Chrudimské noviny Po návštěvě ministra vnitra Chovance je jasno. Během několika týdnů se v Chrudimi objeví první uprchlíci

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Po návštěvě ministra vnitra Chovance je jasno. Během několika týdnů se v Chrudimi objeví první uprchlíci

Chrudim - Po čtvrtečním jednání politických špiček města a ministra vnitra České republiky Milana Chovance (ČSSD) je jasno. Do druhého největšího města Pardubického kraje zamíří zhruba dvě stovky uprchlíků z válkou zmítané Sýrie, Afghánistánu a Iráku, kteří by se měli ubytovat v nevyužívaném Hotelu Bohemia. Ministr osobně dojednal provizorní otevření hotelu se zodpovědnými orgány a využití jeho kapacit tak nic nebrání.

Oficiální zdroje z radnice prozatím jen neochotně sdělují podrobnosti k celému případu, ale již dnes je jasné, že jednání probíhala za zády veřejnosti dlouho a byla tvrdá. Jedním z největších odpůrců migrantů je totiž neuvolněný místostarosta Miroslav Tejkl (ČSSD), který kategoricky odmítá údajnou propagandu „sluníčkářů“ a „havloidů“, kteří se proslavili především akcí „Uprchlíky přijímám“. Poté, co byl svým stranickým kolegou Chovancem ujištěn, že uprchlíci budou pod stálým dohledem Policie České republiky, místostarosta povolil. „Je to do jisté míry velká příležitost pro město. Můžeme ukázat, že jsme lepší a máme to správné sociální cítění,“ říká místostarosta zodpovědný právě za oblast sociální péče. Místostarosta dále dodal, že v době všeobecné migrační krize, nelze stát opodál. Každý musí přiložit svou ruku ke společnému dílu.

Chrudim je proslavená kvalitou svých sociálních služeb. Migranti je využijí beze zbytku.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Samotní uprchlíci se budou volně pohybovat po městě a prostřednictvím pomoci poskytnuté místní městkou policí se pokusí o integraci do většinové společnosti. „Strážníci jsou samozřejmě připraveni plnit své úkoly co nejlépe,“ okomentoval exkluzivně pro Chrudimské noviny nové povinnosti viditelně šokovaný vrchní strážník Lukáš Dvořák. Bující neposlušnosti a nekázně v parkování se nebojí. Městská policie i nadále bude pokutovat hříšníky parkující na trávě i jinde.

Přestože má Hotel Bohemia do své plánované podoby daleko, dvě stovky lidí bez domova se do něj pohodlně vměstnají.  Foto: archiv Chrudimských novin

Mešita nebo muslimská modlitebna by ve městě vzniknout prozatím neměla, ale starosta města Petr Řezníček (SNK – ED) něco takového do budoucna nevylučuje. Vyrůst by mohla třeba někde v lokalitě u vlakového nádraží, protože zdejší obyvatelé jsou po peripetiích s oslňujícími reflektory a troubícími vlaky patřičně zoceleni a vyvolávání muezzína by jim tak již nevadilo. „Nevylučuji, že bychom s domovskými městy uprchlíků navázali patřičné partnerství. Mohlo by se začít s výměnnými pobyty pro naše školáky a své zkušenosti s obnovou zničených domů nálety by mohli předat obyvatelé sídliště Na Šancích. Velká voda a bombardování není zas tak velký rozdíl,“ nahlíží do společné budoucnosti další z neuvolněných místostarostů Roman Málek (Koalice pro Chrudim), jenž je na radnici zodpovědný za cestovní ruch.

Odpůrce migrantů bych rád upozornil, že především dnes, prvního dubna, je nutné přijímat všechny nové výzvy s otevřenou myslí a pozitivním přístupem. Jen tak bude naše město skutečně zdravé a společnost otevřená. Osobně si myslím, že na žádné aprílové vtípky tu není prostor,“ uzavírá starosta města Petr Řezníček.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele kwaj
#4653 kwaj 1. Duben 2016 - 8:35
V této době, kdy se stále setkáváme s častějšími utoky teroristů z IS mi tento aprílový žert přijde dosti silné kafe. Pane Valento, občas by chtělo více používat mozek a zbytečně neděsit občany.
Obrázek uživatele Zdenek K
#4654 Zdenek K 1. Duben 2016 - 8:45
+1 Musim konstatovat, ze jsem hltal prvnich par vet jako po dnu bez jidla aniz bych tusil Aprila :)... zarazil jsem se az u otevreni Hotelu Bohemia, ktery pokud vim, nema pristupovou cestu. Jinak bych pokracoval dale. :))
Obrázek uživatele Zikmund Lucemburský
#4655 Zikmund Lucemburský 1. Duben 2016 - 8:53
kwaj: V této době, kdy se stále setkáváme s častějšími utoky teroristů z IS mi tento aprílový žert přijde dosti silné kafe. Pane Valento, občas by chtělo více používat mozek a zbytečně neděsit občany.
Bimbo, nesmíš brát všechno tak vážně ;) Navíc, uprchlíci jsou přece naši přátelé, kteří potřebují pomoc a ne odsuzování. Měl by ses na sbou vážně zamyslet.
Obrázek uživatele brta1
#4656 brta1 1. Duben 2016 - 9:38
noo tak to jste se asi posrali ne?200 uprchliku kterým ještě chcete stavět mešitu?nooo tak to ja vam na něake socialní citění seru,počkejte až tady začnou přepadavat a chtit chodit v burkach ,podívejte se jak dopadl Teplice,tam už přez park jen tak neprojdete protože vam to strach nedovoli,no nic pořidim si teleskopicky obušek a má se něaka svině přibližit k někomu z mé rodiny.....
Obrázek uživatele koala
#4657 koala 1. Duben 2016 - 10:09
Taky jste mě dostal. Navíc už máme na Mydlářovském domě minaret, tak proč ne. Dobrá práce:)
Obrázek uživatele Zdena
#4658 Zdena 1. Duben 2016 - 10:19
tak to už se těším, až nám tady postaví mešitu a moje dcera bude chodit v šátku nebo burce. Abych se bála ji kam koliv pouštět samaotnou. Krásně to naši radní vyjednali:-(
Obrázek uživatele alcohol
#4659 alcohol 1. Duben 2016 - 10:49
brta1: noo tak to jste se asi posrali ne?200 uprchliku kterým ještě chcete stavět mešitu?nooo tak to ja vam na něake socialní citění seru,počkejte až tady začnou přepadavat a chtit chodit v burkach ,podívejte se jak dopadl Teplice,tam už přez park jen tak neprojdete protože vam to strach nedovoli,no nic pořidim si teleskopicky obušek a má se něaka svině přibližit k někomu z mé rodiny.....
Rasisto! Na idnes jsem četl, že další má přijít do června, bude se jednat o cca 400 uprchlíků.
Obrázek uživatele Mathias
#4660 Mathias 1. Duben 2016 - 10:55
Po přečtení článku jsou jasné pouze dvě věci....pokud je to pravda tak jsme pěkně v pr.... a pokud to je apríl tak je v pr.... velevážený pan Valenta.
Obrázek uživatele Ječmen
#4661 Ječmen 1. Duben 2016 - 11:13
Hmm...dobrý. Špatné téma. Blbá sranda. To se moc nepovedlo.
Obrázek uživatele LordProtektor
#4662 LordProtektor 1. Duben 2016 - 12:04
Myslím si, že Chrudim by se nejdřív měla postarat o jedny nepřizpůsobivé občany ... Říkejte si co chcete ale opravením Revoluční a přidání 1 stanice je jen přesunulo dál do města ... Když procházím ráno kolem Růžovky a Šedivky tak se mi chce zvracet ... Stáda děti připomínajíc Gang se značkovým oblečením na které normální Chrudimák ani nemá. Posedávají v tlupě, poslouchají "velmi příjemné" písničky a pokřikují velmi "civilizovaně" na ostatní homie a policista stojící od nich 5 metrů se nezmůže ani na pokárání protože ví že by se během 10 vteřin okolo něj shromáždil dav a udupal ho. HNUS ! ...
Obrázek uživatele Jokl
#4663 Jokl 1. Duben 2016 - 12:45
Už dlouho jsem se takhle nepobavil. Gratuluju, pane Valento.
Obrázek uživatele Ozzak
#4664 Ozzak 1. Duben 2016 - 13:23
Valento tak tohle uz presahuje slusne chovani doufam ze za tohle budes vyhozen z redakce novin a jak si vubec tohle muzes dovolit napsat sice je april ale tohle je pres caru v dobe kdy je vetsina naroda na noze kvuli ekonomickym migrantum co sem jdou jen parazitovat a ne pracovcat . Doufam ze ti za to nekdo da poradne po hube aby sis zapamatoval ze z jistych veci se nedela v tehle dobe sranda na ukor lidi co je tu nikdy chtit nebudou a pokud ses slunicko bez se rovnou lecit protoze tohle muze sesmolit opravdu jen absolutni blazen.
Obrázek uživatele Dana Vágnerová
#4665 Dana Vágnerová 1. Duben 2016 - 14:38
Ozzak: Valento tak tohle uz presahuje slusne chovani doufam ze za tohle budes vyhozen z redakce novin a jak si vubec tohle muzes dovolit napsat sice je april ale tohle je pres caru v dobe kdy je vetsina naroda na noze kvuli ekonomickym migrantum co sem jdou jen parazitovat a ne pracovcat . Doufam ze ti za to nekdo da poradne po hube aby sis zapamatoval ze z jistych veci se nedela v tehle dobe sranda na ukor lidi co je tu nikdy chtit nebudou a pokud ses slunicko bez se rovnou lecit protoze tohle muze sesmolit opravdu jen absolutni blazen.
Naprostý souhlas s každým slovem...přesně něco o vyhazovu takového primitiva, který toto ve své palici vyplodil, mě napadlo...opravdu jsou věci, které se na aprílovský žert v žádném případě nehodí a navíc je těžce přes čáru slušného člověka...hnus!
Obrázek uživatele alcohol
#4666 alcohol 1. Duben 2016 - 14:42
Ježišmarja, každej normálně smýšlející člověk pochopí, že se jedná o žert už z nadpisu. Někteří jedinci by si měli vzít prášek na uklidnění.
Obrázek uživatele koala
#4667 koala 1. Duben 2016 - 15:47
To, že někteří nepochopili, to bych bral, rozumu moc nepobrali a humoru už vůbec ne. Spíš mě děsí představa, že jednou půjdou k volební urně a tam se v podobném duchu vyjádří opět ...
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#4668 Tomáš Velendorf 1. Duben 2016 - 16:15
Takový krásný a unikátní hotel to kdysi byl. Škoda ho. Ale pokud alespoň takto přinese nějaký užitek.. Jinak nikde nevidím ten národ co je na noze (nože?) kvůli emigrantům, jak zde rozhořčeně píše ozzak a Dana Vágnerová mu ještě více rozhořčeně a také spravedlivě přitakuje..:)
Obrázek uživatele jetozver
#4669 jetozver 1. Duben 2016 - 16:27
Zikmund Lucemburský: Bimbo, nesmíš brát všechno tak vážně ;) Navíc, uprchlíci jsou přece naši přátelé, kteří potřebují pomoc a ne odsuzování. Měl by ses na sbou vážně zamyslet.
Zikmunde pokud chcete podobně jako PAPA líbat nohy (či jiné části jejich těla) uprchlíkům tak jeďte někam k nim na výlet. Muslimy a ani jiné uprchlíky nebrat. Žert to byl drsnější a prokázal i IQ některých čtenářů. Nicméně doba je těžká a nejistá a dovolím si konstatovat, že 200 muslimů by s Chrudimí pěkně zamávalo. Potom by už nikdo z lidí v tomto městě žijících nepochyboval co je to za BIG problém.
Obrázek uživatele hackoff
#4670 hackoff 1. Duben 2016 - 16:54
Valenta je typickej slunickarskej p*blb. Chtel si delat legraci z lidi, kteri berou bezpecnost naseho statu vazneji nez naivky volici anarchisty, zeleny nebo socany. Vite i aprilovy zpravy by mely mit svuj limit a nevyvolavat v lidech pocit ohrozeni. Hrajes docela na traskavou strunu. Jedno mi neni jasny, proc vubec aktivni krestane v evrope vubec podporuji zavazeni evropy tim islamskym humusem. to nikdy asi nepochopim. oni jsou tak naivni ze mysli, ze pomahat vsem je posune blize k nebi, ale je mozny ze je pak nejaky muslim za to, ze jsou prave krestane posune drive nez bylo zamysleno. tohle nikdy nepochopim a ukazuje to na vasi stupiditu spis. ja mam rad tolerantni spolecnost, ale tolerantni spolecnost prece nemuze tolerovat netolerantni lidi, kteri se prichazeji jen kvuli jednomu a to penezum. a az se tu usadi tak tu budou doma a uz je nikdo nevyhodi a pak zacnou obtezovat vsechny kolem. tak se chovaji typicky neprizpusobivy lide a musi se s nima adekvatne jednat, jinak ta vase tolerantni spolecnost dopadne stejne jako ve skandinavii.
Obrázek uživatele hackoff
#4671 hackoff 1. Duben 2016 - 16:58
Tomáš Velendorf: Takový krásný a unikátní hotel to kdysi byl. Škoda ho. Ale pokud alespoň takto přinese nějaký užitek.. Jinak nikde nevidím ten národ co je na noze (nože?) kvůli emigrantům, jak zde rozhořčeně píše ozzak a Dana Vágnerová mu ještě více rozhořčeně a také spravedlivě přitakuje..:)
ses fakt ichtyl. ani nechci vedet jak by ten jak rikas kdysi krasny a podle me stale slusne vypadajici hotel vypadal po roce souziti s tvymi 200 kamarady. ale jen ti reknu jedno, oni by te meli za kamarada jen po tu dobu co bys jim byl uzitecny nebo poklonkoval, jinak by te vobrali stejne jako jina skupina kterou tu uz hodne generaci mame a stejnak se nikdy neprizpusobili. jen se prizpusobili jak sosat socialni system dal bez prace. hadal bych ze nezijes v revolucni ulici a nikdy bys tam nechtel zit, ale kecu o miru a lasce a toleranci mas plno. jinak tenhle clanek povazuju za nehezky aprilovy vtipek
Obrázek uživatele hackoff
#4672 hackoff 1. Duben 2016 - 17:04
alcohol: Ježišmarja, každej normálně smýšlející člověk pochopí, že se jedná o žert už z nadpisu. Někteří jedinci by si měli vzít prášek na uklidnění.
po zpravach kdy ministerstvo tajne jednalo s mnoha radnicemi o umisteni uprchliku na jejich uzemi a po recech u nas v chrudimi, ze ten hotel chtel koupit nekdo kdo by z ni udelal ubytovnu a rejzoval na davkach na ubytovani a samozrejme by tam nastehoval kdekoho, tak po techto zpravach opravdu cloveku hned nedojde ze se jedna o aprilovy zert. az kdyz si clovek uvedomi jisty veci co se pisou v clanku, ktere nesedi spolu s datem publikace tak pak mozna. ja taky muzu zavolat tvy mame ze jsem od policie a ze jeji syn je mrtvy a uvidime jak se vsichni hezky nasmejem. ses stejnej blb jako ten valenta co to psal a nerikej ze to je uplne neco jinyho. je to to samy vyvolavani poplasne zpravy, jen autor tady pise na oficialnim webu a oslovuje mnoho lidi
Obrázek uživatele Zikmund Lucemburský
#4673 Zikmund Lucemburský 1. Duben 2016 - 17:04
Jsem fascinován tím jak mnozí diskutéři který autor evidentně nachytal do něj teď šijou. Zasmát se sám sobě chce zdravou sebeironii a především, jak říká doktor Strossmayer "Znát se". A to podle všeho většině lidí naprosto, ale naprosto chybí. Podobně vypečený je, jak autorovi nadávají do sluníček, přestože v celým čánku marně hledám jakýkoliv vyjádření názoru autora k problematice uprchlíků. V psychologii se tomu říká projekce. Jak znám Valentu - stačí se podívat na jeho facebookovej profil tek je všechno možný jen ne příjemce všeho co z Vatikánu leze. A to i v případě uprdlíků. Mimochodem zvěři, pokuds nepoznal ironii, tak je mi tě nesmírně líto. Snad některý z řezníků tvé trápení ukončí.
Obrázek uživatele karel1
#4674 karel1 1. Duben 2016 - 18:50
Děkuji ,že jste pane Valento předvedl co máte v hlavě-nasráno.Blbec zůstane blbcem i když si hraje na novináře.
Obrázek uživatele Jokl
#4675 Jokl 1. Duben 2016 - 18:57
hackoff: Valenta je typickej slunickarskej p*blb. Chtel si delat legraci z lidi, kteri berou bezpecnost naseho statu vazneji nez naivky volici anarchisty, zeleny nebo socany. Vite i aprilovy zpravy by mely mit svuj limit a nevyvolavat v lidech pocit ohrozeni. Hrajes docela na traskavou strunu. Jedno mi neni jasny, proc vubec aktivni krestane v evrope vubec podporuji zavazeni evropy tim islamskym humusem. to nikdy asi nepochopim. oni jsou tak naivni ze mysli, ze pomahat vsem je posune blize k nebi, ale je mozny ze je pak nejaky muslim za to, ze jsou prave krestane posune drive nez bylo zamysleno. tohle nikdy nepochopim a ukazuje to na vasi stupiditu spis. ja mam rad tolerantni spolecnost, ale tolerantni spolecnost prece nemuze tolerovat netolerantni lidi, kteri se prichazeji jen kvuli jednomu a to penezum. a az se tu usadi tak tu budou doma a uz je nikdo nevyhodi a pak zacnou obtezovat vsechny kolem. tak se chovaji typicky neprizpusobivy lide a musi se s nima adekvatne jednat, jinak ta vase tolerantni spolecnost dopadne stejne jako ve skandinavii.
Svatá pravda. A taky by se mělo televizím zakázat, aby nepouštěly filmy o tsunami, asteroidech, marťanech, Zemanovi, Babišovi a zelených mužících. Ty jistě vyvolávají "pocit ohrožení" víc, než nevinný aprílový žertík.
Obrázek uživatele karel1
#4676 karel1 1. Duben 2016 - 19:22
Jokl: Svatá pravda. A taky by se mělo televizím zakázat, aby nepouštěly filmy o tsunami, asteroidech, marťanech, Zemanovi, Babišovi a zelených mužících. Ty jistě vyvolávají "pocit ohrožení" víc, než nevinný aprílový žertík.
Všechno má své hranice i aprílový žertík,a pokud má někdo v hlavě nasráno tak nezná meze. Je vidět jeho inteligence když nedokáže stvořit něco inteligentního. Blb každým coulem. Jo prý takové blby mají příště věšet v radničním průjezdu za koule spolu s Málkem
Obrázek uživatele alcohol
#4677 alcohol 1. Duben 2016 - 20:57
hackoff: po zpravach kdy ministerstvo tajne jednalo s mnoha radnicemi o umisteni uprchliku na jejich uzemi a po recech u nas v chrudimi, ze ten hotel chtel koupit nekdo kdo by z ni udelal ubytovnu a rejzoval na davkach na ubytovani a samozrejme by tam nastehoval kdekoho, tak po techto zpravach opravdu cloveku hned nedojde ze se jedna o aprilovy zert. az kdyz si clovek uvedomi jisty veci co se pisou v clanku, ktere nesedi spolu s datem publikace tak pak mozna. ja taky muzu zavolat tvy mame ze jsem od policie a ze jeji syn je mrtvy a uvidime jak se vsichni hezky nasmejem. ses stejnej blb jako ten valenta co to psal a nerikej ze to je uplne neco jinyho. je to to samy vyvolavani poplasne zpravy, jen autor tady pise na oficialnim webu a oslovuje mnoho lidi
No jo, tak třeba příště Valenta napíše, že ti stěhuje jednu muslimackou rodinu do obýváku. To bych chtěl vidět, jak to s tebou šlehne :D... Kdo ten článek bral jako pravdu, je duševně chorý.
Obrázek uživatele tonk
#4678 tonk 1. Duben 2016 - 21:33
Pane Valento trochu drsný aprílový for,i když při bezcharakterní servilitě Vašeho strýce-svazáckého politruka a jemu podobných je v "městě kde stojí pod jeho vedením zato žít" možné vše.
Obrázek uživatele Philip
#4679 Philip 1. Duben 2016 - 21:35
Já s tím nesouhlasím protože to jsou nevychovanci který se neuměj chovat .
Obrázek uživatele Philip
#4680 Philip 1. Duben 2016 - 21:41
Uvidíte jak se budou chovat nejdříve budou hodný a pak zlí
Obrázek uživatele Hanka
#4681 Hanka 1. Duben 2016 - 22:14
Pěkně mi při čtení článku ztuhla krev v žilách, než mi došlo, že se jedná o aprílový žert. Něco takového nesmíme dovolit! Pustit sem sebranku ze zemí, kde obřezávají holčičky, zabíjejí ženy za užívání antikoncepce a sekají hlavy na potkání. Radši bych škrtla sirkou a bylo by po ubytovně. Kvůli mým dětem. Našim dětem.Trochu mě děsí:na každém šprochu....
Obrázek uživatele koala
#4682 koala 1. Duben 2016 - 22:57
karel1: Všechno má své hranice i aprílový žertík,a pokud má někdo v hlavě nasráno tak nezná meze. Je vidět jeho inteligence když nedokáže stvořit něco inteligentního. Blb každým coulem. Jo prý takové blby mají příště věšet v radničním průjezdu za koule spolu s Málkem
Mohu se zeptat, kdo ty hranice určuje? Nějaká brožurka?