Chrudimské noviny V parku Republiky se nesmí venčit psi. Některým jejich majitelům to ale vadí a další chovatelé zde klidně venčí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

V parku Republiky se nesmí venčit psi. Některým jejich majitelům to ale vadí a další chovatelé zde klidně venčí

Chrudim - Park Republiky, kde se několikrát do roka schází vrcholní politici a představitelé veřejného života, aby uctili zakladatele Československé republiky Tomáše Garrigue Masaryka, je výkladní skříní města. V této „skříni“ se nesmí objevit žádná nepravost, proto je zde zakázáno venčení psů.

Park totiž musí budit zdání udržované plochy, na níž polobotka úředníka a politika nešlápne do ničeho, co by jen z dálky připomínalo psí exkrement. Cestičky jsou sice psům a jejich majitelům přístupné, travnaté plochy však nikoliv. Nad dodržováním tohoto zákazu bdí i kamera městské policie, která se nachází přímo na rohu budovy Divadla Karla Pippicha. Majitelé psů sice platí jedny z nejvyšších poplatků za psy v celé České republice, ale už dávno je v Chrudimi zřejmé, že jsou skupinou lidí, která jen platí a za své peníze nedostává prakticky nic. Plochy, kde se může psík proběhnout, by ve městě spočítal na prstech jedné ruky nešikovného truhláře a rovněž papírové pytlíky na psí hovínka jsou dávnou minulostí. Radnice pouze inkasuje tučné „daně“ ze psů a následně zakazuje, přikazuje a omezuje.

Právě v parku Republiky se odehrál střet mezi majitelkou psa, která neuváženě vstoupila na travnatou plochu a následně byla „perlustrována“ dvojicí městských strážníků. Tedy alespoň takto majitelka psa situaci popisuje. „Každý den chodím parkem Republiky ve společnosti svého pejska cestou do práce z parkoviště. Minulý týden jsem byla zastavena hlídkou městské policie a upozorněna, že musím chodit jinou cestou. V parku je zákaz venčení psů, což chápu a svého psa nevenčím, pouze procházím, což jistě zaznamenají kamery umístěné na budově divadla. Nelíbí se mi ale postup a jednání strážníků, kteří neoprávněně obtěžují a přitom v parku nezastaví skupinku bezdomovců, kteří tam opakovaně konají jejich pravidelné srazy. Nevím, ale ta naše malebná Chrudim nějak ztrácí kouzlo. Zajímalo by mne, proč je před parkem cedule, která zakazuje venčení psů, ale nezakazuje vstup psů. Není možné, aby člověku strážník městské policie říkal, že nesmí chodit cestou přes park,“ popisuje svůj pocit z přístupu strážníků jedna z majitelek psů ve městě.

Vrchní strážník Lukáš Dvořák proto vyslechl své podřízené a pokusil se situaci zrekonstruovat. Podle všeho tak jde pouze o nedorozumění. „Hned na úvod musím konstatovat, že je těžké hodnotit situaci, u které jsem osobně nebyl přítomen. Od kolegů jsem zjistil, že majitelka psa byla hlídkou slušně oslovena, a to proto, že se pohybovala se svým psem  po travnaté ploše, na které je zakázáno venčení psů. Na toto ji chtěli strážníci pouze upozornit. V žádném případě jí nezakazovali procházet parkem po zpevněné cestě k pohybu chodců určené. Zmíněnou skupinku bezdomovců řešili strážníci vzápětí,“ vysvětluje Lukáš Dvořák, jak se situace nejspíše odehrála. Venčení psů je zde opravdu zakázáno, ale průchod se psem strážníci nikomu zakázat nemohou. Musí se však držet cestiček a nevstupovat na trávník. Podle důkazního materiálu, který se na zmiňované zelené ploše nachází, si však někteří „pejskaři“ o tomto zákazu myslí své a čtyřnohé miláčky zde venčí.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#4599 karel1 2. Březen 2016 - 13:43
Jak je vlastně přesné právně kvalifikováno "venčeni".Pokud zvíře pouze prochází tak se nevenčí i je-li na trávníku. Jen běda jestli si prdne to se už venčí.Opravdu noviny zjistěte to.
Obrázek uživatele karel1
#4616 karel1 7. Březen 2016 - 18:54
Ps. taková to značka co je na obrázku je nestandartní a vyhláška obce zná jen pojem zákaz vstupu psů,ne venčení psů. Pokud nebyla vydána nová.