Chrudimské noviny Na slevy z poplatků za svoz opadů mohou senioři zapomenout

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Na slevy z poplatků za svoz opadů mohou senioři zapomenout

Chrudim – Sociální cítění není vlastností, jíž by se místní politická garnitura nějakým zvláštním způsobem vyznačovala. Po letech tlaku sice dokázalo městské zastupitelstvo zavést jízdu MHD pro seniory starší 70 let zdarma, ale očekávat něco podobného třeba u odpadů, je čirá troufalost.

Je přitom naprosto běžné, že některé skupiny obyvatel města bývají od plateb za odpad osvobozeny. V sousedních Pardubicích nemusí platit třeba rodiče dětí mladších šesti let. Na požádání lze osvobodit také třetí a další nezaopatřené dítě žijící ve společné domácnosti. Částka, jíž obyvatelé krajského města platí, je pak pouhá „pětistovka“.

Chrudim je však „dále“. Nejen že zdejší samospráva vybírá jedny z nejvyšších poplatků za psy v rámci celé České republiky, ale dokonce i platba za odpady je vyšší, než ve zmiňovaných Pardubicích. Celých šest set zaplatí Chrudimáci a běda, když se s platbou opozdí!

Na město se s dotazem o případném osvobození od poplatku obrátila Marie Tašnerová. Seniorka oslavila již 84 narozeniny a v minulém bydlišti měla na odvoz odpadů slevu. V Chrudimi by však musela být buď kojencem do šesti měsíců věku, aby jí město platbu odpustilo, nebo bydlet v některém z domů s pečovatelskou službou. Jejich klienti poplatek rovněž platit nemusí. V případě, že vitální důchodkyně obývá vlastní dům, či byt, platbě se nevyhne.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#5436 Ivča 17. Únor 2017 - 10:53
Jen poznámka: je paradox, že jsou někde osvobozena miminka, protože ta kupa plínek každý den je větší než běžný člověk vyprodukuje běžného odpadu.
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#5438 Zbyněk Kotúč 17. Únor 2017 - 11:41
Ivča - přesně tak. Celkově mi přijde ulítlý kohokoliv zbavovat poplatku za to, že produkuje odpad. Mohlo by připadat v úvahu nějak zvýhodnit ty lidi, kteří pravidelně odpad třídí, jenže to nijak neohlídáte.
Obrázek uživatele Kdo šel kolem
#5442 Kdo šel kolem 17. Únor 2017 - 20:22
Ivča: Jen poznámka: je paradox, že jsou někde osvobozena miminka, protože ta kupa plínek každý den je větší než běžný člověk vyprodukuje běžného odpadu.
Možná se jedná spíše o politiku zvýhodňování rodin, abychom nevymřeli nebo nás tady nenahradili muslimové...
Obrázek uživatele brta1
#5448 brta1 20. Únor 2017 - 13:35
v pořadku ,žadna sleva když musi platit i miminka tak proč by duchodci platit neměli?v 65 naděla odpadu ažaž tak at platí...