Chrudimské noviny Pardubice pokračují v přípravách obou obchvatů, realizace toho severovýchodního je prý už na spadnutí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Pardubice pokračují v přípravách obou obchvatů, realizace toho severovýchodního je prý už na spadnutí

Pardubice - Jihovýchodní (JV) obchvat Pardubic stále patří k nejdůležitějším stavbám města. Primátor Martin Charvát spolu se svým prvním náměstkem Jiřím Rozinkem (oba ANO 2011), který je zodpovědný za oblast dopravy, řešili nyní další postup příprav tohoto projektu s ředitelem pardubické Správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumilem Vebrem a poslancem Martinem Kolovratníkem, který je zároveň místopředsedou dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Jihovýchodní obchvat patří bez debat k nejvyšším prioritám v rámci dopravních staveb našeho města, a proto se aktivně snažíme hledat varianty, jak urychlit jeho realizaci. Díky tomu, že je tato silnice už součástí stávajícího územního plánu Pardubic, můžeme řešit i detaily v podobě křižovatek, resp. konkrétního napojování nejen městských komunikací k samotnému obchvatu,“ říká primátor Charvát a dodává, že poslední schůzka týkající se (JV) obchvatu nebyla první, ale je již několikátou v pořadí. „Mohu potvrdit, že pro mě jako pro zastupitele města Pardubic i poslance Parlamentu jsou při jednáních na Ministerstvu dopravy, Státním fondu dopravní infrastruktury i Generálním ředitelství ŘSD prioritou hned dva plánované obchvaty našeho města. Téměř připravený severovýchodní a aktuálně diskutovaný jihovýchodní. Jsem rád, že nacházím podporu a oběma stavbám už dnes mohu zodpovědně přislíbit dostatek finančních prostředků na výstavbu. Navíc je třeba zdůraznit, že jihovýchodní obchvat je i prioritou státu, protože bez něj bude jen těžko probíhat rozvoj společnosti Foxconn, jak bylo garantováno i Memorandem mezi firmou a Vládou ČR,“ tvrdí poslanec a pardubický zastupitel Martin Kolovratník (ANO 2011).

Stavba jihovýchodního obchvatu, který povede z Černé za Bory ke křižovatce v Dražkovicích a napojí se zde na silnici I/37, bude vnějším okružním systémem, který městu jako tranzitní i tzv. odlehčovací komunikace dosud chybí, což pociťují hlavně obyvatelé centra města. „Stejnou funkci, ale na opačné straně Pardubic, bude mít i plánovaný severovýchodní (SV) obchvat, který spolu s obchvatem Sezemic zajistí napojení na rychlostní silnici nově značenou jako D35. Na jednání jsme byli ujištěni, že realizace severovýchodního obchvatu je už v podstatě na spadnutí,“ doplňuje náměstek Jiří Rozinek. Jak dodává, výstavba obou obchvatů i rychlostní komunikace D35 je pro vyřešení problematické dopravy ve městě naprosto zásadní. Představitelé města i ŘSD se zároveň domluvili, že radnice bude nápomocna při jednáních o výkupech pozemků. „Mohu potvrdit, že pro severovýchodní obchvat je již zadaná dokumentace pro stavební povolení, hotová by měla být na jaře. V letošním roce rovněž zahájíme výkupy dotčených pozemků. Samotné zahájení stavby plánujeme předběžně na konec roku 2017, respektive začátek roku 2018,“ uzavírá ředitel pardubické Správy ŘSD Bohumil Vebr. Současně upřesňuje, že severovýchodní (SV) obchvat začne na křižovatce u Globusu, dále bude trasovaný za obchodní zónou v Trnové a vyústí na okružní křižovatce u věznice na Dubině.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#4281 Tomáš Velendorf 8. Leden 2016 - 20:21
Pan krajský náměstek, zodpovědný za oblast dopravy, by mohl možná vědět, že od 1.1.2016 u nás už žádné rychlostní komunikace nemáme, ale jen dálnice a nebo silnice pro motorová vozidla. A právě na posvěcení od kraje, čeká netrpělivě I/37 mezi Pardubicemi a Hradcem, tak, aby se z ní stala právě SMV a konečně se tam mohlo jezdit legálně alespoň těch 110km/h, kterými tam jezdí stejně už nyní, každý druhý.