Chrudimské noviny Cena schodiště pod Myší dírou pořádně narostla

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Cena schodiště pod Myší dírou pořádně narostla

Chrudim – Schody pod Myší dírou to již „schytaly“ ze všech stran. Kritici cílí jak na vzhled schodiště, tak na jeho funkčnost. Zábradlí patřičně nenavazuje a i přes ujištění městských úředníků, že vše je vlastně v pořádku, veřejnost se příliš uklidněná nezdá.

Schodiště mělo původně stát 1 555 091 korun. Tak zněla podmínka při zadávání veřejné zakázky. Do soutěže se přihlásilo hned 13 různých firem a komise složená ze starosty města Petra Řezníčka (SNK – ED), šéfa Odboru investic MěÚ Chrudim Petra Peciny a investičního technika téhož odboru Hany Piklové, vybrala nakonec firmu Geogard z Chrudimě. Ta nabídla práci za cenu zmiňovanou výše. Včetně DPH. Hledat v komisi architekta, nebo jiného odborníka na urbanismus, je zbytečné. Žádný v ní neseděl. Dohledat výše nabídek, které předložily zbývající firmy, je nemožné. Město je nezveřejnilo.

Jak práce pokračovaly, náklady rostly. Není proto divu, že koncem srpna uzavřelo město se stavaři první dodatek ke smlouvě. V něm je uvedena cena vícepráce – i s DPH je 387 111 korun. Celkový objem zakázky tak „olizoval“ dva miliony korun – 1 942 202 korun. Cena za schodiště se nakonec ustálila na 1 823 633 korunách. Původně vysoutěžená částka tedy vzala za své a pořádně narostla. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#5368 Jokl 25. Leden 2017 - 13:05
Tak popořádku. Dodavatel stavby schodiště pod Myší dírou je firma Geogard, kterou vlastní předseda místního fotbalového klubu Linhart. Členem výkonného výboru a bývalým předsedou tohoto fotbalového klubu je místostarosta města Čechlovský. Město vybere Geogard jako nejlepšího dodavatele stavby schodiště, údajně pro nejnižší cenu. Po čase Geogard vysoutěženou cenu o čtvrt miliónu zvýší. Město zvýšení bez problému akceptuje. Prostě taková domácí pohoda. Dobrou noc, děti.
Obrázek uživatele Ezod
#5369 Ezod 25. Leden 2017 - 19:19
Když si čtu položky, proč došlo k výraznému navýšení ceny, tak je to celkem humorné čtení. A na závěr se u té obludy všichni vyfotili a pokud nezemřeli, tak se smějí dodnes...
Obrázek uživatele vykopavka
#5371 vykopavka 26. Leden 2017 - 7:39
Geogard - hlavní partner chrudimského fotbalu (MFK Chrudim). Více to nemá cenu komentovat :-)
Obrázek uživatele platek
#5372 platek 26. Leden 2017 - 9:04
Pokud tomu tak.je, tak by to chtelo aby se na to zamerila treba policie, zda tam nedoslo k nejakemu protipravnimu jednani. :)
Obrázek uživatele Kdo šel kolem
#5373 Kdo šel kolem 26. Leden 2017 - 9:08
platek: Pokud tomu tak.je, tak by to chtelo aby se na to zamerila treba policie, zda tam nedoslo k nejakemu protipravnimu jednani. :)
Myslím si, že to bude mít město patřičně ošetřeno...
Obrázek uživatele vykopavka
#5374 vykopavka 26. Leden 2017 - 9:50
přesně tak, vše bude určitě ošetřeno. Tady je krásně vidět jak se dělají kšefty. Město udělá pěkný kšeft Geogardu (+ ještě navýší cenu) a Geogard pak může nacpat peníze do Městského fotbalového klubu.