Chrudimské noviny Pod lupou Romana Zahrádky: Ironie osudu Kolářových

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Pod lupou Romana Zahrádky: Ironie osudu Kolářových

Chvíli jsem nad tímto tématem váhal, ale nakonec jsem usoudil, že bych si nemohl vážit sám sebe, kdybych se k němu přeci jen nevyjádřil. Jde o těžkou dopravní nehodu mezi Chrudimí a Vlčnovem, při níž otočila svoje auto na střechu dcera ředitele Technických služeb Chrudim Zdeňka Koláře, Eva. Šlo přitom přímo o pikantní historku, na které si musí smlsnout každý novinář. Eva totiž bourala takřka na tom samém místě jako před časem její otec a také jako on pod vlivem alkoholu. Rovněž ona skončila během havárie s autem na střeše a přivodila si těžké zranění jako pan Zdeněk. To se nedá jinak ani oddiskutovat.

Existují ale i jisté společenské mantinely, které by člověk neměl překračovat a pouštět se do unáhlených soudů. Zvláště, jde-li o tak citlivé téma, jako jsou vztahy v rodině. Tady konkrétně mám na mysli rodinu Kolářových a kdo jaký má, anebo měl na koho v této rodině výchovný vliv. Ať chceme nebo ne, vždy se v takových případech dopouštíme subjektivního hodnocení, tzn., že nejsme objektivní. To je další neoddiskutovatelný fakt, který nelze pominout, protože si musíme být dobře vědomi toho, že tomu druhému tím ubližujeme. Stačí si jen okem letmo přelétnout délku odpovědi Zdeňka Koláře pod jedním z příspěvků, jakou bolest asi prožíval, když jej o sobě a své rodině četl. Kdo má v sobě alespoň špetku člověčenství, dokáže se do pocitů Zdeňka Koláře nacítit a zeptat se sám sebe, jak bych se asi chovál já, kdyby někdo o mně a mé rodině napsal něco takového, ač u nás nikdy nebyl alespoň jednou na návštěvě, nebo mě jako člověka nezná a nezná ani ostatní členy rodiny. Jen z doslechu.

Opilý Zdeněk Kolář zničil nad Vlčnovem dopravní značku a mostek. Vše ale nechal opravit na své náklady.  Foto: Chrudimské noviny

Ještě než se dopravní nehoda Evy Kolářové stala, snažil jsem se o řediteli Technických služeb sehnat více informací, než jsem měl doposud k dispozici. Jsem takto zvyklý v této branži pracovat už více než 25 let. A ejhle! On to není jen "zelený kornout z odmašťovny", kterého měla dosadit do čela městské firmy protekce, ale především rázný a rozhodný chlapík, jenž dokáže postavit do latě mizerně placené podřízené a je schopen je přesvědčit, že se i za těchto neatraktivních podmínek dá v rámci možností dobře pracovat. A přiznejme si, kdo z nás je toho schopen? A přesně tohle na Zdeňku Kolářovi oceňují jak jeho blízcí spolupracovníci, tak i odpůrci politiky současné radniční koalice, kteří jsou do problematiky chodu Technických služeb Chrudim zasvěceni. Tohle vše tedy vyžaduje od člověka značné úsilí a umění adaptovat se do nového prostředí. To se Zdeňku Kolářovi povedlo jen na půl - po pracovní stránce, ale po té osobní selhal. Jako abstinent propadl totiž alkoholu a přestal ho časem zvládat.

První velké varování přišlo v prosinci 2013, kdy v zatáčce nad Vlčnovem v opilosti boural s autem a zlomil si obratel. Svoji vinu ale nepopíral a veřejně se k ní přihlásil (zachoval se tedy v přímém kontrastu s některými současnými politiky, kteří svou opilost zapírají do posledního dechu). To mu budiž ke cti stejně jako jeho dřívější působení v elitním praporu České armády a pozdější rozhodnutí podstoupit dobrovolně protialkoholní léčení. Kdo nepřizná, že to bylo z jeho strany chlapské, tak je sám baba :-). A že odešel od soudu jen s vysokým peněžitým trestem a zákazem řízení? Kdo jen trochu zná justiční prostředí, tak ví, že se před vynesením každého rozsudku zohledňuje i dosavadní bezúhonnost souzeného člověka a jeho pověst. A ta byla do té doby u Zdeňka Koláře víc než příkladná. Nešlo tedy o žádné překvapení.

Stejné místo, stejná příčina.  Foto: Jindřich Balous

A konečně, máme tu neděli 21. února 2016, kdy před půl devátou ráno havarovala na takřka stejném místě a za stejných okolností Kolářova dcera Eva, mimo jiné už hezkou řádku let dospělá žena. Nikoli tedy dítě podléhající rodičovské výchově. Člověku se po zjištění, co se vlastně stalo, chtělo nejprve říct: "Ironie osudu." Potom si zároveň uvědomil, jaká štvanice vůči Kolářovým nastane. A ona opravdu nastala a trestala rodinu na tom nejcitlivějším místě. Ano, Eva udělala hloupou chybu. Vypila toho víc, než je zdrávo a sedla za volant auta. Osud jí za to vytrestal. Média však nemohou nahrazovat osud, kárat, moralizovat a lézt lidem do soukromí. Mohou jen komentovat děj, případně upozorňovat na možná nebezpečí, která z takového neodpovědného jednání mohou hrozit ostatním. Nechme ale rodinu Kolářových na pokoji, jen ona sama se musí vypořádat s tím, co způsobila a jen ona sama z toho může pro sebe vyvodit nějaké závěry. Děkuji za tohle uvědomění s dovětkem: "Nečiň druhému to, co nechceš, aby činil on tobě." Uvidíte, že pokud se tím začneme konečně řídit, bude svět hned veselejší. A teď mě vy, anonymní břídilové, můžete začít kamenovat :-).

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#4558 jetozver 23. Únor 2016 - 16:42
Tak toto je opravdu , ale opravdu dobrý článek. Klobouk dolů Romane Zahrádko.
Obrázek uživatele Lajos
#4559 Lajos 23. Únor 2016 - 18:34
A tenhle článek je jako co? Chrudimské noviny nejprve uvedou jméno řidičky i jejího otce(ačkoliv běžná praxe o dopravních neho toto rozhodně není) a pak se tady mluví o tom, že té rodině je nutné dát pokoj?
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4560 Roman Zahrádka 23. Únor 2016 - 19:01
Lajos: A tenhle článek je jako co? Chrudimské noviny nejprve uvedou jméno řidičky i jejího otce(ačkoliv běžná praxe o dopravních neho toto rozhodně není) a pak se tady mluví o tom, že té rodině je nutné dát pokoj?
Lajosi, není to poprvé, kdy tady mystifikujete ostatní čtenáře - první, kdo zveřejnil jméno řidičky i jejího otce, byla v neděli večer v hlavních zprávách TV Nova. Šlo tedy o běžně dostupnou informaci. Nač tedy tajit něco, co už je dávno odtajeno?
Obrázek uživatele Kdo šel kolem
#4561 Kdo šel kolem 23. Únor 2016 - 20:00
Pane Zahrádko, to máte v novinách ale nepořádek... Ať se do vás snažím "nacítit" sebe víc, nějak se mi to nedaří. 25 let? To už je čas přesunout se na zahrádku okopávat zeleninu a o víkendu si vymyslet nějaký ten lživý horoskop, co myslíte? :-) Nechte novinařinu těm lepším. A ještě nám zvídavým čtenářům prozraďte...co vám pan Kolář dal za to, abyste ho tady tak čistil, div nesedřel z kůže? Díky za odpověď, Váš anonymní břídil
Obrázek uživatele Bleeer
#4563 Bleeer 23. Únor 2016 - 21:25
Jsem rád, že i pan šéfredaktor přišel na to, na co mnoho diskutujících zde upozorňuje již dlouho. Tedy, že redaktoru Valentovi chybí alespoň špetka pokory (on ji ve svém článku nazval "člověčenstvím") a že jeho nadřazenost a stavění se do role nechybujícího, může ostatním i ublížit. Otázkou je, jestli to musel psát sem, nebo to stačilo vyřešit v redakci. Pokud musel, pak to dle mého znamená jen jediné: komunikace v redakci nefunguje a je proto třeba se ke článkům svých redaktorů vyjadřovat na veřejnosti. Mimochodem: článek vůbec není o tom, kdo čí jméno zveřejnil jako první, druhý, nebo třetí.
Obrázek uživatele Lajos
#4564 Lajos 23. Únor 2016 - 21:34
Roman Zahrádka: Lajosi, není to poprvé, kdy tady mystifikujete ostatní čtenáře - první, kdo zveřejnil jméno řidičky i jejího otce, byla v neděli večer v hlavních zprávách TV Nova. Šlo tedy o běžně dostupnou informaci. Nač tedy tajit něco, co už je dávno odtajeno?
TV Nova nesleduji, tudíž pro mě osobně jste to jméno zveřejnili vy. Můžete mi uvést příklad nějaké mé jiné mystifikace vašich čtenářů? Rád bych se podrobil přísné sebekritice. Děkuji
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4566 Roman Zahrádka 23. Únor 2016 - 23:02
Kdo šel kolem: Pane Zahrádko, to máte v novinách ale nepořádek... Ať se do vás snažím "nacítit" sebe víc, nějak se mi to nedaří. 25 let? To už je čas přesunout se na zahrádku okopávat zeleninu a o víkendu si vymyslet nějaký ten lživý horoskop, co myslíte? :-) Nechte novinařinu těm lepším. A ještě nám zvídavým čtenářům prozraďte...co vám pan Kolář dal za to, abyste ho tady tak čistil, div nesedřel z kůže? Díky za odpověď, Váš anonymní břídil
Promiňte, ale zkracovat limit odchodu do penze ve věku padesáti let? To si snad děláte legraci, protože v tom případě by muselo jen v tomhle městě seknout se svou profesí hned několik novinářů. Nejspíš nemáte všech pět pohromadě, ale vás bych šacoval spíše na to, že vám jde jen o to okopávat Zahrádku. Na to mohu odpovědět jediné - projděte kolem a neuškoďte. Lepší radu pro vás momentálně nemám :-).
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4567 Roman Zahrádka 23. Únor 2016 - 23:06
Lajos: TV Nova nesleduji, tudíž pro mě osobně jste to jméno zveřejnili vy. Můžete mi uvést příklad nějaké mé jiné mystifikace vašich čtenářů? Rád bych se podrobil přísné sebekritice. Děkuji
Lájoši, nemohu za to, že vám chybí rozhled, informace a že se neorientujete. Každopádně mě těší, že jste jako první četl nás :-).
Obrázek uživatele Lajos
#4569 Lajos 23. Únor 2016 - 23:47
Roman Zahrádka: Lájoši, nemohu za to, že vám chybí rozhled, informace a že se neorientujete. Každopádně mě těší, že jste jako první četl nás :-).
A ten další případ mystifikace by nebyl? Jinak se orientuji velmi dobře, nebojte... A rozhled mám nejspíše větší než vy.
Obrázek uživatele zdeněk kolář
#4570 zdeněk kolář 24. Únor 2016 - 0:39
pane Zahrádko, ač nejsem příznivcem těchto internetových novin, v tomto případě Vám musím poděkovat za tento článek, vážím si toho...
Obrázek uživatele ElaB
#4571 ElaB 24. Únor 2016 - 1:40
Pane Zahrádko, hezky jste to napsal, to ano. Ale prosím, vysvětlete nám, čtenářů, jak jste mohl jako zodpovědný šéfredaktor připustit, aby si Jakub Valenta (zdráhám se napsat redaktor) mohl takto svévolně pustit pusu na špacír? Cožpak Vy nemáte pod kontrolou, co pouští redakce ven? Když čtu Váš článek, říkám si, že takhle dát svému podřízenému veřejně za uši, tak to je na padáka (jeho). Ale na druhou stranu se mi do mysli nutí to, co jsem už řekla: proč to vůbec šlo ven? Prosím, můžete to, bez ironie a invektiv, nějak lidsky a rozumně vysvětlit? ElaB
Obrázek uživatele jetozver
#4574 jetozver 24. Únor 2016 - 7:35
Každý dobrý čin je třeba potrestat.
Obrázek uživatele jetozver
#4575 jetozver 24. Únor 2016 - 7:36
Proč mám pocit, že mnohým čtenářům (nejen těchto novin ) jde hlavně o to najít VŽDY konkrétního viníka a toho následně veřejně lynčovat. Je úplně jedno zda to píše redakce, či čtenáři těchto novin.
Obrázek uživatele hel
#4576 hel 24. Únor 2016 - 8:31
Připojím se k dotazu ElaB. Také nechápu, co má článek pana Zahrádky - jako reakce na článek pana Valenty - znamenat. Nebo jsou tyto stránky ne zpravodajství, ale blog, kam si každý píše, co chce?
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4578 Roman Zahrádka 24. Únor 2016 - 8:46
Bleeer: Jsem rád, že i pan šéfredaktor přišel na to, na co mnoho diskutujících zde upozorňuje již dlouho. Tedy, že redaktoru Valentovi chybí alespoň špetka pokory (on ji ve svém článku nazval "člověčenstvím") a že jeho nadřazenost a stavění se do role nechybujícího, může ostatním i ublížit. Otázkou je, jestli to musel psát sem, nebo to stačilo vyřešit v redakci. Pokud musel, pak to dle mého znamená jen jediné: komunikace v redakci nefunguje a je proto třeba se ke článkům svých redaktorů vyjadřovat na veřejnosti. Mimochodem: článek vůbec není o tom, kdo čí jméno zveřejnil jako první, druhý, nebo třetí.
Omyl, Bleeere, názorová různorodost redakce patří právě sem a nikam jinam. Od toho postřehy jsou. A navíc jsme svobodnými novinami. Jinak máte pravdu v tom, že tento článek není o tom, kdo zveřejnil jména Kolářových první, druhý nebo třetí, jak se tady snaží horlivě diskutuvat Lájoš a rozmělňovat diskusi naprostými banalitami, ale snažil jsem se vystihnout povahu a pocity Zdeňka Koláře, kterého potrestal osud hned dvakrát, když je nyní na veřejnosti propírána jeho rodina. Podle mého - co je v rodině, mělo by v ní také zůstat a nikdo nemá právo, byť je veden sebelepšími úmysly, se na toto území vloupat, protože to přináší jen bolest a neštěstí. Kdo si to neuvědomuje, měl by jít příště více do sebe a snažit se vcítit do toho druhého, jinak se může stát, a nechci to přivolávat, že ho osud jednou postaví před podobný problém a on bude zažívat stejnou míru bolesti. Noviny nejsou klacek na lidi, ale informační zdroj - to je ona křehká hranice, na které svobodné noviny zpravidla balancují. A měl jsem v životě to štěstí, že mi osud před více než dvaceti lety, tedy hned na mé první novinářské štaci, umožnil ve svobodných novinách pracovat. A víte, na čem ty noviny skončily? Právě na tom, že začaly onu hranici překračovat. To byl povel k tomu odejít. Naštěstí jsem tenkrát nebyl sám, kdo si to uvědomil.
Obrázek uživatele Zikmund Lucemburský
#4579 Zikmund Lucemburský 24. Únor 2016 - 9:09
Rytíř v zářivé zbroji Zahrádka vytáhl do boje a opět ukázal, odkud vítr fouká. Pětaadvacet let lze být novinářem dobrým, nebo špatným a právě Zahrádku vylili z místa šéfredaktora (nebylo to poprvé, co opouštěl noviny z donucení, a ani naposled), protože začal stranit jedné Straně a přestal být objektivní. Tento člověk zde teď bude dávat lekce z objektivity. Obvykle se tomu říkává chucpe, jinak též pokrytectví. Stačí i zde zapátrat v archivu a najdeme mnoho článků dokazujících, že Zahrádka rád strká svůj nos pseudonovináře sedícího doma na zadku do věcí, jež by měly zůstat soukromými. Typicky jeden z jeho posledních článků je toho důkazem. http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/postrehy/pod-lupou-romana-zahradky-chrudimska-konspirace Jenže tady jde přece o pucfleka Valentu, to se smí. Kamarád Pilného, jenž se důvěrně přátelí pro změnu se Zahrádkou (ejhle, historie se opakuje!) Kolář je však něco jiného. Zahrádka arguementuje "osudem", který prý zamíchal kartami rodiny Kolářových. Typická arguemntace kriminálníků, jak by měl bývalý snbák Zahrádka vědět. On ví, ale teď se to hodí, proč nepoužít. Není to osud, kdo zamíchal kartami, byl to nalitý Kolář a nalitá Kolářová, kteří jen shodou šťastných náhod nikomu, krom sebe, neublížili. Paradoxní, jak se veřejné mínění dá zmanipulovat, a lidé, jako krysy, jdou za krysařem Zahrádkou, přestože před pár lety pod podobným Valentovým článkem autorovi spílali...no, vlastně podobně. http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/postrehy/kdo-z-nas-je-bez-viny-prvni-hodi-kamenem Závěrem snad jen díky, Zahrádko. Přispěl jste k všeobecnému snižování povědomí toho, co je špatné, když jste se rozhodl hájit neobhajitelné. Lidskou svévoli, opilství a aroganci. Možná proto, že vám osobně arogance nechybí a tolik deklarovaná člověčina se u vás zaměřuje jen na kamarádíčky a ne lidi, s nimiž máte, podle mého počítání, x let profesně co do činění. Jste naprosto stejným typem člověka, jako (abstinující) notorik Kolář, protože kdo zločin hájí, sám je zločincem. Zkuste se projednou povznést nad pseudonymitu a přemýšlet o tom CO, ne KDO píše. Prospěje vám to nemálo.
Obrázek uživatele Kdo šel kolem
#4580 Kdo šel kolem 24. Únor 2016 - 9:28
Roman Zahrádka: Promiňte, ale zkracovat limit odchodu do penze ve věku padesáti let? To si snad děláte legraci, protože v tom případě by muselo jen v tomhle městě seknout se svou profesí hned několik novinářů. Nejspíš nemáte všech pět pohromadě, ale vás bych šacoval spíše na to, že vám jde jen o to okopávat Zahrádku. Na to mohu odpovědět jediné - projděte kolem a neuškoďte. Lepší radu pro vás momentálně nemám :-).
Romane, ztrapňujete nejenom sebe, ale především celé noviny, copak to nevidíte? Po 25 letech taková bota? Důkaz toho, že kvalitním novinářem nemusí být každý, kdo to dělá tolik let. Proto vám radím...na zahrádce se zeleninou vám bude lépe a obyvatelům Chrudimi se uleví.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4581 Roman Zahrádka 24. Únor 2016 - 9:32
Kdo šel kolem: Romane, ztrapňujete nejenom sebe, ale především celé noviny, copak to nevidíte? Po 25 letech taková bota? Důkaz toho, že kvalitním novinářem nemusí být každý, kdo to dělá tolik let. Proto vám radím...na zahrádce se zeleninou vám bude lépe a obyvatelům Chrudimi se uleví.
Kdo jsi bez viny, hoď kamenem... Nikdy jsem netušil, že zastat se nešťastného člověka dokáže vyvolat tolik nenávisti, intrik a pomluv. Inu, na konci postřehu jsem si o to řekl, tak jen házejte :-).
Obrázek uživatele Zikmund Lucemburský
#4582 Zikmund Lucemburský 24. Únor 2016 - 11:23
Och, jaká to krásná manipulace :) Vy jste se Zahrádko nezastal "nešťastného člověka". Vy se zastáváte usvědčeného zločince a jeho dcery, která spáchala némlih to samý, co její otec. Oba porušili zákon. A ne z nedbalosti. Nejsou obětí justiční mafie, ale chlastu, který DOBROVOLNĚ pili a následně DOBROVOLNĚ sedli za volant a jen shodou šťastných okolností nikoho nezabili. Nezastáváte se obětí, ale viníků.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4583 Roman Zahrádka 24. Únor 2016 - 11:57
Zikmund Lucemburský: Och, jaká to krásná manipulace :) Vy jste se Zahrádko nezastal "nešťastného člověka". Vy se zastáváte usvědčeného zločince a jeho dcery, která spáchala némlih to samý, co její otec. Oba porušili zákon. A ne z nedbalosti. Nejsou obětí justiční mafie, ale chlastu, který DOBROVOLNĚ pili a následně DOBROVOLNĚ sedli za volant a jen shodou šťastných okolností nikoho nezabili. Nezastáváte se obětí, ale viníků.
Ach jo, Zikmunde, měl bych Vás pojmenovat spíše pravým jménem, aby všem bylo jasné, kdo pod tímto pseudonymem vlastně píše (který "hrdina" nebo rytíř v zářivé zbroji, chcete-li). Je mi Vás svým způsobem i líto, s jakými mindráky se v životě potýkáte a kopete kolem sebe hlava nehlava, když neunesete jiný názor. Navíc, když to leckdy nevychází z Vaší hlavy :-) a o to je to smutnější. Tak ještě jednou, protože nejspíš neumíte číst. Napsal jsem, že je neoddiskutovatelné, že se Zdeněk Kolář dopustil před třemi lety havárie v těžké opilosti, stejně tak jsem napsal, že to samé teď spáchala i jeho dcera Eva. V obou případech šlo o trestný čin. Nyní vyčkáme, jak se bude případ dál vyvíjet a jaké za to Eva ponese následky. Tečka. Jestli Vás ale těší se dál ukájet nad rodinou Kolářových, budiž Vám to přáno, protože každý jsme v životě strůjcem svého štěstí a každý máme jiné potřeby :-). Pluralita názorů - to je to, oč tu běží, nikoli dogmatické odsouzení člověka, který je nyní vinen pouze tím, že boural další člen jeho rodiny. A já si dovolil tohle vyslovit nahlas. Nic víc, nic méně. Tak už mě konečně ukamenujte :-).
Obrázek uživatele jetozver
#4585 jetozver 24. Únor 2016 - 20:54
Ať žije nenávist a ubohost. K tomu netolerance k jinému názoru, který je však relevantní a podložený fakty. Přece noviny (i bulvár) nemusí být stále negativní. Prosím proberte se....... za případné komentáře k mé osobě předem děkuji. ..... rád se něco nového dozvím a bude to jistě poučné. ;-) :-) :-)
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4589 Roman Zahrádka 25. Únor 2016 - 16:10
zdeněk kolář: pane Zahrádko, ač nejsem příznivcem těchto internetových novin, v tomto případě Vám musím poděkovat za tento článek, vážím si toho...
Není zač děkovat, pane Koláři. Udělal bych to zase, ať už jde o kohokoliv v situaci, v níž se ocitla Vaše rodina. Byl to jen můj názor proti jinému názoru, který byl v rozporu s mým přesvědčením a mými životními zkušenostmi. Zvláště, když jste se narozdíl od některých jiných dokázal postavit problému čelem. Přeji Vám tímto klidnější život a méně životních průšvihů, pokud možno už žádný :-), abyste nezklamal důvěru lidí, kteří Vám věřili a stále ještě věří. A Vaše dcera si už hold bude muset nést následky za to, co provedla, sama. V jejím případě doufám, že pro ni bude trest dostatečným ponaučením.
Obrázek uživatele jetozver
#4590 jetozver 25. Únor 2016 - 17:38
Tak urcitěěěě.
Obrázek uživatele Jana Novotná
#4593 Jana Novotná 25. Únor 2016 - 21:24
Roman Zahrádka: Není zač děkovat, pane Koláři. Udělal bych to zase, ať už jde o kohokoliv v situaci, v níž se ocitla Vaše rodina. Byl to jen můj názor proti jinému názoru, který byl v rozporu s mým přesvědčením a mými životními zkušenostmi. Zvláště, když jste se narozdíl od některých jiných dokázal postavit problému čelem. Přeji Vám tímto klidnější život a méně životních průšvihů, pokud možno už žádný :-), abyste nezklamal důvěru lidí, kteří Vám věřili a stále ještě věří. A Vaše dcera si už hold bude muset nést následky za to, co provedla, sama. V jejím případě doufám, že pro ni bude trest dostatečným ponaučením.
To je ale selanka .. Jinak jsem přesvědčená, že auto v rukách opilce je vražedná zbraň a na takového řidiče se dívám jako na potencionálního vraha. Ale vidím, že to máte jinak.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4594 Roman Zahrádka 26. Únor 2016 - 8:59
Jana Novotná: To je ale selanka .. Jinak jsem přesvědčená, že auto v rukách opilce je vražedná zbraň a na takového řidiče se dívám jako na potencionálního vraha. Ale vidím, že to máte jinak.
To máte, paní Jano, naprostou pravdu a čin Evy Kolářové bude i takto posuzován, což je v daném případě naprosto správně. Ale proč by za něco takého měl být trestán a pranýřován ještě někdo další z rodiny či propírána celá rodina? To mi přijde skoro až úchylné. Kolektivní vina je něco zavržení hodného, co tu v minulosti praktikovali například komunisti při soudních procesech v 50. letech, kdy se pro smrt Milady Horákové vyjadřovaly celé pracovní kolektivy. Tak proč si tu pěstovat něco podobného, byť ve skromnějších poměrech.
Obrázek uživatele hel
#4595 hel 26. Únor 2016 - 10:51
Roman Zahrádka: To máte, paní Jano, naprostou pravdu a čin Evy Kolářové bude i takto posuzován, což je v daném případě naprosto správně. Ale proč by za něco takého měl být trestán a pranýřován ještě někdo další z rodiny či propírána celá rodina? To mi přijde skoro až úchylné. Kolektivní vina je něco zavržení hodného, co tu v minulosti praktikovali například komunisti při soudních procesech v 50. letech, kdy se pro smrt Milady Horákové vyjadřovaly celé pracovní kolektivy. Tak proč si tu pěstovat něco podobného, byť ve skromnějších poměrech.
Pořád jste ale neodpověděl, proč článek, který je podle Vás "až skoro úchylný" jste Vy, jako šéfredaktor pustil ven. Neměl jste jako šéfredaktor tuto rodinu ochránit před "propíráním a pranýřováním" jednoduše neuveřejněním Valentova článku než pak psát jako podivnou reakci článek vlastní? Co Vám říká Etický kodex? Mimochodem - kdy se Valenta omluví?
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#4596 Roman Zahrádka 26. Únor 2016 - 12:06
hel: Pořád jste ale neodpověděl, proč článek, který je podle Vás "až skoro úchylný" jste Vy, jako šéfredaktor pustil ven. Neměl jste jako šéfredaktor tuto rodinu ochránit před "propíráním a pranýřováním" jednoduše neuveřejněním Valentova článku než pak psát jako podivnou reakci článek vlastní? Co Vám říká Etický kodex? Mimochodem - kdy se Valenta omluví?
Vážená nebo vážený, jak už jsem uvedl a budu se opakovat, jde o názor proti názoru, neboť žijeme ve svobodné zemi. Nejsme jedinými novinami v ČR, které zveřejnily dva protichůdné názory. Své jsem si tedy na toto téma už řekl a vy máte samozřejmě právo si udělat na věc vlastní názor a vynášet jakékoliv soudy. A co mi říká "etický kodex"? Chceme-li na toto téma vážně diskutovat, měli by být oba diskutéři v rovnocenném postavení. Tady jsem ale bohužel znevýhodněn tím, že odpovídám někomu, o němž vůbec nevím, jaké má o této oblasti znalosti a zda tady jen nešermuje pojmy, kterým v podstatě nerozumí, ale jen ví, že existují. Navíc jsem přesvědčen, že by se novinář anonymně do některého ze svých kolegů nikdy nenavážel.