Chrudimské noviny Luboš Jelínek: Tak třeba Tomáš ...

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Luboš Jelínek: Tak třeba Tomáš ...

Známe ho asi všichni. Objeví se v zákrutu ulice a klátivým krokem téměř dvoumetrového chlapa tlačí před sebou kárku do výšky naloženou odpadovým papírem. Chodí krám od krámu se svým svérázným šarmem oznamuje, že jede ulehčit obchodníkům, kteří jsou zavaleni kartony a nemají čas zajet do sběrny. Jmenuje se Tomáš. Málokdo ví, že jeho celé jméno je Tomáš Voborník a že na svou pravidelnou pouť vyráží už roky. Sám říká, že poprvé odvážel sběr v osmi letech, což v jeho osmadvaceti znamená, že svoji práci vykonává již dvacet let.

Tomáš bydlí s tatínkem ve Škroupově ulici. Dříve ale žil v Hradci Králové, kde absolvoval praktickou školu. Dokonce tam chodil do skautu a moc rád na to vzpomíná. Dnes má invalidní důchod, ale nevypadá, že by s tím měl nějaký problém. Nedávno si koupil vysněné kolo. Potkat ho můžete třeba až za Sečí a nedělá mu potíže ujet denně i čtyřicet kilometrů.

Tajemství Tomášova byznysu spočívá v občasném nákupu pětikilového kluba provázku, ve vlastnictví jedné kárky a v neudolatelné chuti do práce. Objede většinu obchodů v centru města, naloží, co mu obchodníci dají, pak náklad papíru odveze domů, zde třídí, rovná a svazuje do balíků. Potom už jenom vybere jednu z chrudimských sběren a pracovní den končí.

Tomáš Voborník - vynese, zabalí, odveze. Foto: Chrudimské noviny

Když jsem si s Tomášem povídal, nemohl jsem si nevšimnout jeho nekomplikovaného a přímočarého jednání. Má to vymyšleno jednoduše. Nevadí, že má invalidní důchod, práce ho baví, je mezi lidmi a navíc něco vydělá. Ještě mi stihl říct, že holku nemá, neměl by na ni čas …  Dlouho jsme nepovídali, Tomáš se začal ošívat s tím, že musí stihnout ještě pár dalších obchodů.

Tomáš Voborník, odborník na sběr papíru. Foto: Chrudimské noviny

Když od nás odjížděl, koukal jsem na nepřehlédnutelného podnikatele se svižným krokem a myslel přitom na ty stovky zdravých, nezaměstnaných lidí, kteří se jen povalují před televizí a chodí pro podporu. Zároveň jsem byl pyšný, že v Chrudimi žije chlap, který si i přes svůj handicap nestěžuje, dokáže se zařídit, být platným a potřebným pro naše město a navíc být k tomu šťastný. Trochu jsem se zastyděl a šel jsem domů, připravovat další sběr pro Tomáše.

Luboš Jelínek

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#4734 jetozver 24. Duben 2016 - 7:57
Ze života a inspirující. Dobře ty;-)
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#4735 Tomáš Velendorf 24. Duben 2016 - 18:16
Tak hlavně aby se někdo neinspiroval i tím způsobem, že by se někdo hodně "všímavý", nezačal pídit po tom, zda dotyčný podnikatel, kterému ke štěstí evidentně stačí jen obyčejné jízdní kolo, kárka, motouz a to, že zrovna neprší, zda na to vše co dělá, má patřičné povolení od příslušného národního výboru. Nebo naopak, aby se někdo stejně "všímavý" (a že takto "všímavých" lidí máme mezi sebou dost a dost) "nezajímal" o to, jak se ten dotyčný šťastlivec, který se dokáže i přes svůj handicap postarat sám o sebe, který na nikom neparazituje, nikoho neotravuje, nikoho neprudí a ještě ke všemu pomáhá druhým, jak se třeba takový člověk v brzké době vypořádá s elektronickou evidencí tržeb, ministra Babiše:)
Obrázek uživatele jetozver
#4736 jetozver 25. Duben 2016 - 6:03
No podle mě by taky mohl přijít reálně i o dávky...... nedivil bych se, kdyby po tomto článku fakt musel někam nastoupit a zodpovídat se. Tohle je zcela "jistě" ten, po němž Babiš půjde. ;-)