Chrudimské noviny Výstavba silnice D/35 na Moravu se opět odkládá, za komplikace mohou nové evropské směrnice o životním prostředí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Výstavba silnice D/35 na Moravu se opět odkládá, za komplikace mohou nové evropské směrnice o životním prostředí

Pardubice/Praha - Již páté jednání současného vládního kabinetu s Radou Asociace krajů České republiky se uskutečnilo dnes ve Strakově akademii v Praze. Hlavním tématem setkání představitelů vlády s hejtmany bylo pravděpodobné odložení klíčových dopravních staveb, financování železniční dopravy po roce 2019, modernizace silnic nižších tříd, ale také školství či zdravotnictví.

 „Velkým tématem, které zajímá všechny hejtmany, jsou velké infrastrukturní stavby v oblasti dopravy, na které ministerstvo dopravy požaduje nové posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Pan ministr Ťok nás ubezpečoval, že není ohroženo čerpání evropských peněz a nehrozí tak jejich navracení do Bruselu,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Pro náš kraj však tato žádost znamená pravděpodobně opětovné odložení realizace silnice D35. Původní slib ministra dopravy, že stavba v prvních úsecích od Opatovic směrem na Moravu začne nejpozději počátkem roku 2017 tak zřejmě nebude dodržen, a to kvůli papírové válce,“ dodal hejtman Netolický, který také zmínil, že v letošním roce získají kraje na modernizace a opravy silnic II. a III. tříd celkovou částku tři miliardy korun.

Členové vládního kabinetu diskutovali s hejtmany také o mzdách řidičů autobusů regionálních linek, přičemž byla podpořena možnost, aby kraje při výběru dopravce zohledňovaly i výši mezd řidičů. Krajům by měla být i po roce 2019 zachována pravomoc týkající se objednávky regionální železniční dopravy, přičemž financování by měl částečně pokrýt státní příspěvek, který se poměrným způsobem rozdělí mezi kraje.

red

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#4635 Tomáš Velendorf 17. Březen 2016 - 19:47
Tak rozhodně ne žádná silnice a už vůbec ne nějaká podivná D/35, jak je uvedeno v titulku, ale dálnice D35.