Chrudimské noviny Zaplatí instalaci zábran na Kopanici v důsledku nebohý důchodce?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zaplatí instalaci zábran na Kopanici v důsledku nebohý důchodce?

Chrudim - Poté, co se Chrudimské noviny začaly zajímat o potenciální nebezpečí hrozící chodcům na Kopanici od padajících pískovcových bloků, „rozhoupala“ se i místní radnice k činu. Nejprve se zde nacházely značky upozorňující na padající kamení, později došlo na uzavření cesty, v současné době se plánuje budování ochranné sítě.

Jak na pondělním zasedání městského zastupitelstva upozornila úřednice Hana Vránová, město musí urychleně situaci řešit. „Náklady na zajištění svahu a především opěrné zdi, z níž se kameny oddělují, se pohybují kolem 311 tisíc korun. Pozemek nad Kopanicí vlastní senior, od nějž budou vynaložené prostředky samozřejmě vymáhány,“ zmínila šéfka Finančního odboru MěÚ Vránová. Jakým způsobem chce radnice vymoci od důchodce čtvrt milionu korun, odbornice na finance Vránová již nezmínila. Město totiž ve vymáhání pohledávek příliš neexceluje. Právě dluh téměř 18 milionů korun z nájmů projednávali městští zastupitelé v pondělí rovněž.

Co by se mělo nad Kopanicí objevit? Podle všeho půjde o nějakou formu ocelových sítí a těsně nad samotnou cestou pak naskládané kusy dřeva. Tyto dvě překážky údajně zajistí, že se kameny již nedostanou na samotnou Kopanici.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Michal Staněk
#4770 Michal Staněk 18. Květen 2016 - 14:04
Tato záležitost byla diskutována i na finančním výboru, jehož jsem členem. Nebohé paní je přes 90 let, ani to ji však nezbavuje odpovědnosti za stav jejího pozemku a domu, který ohrožuje vedlejší městský pozemek a kopanici. A je to tak správně, že někdo celý život něco zanedbává neznamená, že stáří ho tohoto závazku zbaví. Ano, paní nemá určitě hotovost na to, aby zaplatila nutné náklady, takže je za ni zaplatí město, tzn. my všichni. Nicméně, a bohužel, každý má na světe určitý čas, se tento závazek stane součástí dědictví, kde dědici dědí celé jmění, to znamená aktiva i pasiva zůstavitele. Dluh tak nebude vymáhán na "ubohém důchodci" (i když toto označení je zde nevhodné, možná i urážlivé - paní není nebohá), ale až na dědicích pozůstalosti po této paní. Vzhledem k tomu, že domeček má zajisté hodnotu připravovaných opatření, město se tak svých peněz zcela jistě domůže - a to buď dobrovolně dohodou s dědici nebo nedobrovolně v exekučním řízení na majetek z pozůstalosti.
Obrázek uživatele Zikmund Lucemburský
#4771 Zikmund Lucemburský 18. Květen 2016 - 15:17
Cenu ze nejvíce asociální příspěvek (interně zvanej "Asociální hovado") vyhrává....chvilka napětí...ano, je to Míša Staněk, klasickej zástupce kindermanagementu, kterej pro svý zviditelnění kliďánko pohřbí i dosud žijící stařenku. No, setkání s jejíma příbuznýma bych ti nepřál, Mišeline.
Obrázek uživatele Michal Staněk
#4772 Michal Staněk 18. Květen 2016 - 15:33
Čekal jsem podobně zabedněnou reakci od někoho, kdo se i bojí podepsat, aby ze sebe náhodou neudělal dementa, kterým už beztak je tím, jaké kraviny píše ve svých komentářích. Můj příspěvek beztak nebyl určen takovým, jak jsi ty, Zikmunde, protože ty jsi ho beztak nepochopil, ale těm, kteří dokážou pochopit jeho smysl a dále autorovi článku, který uráží tu starou paní, když o ní píše, že je nebohá důchodkyně a naváží se do města. Nikdo nikoho nepohřbívá, jen vysvětluje, jakým způsobem bude město vymáhat svoji pohledávku za dlužníkem, který svojí liknavostí způsobil tento nebezpečný stav. Protože vlastnictví zavazuje a nemůže působit na újmu druhým, to je čl. 11 Listiny základních práv a svobod a pokud se tak děje, tak to město ze peněz náš všech napraví, ale pak si to vezme humánně, na pozůstalosti zpátky. Není na tom nic asociálního ani nemorálního, to je běh života, tak se s tím smiř.
Obrázek uživatele platek
#4773 platek 18. Květen 2016 - 15:47
Pokud se nepletu tak existuje i moznost ze se vzdaji dedickeho prava a tim padem bude vymahat pohledavku mesto po kom? Po statu?
Obrázek uživatele Michal Staněk
#4774 Michal Staněk 18. Květen 2016 - 15:56
Pletete se. Pokud se vzdají všichni případní dědici dědictví (což je velmi nepravděpodobné, protože máme 6 dědických tříd, tzn cca v průměru 30 lidí, kteří mohou dědit), tak dědictví připadne státu, to ano, ale v dražbě se zpeněží ten dům a z výtěžku se zaplatí ta sanace. Ale ne z peněz státu ale z peněz utržených za ten dům v dražbě. A i kdyby náhodou dědici teď stařenku donutili dům a pozemek přepsat na někoho jiného, tak město bude namítat neúčinnost takového právního jednání za účelem poškodit věřitele (město) a tím pádem to bude neplatné. Prostě suma sumárum, město samozřejmě nebude staré paní činit příkoří a svah za ni zasanuje, ale jako "trest" za to, že se o svoje vlastnictví dlouho nestarala a nechala to dojít až do takového stavu pak město bude v pozůstalosti požadovat náhradu své vynaložené investice na dědicích - kterým, pokud si vyhradí výhradu soupisu a budou dědit dluhy jen do výše zděděného jmění, pak nejspíše nezůstane z dědictví vůbec nic, protože sanace bude odhadem za 300 - 500 tisíc a baráček a pozemek se prodají +- za stejnou hodnotu. My, daňoví poplatníci, resp. město ale své peníze, dané za sanaci, vymůžeme zpátky. A stará paní bude mít samozřejmě na sklonku života klid, od toho tu město je, aby tyto věci vyřešilo za ni.
Obrázek uživatele Jokl
#4775 Jokl 18. Květen 2016 - 20:37
Pane Staňku, především je nevkusné řešit pozůstalost po starší dámě, která dosud žije mezi námi. Též mě fascinuje vaše sebejistota ohledně majetkové odpovědnosti - např. pokud by pod strání zmíněné majitelky byla louka, nikdo by si těch několika kamínků nevšiml. Takže bych to raději nechal na soudu. Jinak se smutkem zjišťuji, že po deaktivaci jednoho magora v chrudimské politice, přichází další případ, taktéž s přemírou nevkusné exhibice a tentokrát navíc se stylem, všude byl, všechno zná.
Obrázek uživatele jetozver
#4776 jetozver 19. Květen 2016 - 15:32
Jokl: Pane Staňku, především je nevkusné řešit pozůstalost po starší dámě, která dosud žije mezi námi. Též mě fascinuje vaše sebejistota ohledně majetkové odpovědnosti - např. pokud by pod strání zmíněné majitelky byla louka, nikdo by si těch několika kamínků nevšiml. Takže bych to raději nechal na soudu. Jinak se smutkem zjišťuji, že po deaktivaci jednoho magora v chrudimské politice, přichází další případ, taktéž s přemírou nevkusné exhibice a tentokrát navíc se stylem, všude byl, všechno zná.
Jakého magora dle Vás a kdo deaktivoval. Nějak jsem to nepostřehl.
Obrázek uživatele Jokl
#4777 Jokl 19. Květen 2016 - 18:02
Koukám, že jste jediný, kdo to neví. Našeho magora deaktivovali jeho političtí šéfové, neb jeho blbost již volala do nebes.
Obrázek uživatele jetozver
#4778 jetozver 20. Květen 2016 - 6:10
Jakého magora ..... to je problém napsat koho?? Či to podat aby to chápala i lopata jako já:-))))) ???