Chrudimské noviny Město připravuje "petardovou" vyhlášku

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Město připravuje "petardovou" vyhlášku

Chrudim – Oslavy konce roku nebývají jediným termínem, kdy někteří obyvatelé města tak rádi odpalují ohňostroje a petardy. Prakticky v průběhu všech dvanácti měsíců se ozývají občasné detonace od petard, jimiž se baví především teenageři. Co dělat v noci je jasné, jak ale postupovat během dne? Má město vůbec šanci a možnost proti nim zasáhnout?

Městský právník, jenž je zároveň místostarostou zodpovědným za chod městské policie Miroslav Tejkl (ČSSD) na dotaz Chrudimských novin odpovídá, že vyhláška, jež by tyto klukoviny řešila, prozatím neexistuje. „Tuto problematiku zatím neřeší ani celostátní předpis, ani městská vyhláška nebo nařízení, ale v průběhu první poloviny roku 2017 by měla být do chrudimského městského zastupitelstva předložena ke schválení obecně závazná vyhláška pojmenovaná K zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku,“ říká místostarosta Tejkl.
A pokračuje: „Ve stavu, v němž je nyní vyhláška připravena pro jednání zastupitelstva, obsahuje i část věnovanou pyrotechnice. Pokud tedy zastupitelstvem projde v této současné podobě, odpalování petard by bylo - kromě přelomu roku, tedy 31. 12. a 1. 1., na veřejném prostranství obecně zakázáno a o jeho povolení na výjimku by, kromě zmíněného přelomu roku, bylo nutno zvlášť žádat.“

Ohňostroje pořádaného městem by se vyhláška samozřejmě netýkala.  Foto: Chrudimské noviny

Vyhláška by se samozřejmě týkala jen prostorů, které mají charakter veřejného prostranství. Připravovaný zákaz má být v souladu s českým právním řádem a také orgány ministerstva vnitra s podobou vyhlášky nemají problém. V současné době však nastává malý problém v okamžiku, kdy některý nespokojený Chrudimák zavolá na odpalovače petard městskou policii.

Až do přijetí obecně závazné vyhlášky, o níž hovořím výše, nemají ani strážníci, ani přestupková komise k dispozici výslovnou skutkovou podstatu - paragraf, proti obtěžování petardami v průběhu dne,“ krčí rameny místostarosta. Řešení však přesto existuje. „Strážníci sice po nahlášení vyjíždějí k takovým případům i dnes v průměru desetkrát až patnáctkrát ročně – většinou v prosinci, ale určitý smysl má jejich zásah třeba tehdy, když petardy odpalují nezletilci, kteří by s nimi vůbec zacházet neměli – tehdy následuje upozornění nezletilců i rodičů na protiprávní jednání nezletilce,“ uvádí Tejkl.

Podstatné samozřejmě je takové pachatele přistihnout při činu. To se však podaří zhruba ve třetině případů. Pokud však házejí dospělí lidé petardy úmyslně pod nohy chodců, může jít dokonce o takzvané „hrubé jednání“ a zde již lze uložit pokutu až dvacet tisíc korun, případně zákaz pobytu.   

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Zdena
#5326 Zdena 16. Leden 2017 - 15:12
Vím od známé žijící v Itálii - pouze na Silvestra o půlnoci a jinak ani ťuk!!!!! A proč taky ne, jsem pro.
Obrázek uživatele jetozver
#5327 jetozver 16. Leden 2017 - 20:28
Jsem pro zavedení všech zákazů, které kdokoli přednese. Vše pod trestem smrti.