Chrudimské noviny Tomáš Velendorf: Malebná náves, nebo severojižní magistrála?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Tomáš Velendorf: Malebná náves, nebo severojižní magistrála?

Relativně malebnou a poklidnou náves v nedalekém Škrovádě zaplavily nedávno nové dopravní značky. A to v takovém množství, že by se za to nemusela snad stydět ani nechvalně známá severojižní magistrála v Praze, nebo ještě „slavnější“ úsek mezinárodní silnice E55.

Bdělé oči úředníků, střežících veškeré bezpečí a blaho obecného lidu, dohlédly už tedy až sem, do samého srdce Škrovádu. Ti, kdo tuto náves zaplevelili těmito značkami, si už snad ani neuvědomují, že i v dnešní době se dokáže spousta lidí řídit ještě pořád selským rozumem a obyčejným pravidlem pravé ruky. A nepotřebují k tomu ochranou ruku ze „shora“. Oni si to uvědomit snad ani nemohou, protože oni dál, než ke dveřím svých kanceláři ani nedohlédnou. A mnohdy přes všechny ty nové zákony, vyhlášky a předpisy, už ani dohlédnout nemohou. Jinak by snad tušili, co taková smršť  dopravních značek udělá s takovou, vcelku malebnou návsí, která je jednou nohou skoro v lese, která je obklopena pěkným stavením staré hospody, je na ní umístěná socha Jana Nepomuckého a stojí na ní i pomník obětem první světové války.

To, že by se veřejné finanční prostředky mohly investovat jinak a daleko lépe a efektivněji, jako například na chybějící přechod pro chodce na frekventované silnici I/37, kde při cestě ze Škrovádu k železniční stanici paradoxně žádný takový přechod není,  nebo že by se prostředky využily na odstranění nevzhledných a okolí hyzdících nádob na tříděný odpad a jejich následné umístění pod zem, nebo na takové veřejné osvětlení, které by nehyzdilo i takovou kolonádu, jaká je v Karlových Varech, natož pak takovou ves jakou Škrovád je, o tom je asi zbytečné mluvit. 

Tímto směrem úředníci  dohlédnout  asi nemohou. Už jen z toho důvodu, že tyto všechny erární peníze s kterými „hospodaří“ nejsou jejich a také možná i proto, že oni sami, tam ani nebydlí.

K celkové dokonalosti této absurdity tam schází snad už jen nalajnovat pod letitou lípou přechod pro chodce a postavit k němu ve všední dny nějakého četníka.  Nejlépe takového, jakým byl i strážmistr Tomáš Topinka, v seriálu Doktor Martin. Ten tam pak bude také následně vše pečlivě a bedlivě usměrňovat a hlídat. A občas okřikne i školáky, jak mají správně přecházet po přechodu pro chodce a vyzve je, aby si to zopakovali a vrátili se zpět pod lípu. Protože to nebylo to správné a bezpečné přecházení.

Tomáš Velendorf

Reklama

Obrázek uživatele sovička
#5010 sovička 29. Srpen 2016 - 13:51
Ano takhle se zachází s malebnými kouty a místy našich vesnic a vesniček. Všichni pak nadáváme, ale je to houby platné.....a navíc nesmyslně vyhozené peníze. Argument, že jsou na spoustu těchto rádoby užitečných věcí používány peníze z dotací je přinejmenším divný. Spíše se jedná o neschopnost našich zastupitelů investovat smysluplně. Za podívání stojí zajet na kole LESNÍ CESTOU do Smrkového Týnce od Kuchánovic vedle hájovny a uvidíte PANORÁMATA. Ke dvěma domkům co tam stojí postavila obec veřejné LED osvětlení a ještě ZRCADLO!!!Uprostřed polí s obilím taková hrůza. Tam by si měli místní pozvat televizi taky. Měli by se do něj jezdit dívat zastupitelé obce, co by asi viděli......???
Obrázek uživatele sovička
#5013 sovička 30. Srpen 2016 - 8:46
Ano máte pravdu s těmi Kochánovicemi, a zrcadlo není myšleno u silnice při vjezdu do vesnice.....