Chrudimské noviny Po Hradubické se od úterý oficiálně může jezdit stodesítkou

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Po Hradubické se od úterý oficiálně může jezdit stodesítkou

Pardubice - S platností od úterý 12. dubna mohou řidiči, kteří pojedou po silnici I/37 v úseku mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, zvýšit rychlost až na 110 kilometrů v hodině. Ředitelství silnic a dálnic od rána instaluje dopravní značky „Silnice pro motorová vozidla“, zvýšená povolená rychlost platí okamžitě.

Po stavební stránce je silnice způsobilá, jelikož splňuje veškeré technické podmínky včetně dvou jízdních pruhů v každém směru, které jsou směrově oddělené. Nic tedy nebránilo tomu, aby se povolená rychlost mohla zvýšit na 110 kilometrů za hodinu. Během dneška by měl být úsek kompletně osazen trvalými dopravními značkami,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek (SPOZ).

Doposud mezi krajskými městy platila obvyklá „devadesátka“. Projekt na nové dopravní značení mohl být zadán až po definitivním schválení zákona a jeho podepsání prezidentem republiky. Původní termín byl stanovený na poslední dubnový den, osazení novými značkami se tak stihne ve značném předstihu. „Všichni jsme si samozřejmě přáli a zasazovali jsme se o zvýšení rychlosti na této silnici už mnohem dříve, ale z legislativních důvodů to nebylo možné. Jsem rád, že se vše podařilo dotáhnout a cestování mezi krajskými městy bude rychlejší," dodal Dušek.

red

Reklama

Obrázek uživatele Michal Staněk
#4723 Michal Staněk 13. Duben 2016 - 8:32
Kdyby pan radní Dušek nebrojil proti uprchlíkům a staral se o věci o které má, například o dopravu, tak už tam mohla být od ledna, stejně jako u Písku.
Obrázek uživatele zvědavec
#4724 zvědavec 13. Duben 2016 - 9:47
Aby Kocourkova nebylo dost, končí silnice pro motorová vozidla s koncem Pardubického kraje. Posledních cca 5 km na území Hradeckého kraje stále platí, že mimo obec je rychlost nejvýše 90 km/hod. Možná se HK snaží odlišovat od Pic a čeká až bude patřit mezi města, kam se dá dojet po dálnici. Od 31.12.2015 zanikla kategorie rychlostních silnic a nově stanovených 110 km/hod pro motorová vozidla by ho mohlo degradovat.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#4725 Tomáš Velendorf 13. Duben 2016 - 20:41
Tak už jen vzhledem k tomu, že právě I/37 měla být pilotním projektem v rámci nového pojetí naší dálniční sítě a těch 110 km/h už tam sliboval dokonce i nechvalně známý Vít Bárta, tak pak je toto opravdu ukázkový příklad naprosté neschopností státní správy. A co se týče toho, že těch 110 tam nově není ještě ani v celém úseku - Hradec má přece svoji D11 a Pardubice budou mít také svoji D35 - z I/37 nikdy dálnice nebude. Zde jde přece hlavně o to, aby alespoň v části této komunikace byla zachována možnost snadného výdělku PČR. A to se nebavím už ani o tom, že nově lze místní úpravou zvýšit rychlost na takovéto komunikaci jakou je I/37 mezi Pce a HK až na 130 km/h, bez toho, že by musela být značena jako dálnice.