Chrudimské noviny Téměř čtyři miliony korun na opravu střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Téměř čtyři miliony korun na opravu střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie

Chrudim - Jak již Chrudimské noviny ve zkratce informovaly, při zasedání městského zastupitelstva došlo i na oblíbené téma místních komunistů. Tím jsou dotace místní římskokatolické farnosti, která je užívá při opravách arciděkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Letos zde přijdou proinvestovat téměř čtyři miliony korun.

Přestože v nedávné minulosti došlo vinou administrativní chyby ke zmatkům ve využití dotace a farnost musela „látat“ pochybení opraveným daňovým přiznáním i vnitřním auditem, město se i tentokrát vyslovilo pro udělení dotace. Z radniční kasy tak na novou střechu půjde milion korun. Proti poskytnutí dotace se již tradičně postavil městský zastupitel Jaroslav Moučka (KSČM), který se v minulosti „proslavil“ udáním farnosti Ministerstvu kultury České republiky ve výše zmíněném případě chybně využité dotace. Sám Moučka později podal také trestní oznámení na redaktora Chrudimských novin Jakuba Valentu, jenž o tomto Moučkově skutku informoval veřejnost. Pomluva se však ani v tomto případě nekonala a policie oznámení, jež zavanulo časy dávno minulými, po prošetření odložila.

Kostel patří mezi nejvýznamnější dominanty města. Od doby jeho rekonstrukce v předminulém století žádnou výraznější opravou neprošel.  Foto: Chrudimské noviny

Záporně se s komunisty k dotaci vyjádřili i městští zastupitelé Petr Lichtenberg a Josef Káles (oba Svobodní) a rovněž tradiční kritik investic do chrámu Páně František Pilný (ANO 2011). Stalo se tak i přesto, že milion korun slíbil do opravy kostela vložit i Pardubický kraj a milion osm set tisíc poskytne také ministerstvo. V případě krajských peněz se jedná o dohodu mezi městem a krajem, z níž plyne, že kraj pošle na účet farnosti stejnou částku, jako město samotné. Po několika jednáních se výše obnosu ustálila na milionu korun od každého ze subjektů místní samosprávy. Celkem si však oprava střechy vyžádá více než sedm milionů korun.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele koala
#4782 koala 24. Květen 2016 - 11:14
U komunistů nic nového, ti udávali vždycky. Svobodní mají asi v brožurce pod kapitolou Kde ušetřit vypsané i kostelní střechy. A pan Pilný z ANO? Tam je to otázka, vždyť sám opravuje střechy. Proč ale opravu kostelní střechy nepodpořil se jistě dozvíme po zveřejnění dodavatele.
Obrázek uživatele hana
#4783 hana 24. Květen 2016 - 13:06
To se pane Koalo mýlíte. Panu Pilnému jsem onehdá volala s poptávkou na střechu a střešní okna. Jeho pracovník mi slíbil vypracovat nabídku a zavolat zpátky, nikdo se už neozval. Z toho mi plyne, že zřejmě i prohraná zakázka na část kostelní střechy by nechala pana Pilného zcela chladným a zabýval by se jen nestranným odborným náhledem.