Chrudimské noviny Nejnovější perspektivy autobusového nádraží

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nejnovější perspektivy autobusového nádraží

Chrudim – O autobusovém nádraží Chrudimské noviny informovaly již několikrát. Radnice by celý prostor ráda opravila, ale prozatím veškeré tyto snahy ztroskotávají na neochotě majitele pozemků k dohodě. Přesto by tu měl vyrůst nový dopravní terminál.

Místní obyvatelé si často stěžují na odstavené autobusy v ulici Čs. Armády. Jejich řidiči prý nechávají především v zimě puštěné motory a své okolí tak obtěžují zplodinami. Nezřídka se navíc stává, že šoféři linkových autobusů na zdejší zastávce MHD nechávají svoje stroje stát, zatímco ti, kteří sedí za volantem městských autobusů, nemají kde vyložit pasažéry. Podle výstupu z posledního jednání dopravní komise rady města se však tento problém podaří zcela vyřešit až v době, kdy bude avizovaný nový dopravní terminál vystavěn.

Doby, kdy toto bylo moderní, jsou dávno pryč.  Foto: Chrudimské noviny

Jisté úspěchy v jednání se Správou železniční dopravní cesty zaznamenalo vedení města v čele s místostarostou Jaroslavem Trávníčkem (ČSSD). Správa prý městu nabízí k odprodeji část pozemků mezi současným autobusovým nádražím a staničními kolejemi. Po dohodě s Českými dráhami také dojde ke zkrácení šesté koleje, takže zde bude možno vybudovat vjezd na plánované parkoviště. Poněkud tvrdohlavější je však Česká pošta, která zde odbavuje poštovní zásilky a město touží po jejích pozemcích rovněž. Dohoda o přesunu pracoviště pošťáků zatím „neklapla“.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#5557 Bleeer 20. Březen 2017 - 15:14
Ona totiž jako obvykle chybí koncepce. Hlavní poštu máme na náměstí v pěší zóně, před poštou vybírá MP pokutičky od těch, co si okázale jedou pro balík na poštu. U Stadionu byla slibována vlaková zastávka, není a nejspíš ani nebude. Namísto toho tam prý postavíme stanoviště Záchranky. Kdyby se někdo alespoň zkusil zamyslet, přišel by třeba na to, že dnes, kdy je každá rodina vlastníkem několika automobilů, je zbytečné mít hlavní poštu v samém srdci města a pěší zóně, ale je naopak prospěšné ji mít tam, kde je dobrá dopravní dostupnost. Jen si to představte: postavíme multifunkční stanici U Stadionu. Její součástí bude zastávka vlaku, z druhé strany zastávka autobusu (přesune se o pár metrů zastávka MHD, resp. MAD) a navíc také pošta. Co z toho vyplyne pro obyvatele města? Pro poštu si zajedou vlakem, autobusem nebo autem ke Stadionu, (případně se pro ni staví při cestě do Tesca), na náměstí zbude pobočka pošty, kterou budou využívat jen lidé žijící v centru města (dojde ke kýženému zklidnění dopravy a navíc se uvolní prostor náměstí od aut těch, kteří na poštu jezdí auty). Lidé bydlící U Stadionu si pro poštu pár desítek metrů zajdou (pozbude totiž smysl stávající pobočka nalepená na bytový dům 717-720). Dále se uvolní budova pošty v prostoru u stávajícího vlakového nádraží (pro Poštu bude efektivnější mít vše v jedné budově, tedy té nově vybudované U Stadionu), která brání vzniku konečně funkčního terminálu vlak/BUS jež bude vybudován v prostoru vlastněném SŽDC a jehož součástí bude i parkovací plocha pro vozy i kola. Stačí jen chtít a zapojit ty lidi, kteří jsou na radnici placeni za koncepci rozvoje, za plánování a konečně i za shánění financí na rozvoj města. O tom, že přesun pošty na výhodnější místo lze dohodnout, bude-li na městě zájem, absolutně nepochybuji. Ostatně, důkazem budiž čerstvý přesun hlavní pošty v Ústí nad Orlicí. http://pardubice.idnes.cz/posta-v-usti-nad-orlici-se-prestehuje-dwo-/pardubice-zpravy.aspx?c=A170309_2311050_pardubice-zpravy_jah A na závěr: ano, vím, že to, co píši, je ve městě, kde největším stavebním projektem s participací města za posledních 5 let je díra před Romanií, utopie.
Obrázek uživatele hel
#5558 hel 20. Březen 2017 - 22:02
Bleer, obdivuji Vaši trpělivost se sepisováním faktů, klteré si stejně nikdo kompetentní nepřečte. Nebudu to celé komentovat, v jednom s Vámi musí souhlasit snad každý - Pošta měla z náměstí vyfičet jako první.
Obrázek uživatele hel
#5559 hel 20. Březen 2017 - 22:12
Ještě připojím, že některá občanům přátelštější města (a nemusí být třeba ani Zdravá)mají na náměstí 30 minut parkování zdarma, což by třeba v Chrudimi pořešilo možnost vyzvednout si zásilku bez dalšího poplatku, když už tu máme u MP takové snaživce.
Obrázek uživatele platek
#5560 platek 21. Březen 2017 - 9:51
Za prve. Kdyz jedu na postu pro balik, myslim velky tezky balik, tak tam muzu a zadny mestak me pokutu neda. Nemluvime tady o linych lidech co jedou autem az pred postu pro dopis. Za druhe. Parkovani zdarma na par minut je z boku vedle masny. Za treti. Mesto asi tezko rozhodne o tom kde bude posta. S tim je potreba se obratit na Ceskou postu.
Obrázek uživatele Mathew
#5561 Mathew 21. Březen 2017 - 10:25
hel: Ještě připojím, že některá občanům přátelštější města (a nemusí být třeba ani Zdravá)mají na náměstí 30 minut parkování zdarma, což by třeba v Chrudimi pořešilo možnost vyzvednout si zásilku bez dalšího poplatku, když už tu máme u MP takové snaživce.
chtel jste rict nektera autum pratelstejsi mesta. obcan nerovna se auto. mesta jsou pro lidi, ne pro auta.
Obrázek uživatele hel
#5562 hel 21. Březen 2017 - 10:59
Mathew: chtel jste rict nektera autum pratelstejsi mesta. obcan nerovna se auto. mesta jsou pro lidi, ne pro auta.
Aha, a když je město pro lidi, kolik jich na náměstí a do centra vůbec chodí? Přes den jen na tu poštu, možná ve středu důchodci na trh. Po 17 hodině mrtvo, o víkendu také. Vaše teorie (protože je to skutečně teorie, praxe je jiná) jaksi pokulhává. Možná to není počtem parkovacích míst nebo placeným parkováním, možná je to prostě tím, že centrum Chrudimi se stalo nudným místem.
Obrázek uživatele hel
#5563 hel 21. Březen 2017 - 10:59
Mathew: chtel jste rict nektera autum pratelstejsi mesta. obcan nerovna se auto. mesta jsou pro lidi, ne pro auta.
Pardon, vloženo 2x
Obrázek uživatele hel
#5564 hel 21. Březen 2017 - 11:04
platek: Za prve. Kdyz jedu na postu pro balik, myslim velky tezky balik, tak tam muzu a zadny mestak me pokutu neda. Nemluvime tady o linych lidech co jedou autem az pred postu pro dopis. Za druhe. Parkovani zdarma na par minut je z boku vedle masny. Za treti. Mesto asi tezko rozhodne o tom kde bude posta. S tim je potreba se obratit na Ceskou postu.
Před poštu nemůžete - je tam pěší zóna. Měšťáci tam běžně rozdávají pokuty. Z boku je parkovani zdarma na 30 minut, aspoň to, ale pouze dvě místa, což nestačí.
Obrázek uživatele platek
#5566 platek 22. Březen 2017 - 7:24
hel: Před poštu nemůžete - je tam pěší zóna. Měšťáci tam běžně rozdávají pokuty. Z boku je parkovani zdarma na 30 minut, aspoň to, ale pouze dvě místa, což nestačí.
Pesi zona to sice je ale s dodatkouvou tabulkou mimo zasobovani a kdyz jedu pro velky tezky balik tak si to obhajim. A pokud mestak je vlb a chce to stwjne resit tak nesouhlasim s prestupkem nic mu nepodepisu a ve spravnim rizeni si to obhajim ;-)
Obrázek uživatele hel
#5567 hel 22. Březen 2017 - 9:55
platek: Pesi zona to sice je ale s dodatkouvou tabulkou mimo zasobovani a kdyz jedu pro velky tezky balik tak si to obhajim. A pokud mestak je vlb a chce to stwjne resit tak nesouhlasim s prestupkem nic mu nepodepisu a ve spravnim rizeni si to obhajim ;-)
Tak to Vam preju :-))))
Obrázek uživatele platek
#5568 platek 22. Březen 2017 - 11:17
Přát můžete, ale v životě se to nestane ;-)
Obrázek uživatele karel1
#5569 karel1 22. Březen 2017 - 19:56
Nevím proč se tady řeší "koncepce města" a slavná MP. Je to jen ukázka "úrovně" zastupitelstva. Co "umí" je vidět po celém nešťastném městě.
Obrázek uživatele Ezod
#5570 Ezod 22. Březen 2017 - 23:24
karel1: Nevím proč se tady řeší "koncepce města" a slavná MP. Je to jen ukázka "úrovně" zastupitelstva. Co "umí" je vidět po celém nešťastném městě.
Lépe to vyjádřit nejde...
Obrázek uživatele Bleeer
#5571 Bleeer 23. Březen 2017 - 12:23
Ezod: Lépe to vyjádřit nejde...
Jistě. Ale konstatovat, že je všechno špatně, a nenavrhnout řešení, je zase ukázkou úrovně diskutujících.
Obrázek uživatele Ezod
#5572 Ezod 23. Březen 2017 - 22:30
Bleeer: Jistě. Ale konstatovat, že je všechno špatně, a nenavrhnout řešení, je zase ukázkou úrovně diskutujících.
Samozřejmě. Nic není černobílé, ale k dobrému "vládnutí" patří i dobrá prezentace. Ta se v mých očích v Chrudimi zúžila na aroganci a přestřihávání pásek u čehokoliv. Následné usměvavé fotografie jsou pak nezbytností. Zřejmě každý po čase "spotřebuje" dobré nápady. Proto pokud nedojde k celkové obměně radnice včetně lidí, kteří i leccos dobrého udělali, tak bude Chrudim vzrůstat jen po malých krůčcích, které čím dál častěji klopýtnou. Toť můj názor, který nemusí sdílet každý…
Obrázek uživatele Bleeer
#5573 Bleeer 24. Březen 2017 - 8:56
Ezod: Ano, tohle mi už dává smysl. Upřímně: to vyhoření je na lidech na Městě prostě znát, chybějí nápady, energie, zapálení pro věc. Pro ně je lepší nic nedělat - peníze dostanou stejné, ale budou mít méně starostí. A tím nemyslím jen vedení samotné, ale i úředníky. Není tak těžké se podívat, kdo má co na starosti. Třeba na ten rozvoj, který se nekoná, máme celé oddělení. Taky proto jsem napsal tak dlouhý úvodní příspěvek - aby jim došlo, že ne každému je to jedno tak, jako jim. A že to čtou, to vím na 100%. Zrovna tak to čtou lidé z městských organizací a lidé přímo z vedení města. Jen o tom nemluví nahlas. Obvykle.