků), tak je to opět špatně a někdo by si asi přál, aby obchvat byl jen nějaká dekorace, pro případ, že nebudou fungovat šraňky na Sklepích, či u Guláška. Na druhou stranu bych byl velice opatrný s tím vaším pojmem "takže je vše v pořádku". To jsme totiž v této zemi slýchávali, v obdobné formě, více jak 40 let. A jak vše bylo v "pořádku", většina z nás zjistila až někdy 2.prosince 1989, kdy přejela poprvé svobodně a volně, státní hranici Československé socialistické republiky do Rakouska. Takže v tomto bodě a to zvláště od člena dopravní komise města, bych očekával více pokory, možná kus nadhledu a trochu více profesionality. Ale zpět k obchvatu, jel jsem po něm jen krátce, v podstatě jen jednou, asi bych měl velké výhrady k těm dlouhým úsekům a přehledným úsekům, kde je povolena max. 70km/h, a také k tomu značení (např. na sjezdu Chrudim - sever, je ve větším provedení paradoxně ta šipka, než samotný název), ale plně chápu, že to je v kompetenci ŘSD a kraje. Jinak samozřejmě rozumím i tomu, co zde píše Roman Zahrádka, určitě si nikdo nepřeje mrtvé město, kde o půlnoci budou zhasínat i pouliční kandelábry. Na druhou stranu, vše bych rozhodně neházel jen na ten obchvat, na málo sjezdů a na špatné dopravním značení. Možná bych hledal prvopočátek problému "mrtvého města" už někdy v 90.letech, v tehdejší dopravní politice města (Široká ulice nejdříve jednosměrná, nyní se schody), vymýcení veřejné dopravy z centra města, v růstu komerčních center na okrajích města, či v neposlední řadě i v rozmachu internetu, tedy i změnou životního stylu, kdy už se dá on-line objednat i pět rohlíků a litr mlíka. Doufejme proto, že město bude nyní dělat dále maximum proto, aby dopad z otevření 1/2 obchvatu, byl pro obyvatele města a jeho návštěvníky, pokud možno co nejvíce pozitivní.
Obrázek uživatele Bob
#4249 Bob 5. Leden 2016 - 17:38
alcohol: že by...: JUC. Michal Staněk (24 let) - analytik Úřadu vlády ČR, student, angažovaný občan. Po absolutoriu gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi započal studia na právnické fakultě UK v Praze (t.č. v 5. ročníku), nicméně do Chrudimi se každý týden vrací. Problémy rodného města, jako je například neutěšená situace kolem hotelu Bohemia, mu nejsou lhostejné, a proto se rozhodl jako nezávislý kandidovat do zastupitelstva. Zkušenosti s fungováním státní správy sbíral při svých stážích na ministerstvech spravedlnosti, dopravy, v poslanecké sněmovně, na pražském magistrátu a v Evropskem parlamentu v Bruselu a Štrasburku. V současnosti působí na Úřadu vlády ČR na odboru státní služby. Michal mluví plynně anglicky a německy, 15 let hraje na kytaru a aktivně sportuje
Pan JUC. Michal Staněk - opravdu to je on? No, vypadá to na dalšího Všeználka. Nějak se nám tady množí...
Obrázek uživatele Bleeer
#4250 Bleeer 5. Leden 2016 - 21:04
Mám zato, že ten trend být za každou cenu proti něčemu, se v redakci zabydlel velmi úspěšně. Tak nejdřív budeme proti zrušení sjezdu u Medlešic a teď zase proti chybějícímu nájezdu Na Šancích. Škoda, že pana novináře nenapadne i to, že by na ten nájezd auta přijížděla Topolskou ulicí, kde (nejen) děti přecházejí silnici, když jdou na zastávku, nebo ze zastávky MHD. Nebo snad má dojem, že by ten nájezd využívali jen obyvatelé dvou sídlišť a nákladní doprava by nějakým zázrakem jezdila jinudy? A představa, že sem lidé budou jezdit, když budou mít kudy, je zcela mimo. Oni totiž mají kudy, ale nemají proč.
Obrázek uživatele Jokl
#4251 Jokl 5. Leden 2016 - 21:51
Blbost, nákladní auta jezdí tam, kde jim to dovoluje dopravní značení. Nebo snad jezdí přes náměstí?
Obrázek uživatele Bleeer
#4252 Bleeer 5. Leden 2016 - 22:03
Aha. Takže by město nějakým záhadným způsobem donutilo PČR souhlasit s omezením pro náklaďáky tam, kde k němu není žádný důvod, ano? Tedy budeme budovat nájezdy a rozsévat značky, skutečně pozoruhodná úvaha.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4253 Roman Zahrádka 6. Leden 2016 - 1:28
Michal Staněk: Rád bych to celé vrátil na začátek a znovu poukázal na to, že váš článek pod kterým diskutujeme je lživý a fakticky je zcela špatně, což bylo to hlavní, proč jsem ho nevybíravě kritizoval, protože články na vašem serveru o obchvatu jsou přinejmenším zavádějící od samého začátku provozu obchvatu, hledáte senzace místo objektivního informování a tento lživý a fakticky špatný článek o pamětihodnostních cedulích je vrcholem. Místo reflexe a omluvy a opravy článku tu začnete ventilovat vaše nápady k obchvatu, založené na subjektivním pocitu, že sjezd by měl být na každou polňačku, protože to rozředí dopravní proudy a podobné nesmysly. Ten obchvat nespadl z nebe, byl projektován na základě odborných studií a nesčetných konzulatací s odborníky a samozřejmě také samosprávou a to vše za účasti i vašeho oblíbence Trávníčka, o čemž jsou zápisy a prezenční listiny. Váš argument o 70 na obchvatu jen ukazuje na elementární neznalost jakýchkoliv faktických informací o obchvatu, technických normách atp. Obchvat je v předčasném užívání, nový povrch má větší tendenci k namrzání a vylučování olejnatých látek a tak, kvůli těmto skutečnostem je zcela na místě dočasné omezení rychlosti. Je to běžné všude na nových površích. Podivovat se nad tím může snad jen úplný laik nebo ignorant, který není schopen si do googlu zadat dotaz na vlastnosti nového povrchu. Dobrý řidič jede na novém povrchu pomaleji a opatrněji i bez značek, kvůli hlupákům jsou značky nutnost. Obchvat je dále postaven v určitých technických parametrech, s tím jsou spojeny délky odbočovacích a nájezdových pruhů a proto ani technicky není možno dělat sjezdy a nájezdy kde se jakému strejdovi zamane, otázky výkupů pozemků kvůli těmto stavbám neřeším teď vůbec. Za poslední, sjezd u Medlešic před dokončením obchvatu za Slatiňany možná umožní pár dodávkám a pár kamionům za den příjezd do prům. zóny sever, ale přivede STOVKY dodávek, STOVKY kamionů a STOVKY osobních aut zpátky do centra Chrudimi, protože tranzit na Žďár po obchvatu už nepojede. Rád naslouchám názorům druhých, ale tyto názory se musí tvořit na základě objektivních skutečností a faktů, ne subjektivních dojmů a pocitů. Vzhledem k šlendriánu, jakými jsou napsán vaše články o obchvatu jste právě ten, kdo si názory tvoří na základě dojmů a pocitů, s naprostou absencí faktů. Nabízím vám tedy, pokud tak není ochotný nikdo jiný z dopravní komise, než příště budete mít zase potřebu ventilovat své dojmy a pocity fakticky špatným a lživým článkem o obchvatu, konzultujte tyto prosím se mnou. Poskytnu vám fakta a ověřené informace, na základě kterých získají vaše články na objektivitě a profesionalitě. Otázkou ovšem zůstává, zda to je váš cíl, nebo dál chcete o obchvatu psát články lživé, fakticky špatné a řekl bych až populistické. Pak ale nejste žurnalista, se kterým se má cenu bavit. P.S. Na Šancích a Větrníku jsem bydlel, znám tam tak hodně obyvatel a nikdo nejezdí na konec obchvatu, ale jezdí na Chrudim Sever a nemohou si to vynachválit...
Michale Staňku, dlouho jsem nevěřil svým očím, kam až dospěla Vaše argumentace ke glose na téma, jak zlepšit informace pro řidiče jedoucí po chrudimském obchvatu. Stejně tak mě zarazil Váš povýšený, arogantní tón. Zatímco jsem se snažil vést na dané téma dialog, Vy zvracíte. Zatímco konstatuji, že obchvat má svá pozitiva i negativa, snažíte se tento text i jeho autora skandalizovat a urážet. Zatímco jsem nepřišel bojovat, nýbrž vést dialog, Vy exhibujete, aniž byste k tomu měl nějaký mandát. Nezbylo mi tedy, než Váš text i Vaši osobu analyzovat a přišel jsem vcelku k zajímavým zjištěním. Jste člověkem, který o sobě ve svých 24 letech jako student práv prohlašuje, že pracuje na kariéře politika. To znamená, že jste doposud žil z peněz svých rodičů a nyní se chystáte žít, nebo už žijete, z peněz daňových poplatníků. Z toho mi vychází, že jste dosud nikde nepracoval, nic jste nevytvořil, nemáte za sebou žádné životní zkušenosti, ale naopak máte podle všeho přehnaně vysoké mínění o vlastní osobě. Slušela by Vám tedy pokora a skromnost, k níž Vás někteří naši čtenáři nabádají, a nikoli nabubřelé frackovité fráze, které v mnohém vypovídají o nedospělém člověku, jenž neumí udržet svoje emoce na uzdě a není ještě hoden zabývat se politikou (službou lidem). A tady se dostávám k druhému bodu svého zjištění. Jste neúspěšným kandidátem Koalice pro Chrudim do městského zastupitelstva. Z toho mi vychází, kdo je Vaším guru a proč mi neustále v rozporu s pravdou podsouváte, že je moje glosa PR článkem místostarosty Trávníčka, který si nepřeje mít Romana Málka, ostatně jako značná část dalších zastupitelů, ve vedení tohoto města. Docela jim rozumím. Ale o tom můj článek nebyl. Znovu tedy opakuji - můj postřeh byl o tom, že nepropagujeme na obchvatu krásu našeho města a nestaráme se dostatečně o jeho další rozvoj. Byl také o tom, že by si občané zasloužili na obchvatu užívat daleko větší komfort, než v jaké míře ho mohou využívat nyní. Nic víc, nic míň. Tečka. Vaše sáhodlouhé elaboráty pod článkem jsou jen překrucováním těchto faktů a manipulací s nimi. A navíc mi z nich vychází, že máte s největší pravděpodobností prsty ve vyškrtnutí sjezdu u Medlešic, který toto město a jeho podnikatelé zcela určitě potřebují (i když s ohledem na Váš nízký věk o tom silně pochybuji). Závěrem tedy musím konstatovat: "Já o voze, Vy o koze. Já diskutuji, Vy zvracíte. Jde mi o město, Vám jde o Vás, protože jste typickým produktem mediálního světa a přehnaných ambicí v zájmu kariéry, který používá politiku jako rychlý výtah k moci." Parafrázuji jen Vaše slova, která převádím do srozumitelné řeči. Jak už jsem ale poznamenal, politika není o moci, nýbrž o službě. Je o vzájemném respektu, nikoli o urážení řidičů, které nazýváte hlupáky, a už vůbec není o opovržení nad návrhy na dokončení původního záměru obchvatu, které nazýváte dojmy a pocity kdejakého strejdy, ačkoliv je zpracovali kvalifikovaní odborníci, z nichž vycházím. Proto se, prosím, zdržte takových invektiv. Snižuje to Vaši důvěryhodnost a ukazuje na Vaši sebestřednost a nezkušenost. Přeji Vám proto ze srdce, abyste nasbíral životní zkušenosti a potom je zúročil ve prospěch nás všech. P. S. Na Šancích a Na Větrníku bydlím už pětadvacet let, tedy o rok déle, než žijete. A znám tu opravdu hodně lidí. Máte však pravdu v tom, že většina z nich jezdí na obchvat Dašickou ulicí (nikoli Chrudim - sever), protože nemají jinou (kratší) volbu, ačkoliv byla připravena.
Obrázek uživatele karel1
#4265 karel1 7. Leden 2016 - 10:35
Dnes ráno jsem jel v mlze od Pardubic na "Chrudim" sever.Za mnou několik aut,které na poslední chvíli měnili směr protože je asi dopravní značení "výborně, informovalo a pak jsem je viděl jak si dali párkrát kruhák u plynáren. Asi problém bude v tom,že dopravní značení dělají místní a nikdo se nedívá očima cizího řidiče,který navíc třeba jako dnes jede v mlze a místní názvosloví nezná a ani ve snu ho nenapadne,že tam kudy přijede do města ,ukazuje střelka kompasu sever.Dneska kdekdo udělá si nějakou zkratku u jména a pak dělá neomylného a chytrého. Dopravní značení není problémem jen města Chrudim ale celostátní. Bohužel nejde vyhovět každému,ale některé výstřelky jsou přeci jenom zavádějící. Tak jenom místní znají a cizáci si musí počkat na aktualizaci GPS. A půlobchvat jen přenesl zátěž z jednoho místa města na druhý. O tom jestli sjezd u Medlešic ,spolu s vhodně zvoleným dopravním značením by mohl odvést část dopravy směřující na Čáslav je otázka pro odborníky s letitou praxí v terénu.
Obrázek uživatele honza
#4266 honza 7. Leden 2016 - 11:28
Bob: Pan JUC. Michal Staněk - opravdu to je on? No, vypadá to na dalšího Všeználka. Nějak se nám tady množí...
Nový Roman Málek?
Obrázek uživatele hana
#4269 hana 7. Leden 2016 - 15:58
karel1: Dnes ráno jsem jel v mlze od Pardubic na "Chrudim" sever.Za mnou několik aut,které na poslední chvíli měnili směr protože je asi dopravní značení "výborně, informovalo a pak jsem je viděl jak si dali párkrát kruhák u plynáren. Asi problém bude v tom,že dopravní značení dělají místní a nikdo se nedívá očima cizího řidiče,který navíc třeba jako dnes jede v mlze a místní názvosloví nezná a ani ve snu ho nenapadne,že tam kudy přijede do města ,ukazuje střelka kompasu sever.Dneska kdekdo udělá si nějakou zkratku u jména a pak dělá neomylného a chytrého. Dopravní značení není problémem jen města Chrudim ale celostátní. Bohužel nejde vyhovět každému,ale některé výstřelky jsou přeci jenom zavádějící. Tak jenom místní znají a cizáci si musí počkat na aktualizaci GPS. A půlobchvat jen přenesl zátěž z jednoho místa města na druhý. O tom jestli sjezd u Medlešic ,spolu s vhodně zvoleným dopravním značením by mohl odvést část dopravy směřující na Čáslav je otázka pro odborníky s letitou praxí v terénu.
Pane Karle, kam podle Vás mířili tito dezorientovaní řidiči ? A jak by jste konkrétně značení změnil ?
Obrázek uživatele Bleeer
#4275 Bleeer 8. Leden 2016 - 8:45
Zvyk je železná košile, ti řidiči prostě po obchvatu dosud nejeli a neví, kam je ten sjezd zajede. Jel jsem 2 dny po otevření za vozem RZS a taky odbočil na poslední chvíli, tedy ani profi řidiči často neví, který výjezd zvolit. Ale tohle se usadí. Co se týče aktualizace GPS - GPS je "Global Positioning System", ten se neaktualizuje, možná má pak karel jednička namysli aktualizaci map v navigaci. Pro zajímavost - Seznam měl v Mapách změnu (otevřený obchvat) prakticky okamžitě a třeba navigační aplikace Waze také.
Obrázek uživatele koala
#4276 koala 8. Leden 2016 - 9:14
Michal Staněk: Co to je zase za nesmysly?! Jel jste někdy po obchvatu dál než na Chrudim sever? Na Chrudim - centrum? Tak jak je značeno centrum už od Medlešic? Na úrovni Větrníku je hnědá značka s turistickým cílem "Památková zóna Chrudim". Která tak koresponduje se značením na centrum. Takže vše je v pořádku (nic co kritizujete ve vašem článku není fakticky pravda), promyšleno a prodiskutováno na dopraní komisi. Z vašich chybných, zavádějících a PR článků se mi chce zvracet.
Chlapče, je rozdíl, když Pardubice upozorňují na své pamětihodnosti 7 km před městem a když Chrudim upozorňuje na chrudimskou památkovou zónu 1 km - ale za městem:( Taková je bohužel skutečnost, kterou bude příštích deset let v oblasti turistického ruchu naše město poškozováno.
Obrázek uživatele bafina
#4277 bafina 8. Leden 2016 - 11:24
Když jsem se dozvěděla, že sjezd u Medlešic nebude, říkala jsem si, který chytrák to vymyslel. Teď po otevření obchvatu si myslím, že opravdu nechybí, jde jen o to si zvyknout. Mezi kruháčem u Shellky a Bídou je to cca 500 m a to není přece takový problém autem přejet. A vzhledem k tomu, že se v těchto místech po otevření obchvatu už opravdu "jezdí" a "neposkakuje se" v koloně, tak to klidně mohou projet i všechna auta směřující do průmyslové zóny sever. Myslím si, že jakmile se sjezd u Medlešic zase vybuduje, tak budou všichni jezdit postaru a Palackého a Obce Ležáků bude zasekaná jako dřív. A co se týče upoutávky na památkovou zónu - nevím kolik lidí brázdí republiku a když narazí na hnědou ceduli, řekne si: Hele tady je památka, podívám se na ni. Já myslím, že výlety si lidi plánují a to, jestli je Chrudim zaujme svou nabídkou historických památek a rozhodnou se naše město navštívit, to podle mě není záležitost počtu a rozmístění informačních cedulí na obchvatu.
Obrázek uživatele koala
#4278 koala 8. Leden 2016 - 11:31
Bafino, učinila jste v pravdě průlomové zjištění. Čímž můžeme poslat vzkaz miliardovému reklamnímu trhu, že reklama jsou vyhozené peníze, dobrá věc se přeci prodá sama. Gratuluji.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#4280 Jan Navrátil 8. Leden 2016 - 17:32
bafina: Když jsem se dozvěděla, že sjezd u Medlešic nebude, říkala jsem si, který chytrák to vymyslel. Teď po otevření obchvatu si myslím, že opravdu nechybí, jde jen o to si zvyknout. Mezi kruháčem u Shellky a Bídou je to cca 500 m a to není přece takový problém autem přejet. A vzhledem k tomu, že se v těchto místech po otevření obchvatu už opravdu "jezdí" a "neposkakuje se" v koloně, tak to klidně mohou projet i všechna auta směřující do průmyslové zóny sever. Myslím si, že jakmile se sjezd u Medlešic zase vybuduje, tak budou všichni jezdit postaru a Palackého a Obce Ležáků bude zasekaná jako dřív. A co se týče upoutávky na památkovou zónu - nevím kolik lidí brázdí republiku a když narazí na hnědou ceduli, řekne si: Hele tady je památka, podívám se na ni. Já myslím, že výlety si lidi plánují a to, jestli je Chrudim zaujme svou nabídkou historických památek a rozhodnou se naše město navštívit, to podle mě není záležitost počtu a rozmístění informačních cedulí na obchvatu.
Asi tak nějak.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#4282 Tomáš Velendorf 8. Leden 2016 - 19:30
koala: Bafino, učinila jste v pravdě průlomové zjištění. Čímž můžeme poslat vzkaz miliardovému reklamnímu trhu, že reklama jsou vyhozené peníze, dobrá věc se přeci prodá sama. Gratuluji.
Tak na druhou stranu, nic se nemá zase přehánět, že:)https://www.stream.cz/gebrianvs/10008686-spindleruv-mlyn#nejnovejsi Ale ti nechci obhajovat to jak vypadá, v jaké vzdálenosti a v jakém místě je umístěna ta turistická dopravní značka, upozorňující na historické centrum Chrudimi. Ale jinak co se týče sjezdu u Medlešic, v tom bych souhlasil s tím příspěvkem od bafiny.)
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#4284 Jan Navrátil 11. Leden 2016 - 18:56
koala: Bafino, učinila jste v pravdě průlomové zjištění. Čímž můžeme poslat vzkaz miliardovému reklamnímu trhu, že reklama jsou vyhozené peníze, dobrá věc se přeci prodá sama. Gratuluji.
Ano.Máte pravdu dobrá věc nepotřebuje velkou reklamu ta se prodává sama.Stačí na začátek ji představit na trhu a je to :)