Chrudimské noviny Město udalo firmu Tesco, že prý nechala na parkovišti před prodejnou v Píšťovech nešetrně ořezat čtyřicet akátů

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Město udalo firmu Tesco, že prý nechala na parkovišti před prodejnou v Píšťovech nešetrně ořezat čtyřicet akátů

Chrudim - Česká inspekce životního prostředí začala nyní prověřovat prořezání čtyřiceti akátů na parkovišti u obchodního domu Tesco v Píšťovech. Má jít prý o nešetrný zásah, protože původně osmimetrové stromy byly zkráceny o třetinu a chybí jim větší část korun. Inspektoři jsou toho názoru, že jde o podezření na porušení zákona o ochraně dřevin rostoucích mimo les před jejich poškozením.

Uvedla to tisková mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Radka Burketová. "Povedeme proto v nejbližších dnech inspekční šetření a na základě zjištěných poznatků budeme dál postupovat," říká mluvčí Burketová. Podnět k šetření dala přitom inspekci Správa údržby zeleně MěÚ Chrudim, přestože jde o stromy v majetku firmy Tesco, které rostou na jejím pozemku. A co k tomu městské úředníky vedlo? "Byla to především zodpovědnost, protože tohle se s mladými stromy nedělá," říká technička úseku údržby zeleně MěÚ Chrudim Kateřina Jánská. Podle ní byly totiž uvedené stromy neodborným ořezáním prakticky zničeny.

Podle městské úřednice Kateřiny Jánské jsou akáty u Tesca vinou neodborného zásahu v šokovém stavu a je prý otázkou, zda se z něho někdy vůbec vzpamatují.  Foto: Pavel Zeman


"Je to asi tak stejné, jako by vám uřízli hlavu. Takový strom se pak dostává do šokového stavu, z něhož se už jen velmi těžko vzpamatovává," namítá Kateřina Jánská. "Na vrchu všech čtyřiceti stromů byly uříznuty nejdůležitější pupeny, které ženou stromy do výšky. Zbývající pupeny pak dělají jen větve, což bude mít za následek, že pokud stromy přežijí, budou vytvářet ze spících pupenů mezi kmenem a zemí nežádoucí výhonky," vysvětluje technička úseku údržby městské zeleně. "Nevím, kdo tuhle práci prováděl, protože jsou větve v korunách ulámané a kůra na kmenech je zatrhaná. Řezy jsou pak chlupaté a neošetřené," vyjmenovává další prohřešky prováděcí firmy úřednice Jánská.

Pokud se nakonec ukáže, že za špatně ořezané stromy může firma Tesco, hrozí podle tiskové mluvčí ČIŽP Radky Burketové této společnosti až milionová pokuta. Výsledek šetření pro vás budeme sledovat a průběžně vás o něm informovat.

Foto: Pavel Zeman

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Brewer
#4504 Brewer 11. Únor 2016 - 23:18
a co takhle žaloba za 27 padlých smrků za hasičárnou paní Jánská a paní Mrozková ze životního prostředí MU, které se Vám povedlo zlikvidovat, ale milion by byl asi málo.
Obrázek uživatele Jája
#4506 Jája 12. Únor 2016 - 18:18
Když někomu uříznou hlavu, tak je v hodně šokovém stavu. Že by se někdo z toho vzpamatoval, to mi teda nějak uniklo.
Obrázek uživatele Lajos
#4513 Lajos 15. Únor 2016 - 23:47
Překla jazyka pana Zahrádky do obecné češtiny: udalo = učinilo podnět místně a věcně příslušnému správnímu orgánu prý = skutečnost, která je zřejmá na první pohled i laikovi co k tomu městské úředníky vedlo? = proč postupovala úřední osoba v souladu se zákonem a zásadou součinnosti správních orgánů (§ 8 správního řádu) ?
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4514 Roman Zahrádka 16. Únor 2016 - 9:27
Lajos: Překla jazyka pana Zahrádky do obecné češtiny: udalo = učinilo podnět místně a věcně příslušnému správnímu orgánu prý = skutečnost, která je zřejmá na první pohled i laikovi co k tomu městské úředníky vedlo? = proč postupovala úřední osoba v souladu se zákonem a zásadou součinnosti správních orgánů (§ 8 správního řádu) ?
Jazykem Lájoše by tedy titulek zněl: Město učinilo podnět věcně příslušnému správnímu orgánu vůči firmě Tesco, že nechala na parkovišti před prodejnou v Píšťovech nešetrně ořezat čtyřicet akátů... Nemohu si pomoci, ale mám za to, že synonymum "udalo" je v tomto případě mnohem jednodušší a lidem srozumitelnější než úřednický slovník. Mějte hezký den.
Obrázek uživatele Lajos
#4515 Lajos 16. Únor 2016 - 21:39
Roman Zahrádka: Jazykem Lájoše by tedy titulek zněl: Město učinilo podnět věcně příslušnému správnímu orgánu vůči firmě Tesco, že nechala na parkovišti před prodejnou v Píšťovech nešetrně ořezat čtyřicet akátů... Nemohu si pomoci, ale mám za to, že synonymum "udalo" je v tomto případě mnohem jednodušší a lidem srozumitelnější než úřednický slovník. Mějte hezký den.
Chtěl jsem upozornit na to, že jednou ze zásad seriozní novinařiny je neutrální poskytování informací o aktuálním dění. Článek pana Zahrádky o zcela nepolitickém tématu není psán v tomto směru zrovna profesionálně. Až to bude v sekci komentáře (na tomto serveru zřejmě "Postřehy"), proč ne. Takto to budí dojem, že pan Zahrádka má něco proti chrudimské radnici, a to i když tato postupuje v souladu se zákonem (tedy že plivnout se musí za každou cenu).
Obrázek uživatele Brd
#4516 Brd 16. Únor 2016 - 21:52
Myslím si, že Tesco zde vystupuje jen jako zadavatel o zkulturnění stromů na svém parkovišti a určitě tím musela pověřit odbornou firmu, která zastřižení provádí a za svůj zásah odpovídá. Takže za tímto zásahem zde vidím odpovědnou jen firmu která prostřih provedla... Tesco přeci není obyčejné s.r.óčko aby o to poprosilo ,,místního zahrádkáře a ten sestřih za párek a pivo provedl". Nebo ano ?:-). To ale dle mého musí být jasné i ,,odborníkům" z MÚ...
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4517 Roman Zahrádka 16. Únor 2016 - 22:28
Lajos: Chtěl jsem upozornit na to, že jednou ze zásad seriozní novinařiny je neutrální poskytování informací o aktuálním dění. Článek pana Zahrádky o zcela nepolitickém tématu není psán v tomto směru zrovna profesionálně. Až to bude v sekci komentáře (na tomto serveru zřejmě "Postřehy"), proč ne. Takto to budí dojem, že pan Zahrádka má něco proti chrudimské radnici, a to i když tato postupuje v souladu se zákonem (tedy že plivnout se musí za každou cenu).
Ještě jednou a naposledy, Lájoši. Nevšiml jsem si, že by byl článek psán tendenčně a proti chrudimské radnici, natož proti Kateřině Jánské. Jen jsem chtěl vysvětlit, proč jsem použil slůvko "udala", protože je stravitelnější a srozumitelnější než Vámi navržená úřednická formulace. A pokud jsem použil další slůvko "prý", které kritizujete, tak je zcela na místě, protože v dané kauze ještě nikdo nikoho neoznačil za viníka (viz presumce neviny), tedy až na radnici, jejíž podnět je stále v šetření. Pokud bych měl být tedy ve Vašem případě kategorický, za což se moc omlouvám, pak jediný, kdo plive, jste Vy... Přeji hezký večer.
Obrázek uživatele martin66
#4838 martin66 15. Červen 2016 - 13:53
tak jsem koukal, že ač to ořezání bylo brutální, tak tam ty stromy na parkovisti živoří vesele dál. K úhynu zatím nedošlo....