Chrudimské noviny Nejpřívětivějším městem pro podnikatele na Pardubicku je sama krajská metropole. Chrudim skončila až čtvrtá

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nejpřívětivějším městem pro podnikatele na Pardubicku je sama krajská metropole. Chrudim skončila až čtvrtá

Pardubice - Dobré hospodaření, nejvyšší podíl firem a vysoký iRating. Důvody, proč jsou právě Pardubice podnikatelsky nejpřívětivějším městem Pardubického kraje Druhou příčku obsadil Lanškroun a pomyslný bronz náleží Hlinsku. Chrudim skončila čtvrtá.

Pardubické vítězství není dáno pouze velikostí města, i když nejvyšší podíl firem je s tímto faktorem úzce spojen. Pro Pardubice hraje dobrá dostupnost, přírůstek obyvatel a nízký počet dlouhodobě nezaměstnaných. K dobrému výsledku pomohlo také hospodaření radnice. Město má vysoký ukazatel iRatingu a snaží se vyjít vstříc nejen podnikatelům, ale také všem obyvatelům města, což dokazují vysoké investice do veřejné dopravy. Vítězství podtrhl nejlepší výsledek v testu elektronické komunikace a největší rozsah úředních hodin.

Pardubice jsou historicky průmyslovým městem a radnice si uvědomuje, že zajistit dopravu pro zaměstnance a obyvatele města je nesmírně důležité. Hlavní roli ve velkých investicích hrají někdy problematické dotace, ale my jsme si vědomi toho, že pokud se správně využijí a vše se správně spočítá, spokojeni budou všichni,“okomentoval jeden z důvodů vítězství náměstek primátora Jan Řehounek (ANO 2011).

Druhý v pořadí, Lanškroun, má mezi místními firmami nejvíce velkých zaměstnavatelů. Dlouhodobá nezaměstnanost je třetí nejnižší v celém kraji a velice dobrých výsledků dosáhla radnice Lanškrounu také v hospodaření. Vysoký iRating je toho důkazem.



„Pravidelně se s podnikateli scházíme a snažíme se vyhovět jejich přáním a potřebám. Některé věci nás stále limitují, jako například nedostatek pozemků. Radost mám z toho, že plán rozšiřování a budování průmyslové zóny se zatím daří plnit a že se nám na konci roku i přes nedostatek pozemků podařilo získat nového zahraničního investora,“uvedl starosta Radim Vetchý (Lanškrounské fórum).

Hlinsko dosáhlo na třetí místo hlavně díky vysokému podílu podnikatelů, kteří mohou těžit z nízkých cen bytů a stavebních pozemků. V krajském srovnání dokáže Hlinsko velmi dobře čerpat dotace z Evropské unie.

„Snažíme se vytvářet co nejlepší podmínky pro menší podnikatele a firmy. Pomalu se nám daří zaplňovat průmyslovou zónu a vypořádat se tak s výpadkem Ety, tradiční značky, která přesunula většinu své výroby do zahraničí,“ uvedl starosta Miroslav Krčil (ČSSD).

Vyhlášení regionálních výsledků výzkumu Město pro Byznys probíhá v letošním roce v rámci krajských setkání Svazu měst a obcí České republiky. Spolupráce umožňuje otevřeně diskutovat o aktuálních tématech, která se týkají podnikatelů, radnic a obyvatel všech měst a obcí v České republice. Krajské setkání SMO ČR Pardubického kraje se neslo v duchu seznamování s aktivitami Svazu v legislativě a snahy Svazu o zajištění dostatečné diskuse o tématech, která se jeho členů přímo dotýkají.  

red

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#4630 Pavel 11. Březen 2016 - 8:45
Řezníčkova pěkná ostuda....
Obrázek uživatele Jokl
#4631 Jokl 11. Březen 2016 - 10:44
Chrudim - druhé největší místo v kraji ... a v rozvoji podnikání (a tím i prosperity)skončilo na čtvrtém místě. Víte, že se vůbec nedivím? Nejdřív politici hází klacky pod nohy vybudování průmyslové zóny (ing. Nový, Řezníček), potom brání výstavbě bytů a domů na Skřivánku (Řezníček, Čechlovský, Tejkl, Trávníček ) a nakonec se ještě pokoušejí ztížit přístup do průmyslové zóny a do města vyškrtnutím napojení obchvatu u Medlešic (Řezníček, Trávníček). Myslíte, že v takovém prostředím se chce někomu podnikat?