Chrudimské noviny "Městská policie jen vybírá na parkovišti před finančákem pokuty," říká František Koblížek

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

"Městská policie jen vybírá na parkovišti před finančákem pokuty," říká František Koblížek

Chrudim – Každý občas potřebuje vyřešit neodkladnou záležitost na finančním úřadu. Jedním z těch, kdo do budovy v Městském parku v minulých dnech zamířil, byl i František Koblížek, chrudimský kovář a zámečník. Hned na parkovišti před „berňákem“ ho však čekalo nemilé překvapení – strážník městské policie Petr Kohoutek mu „napařil“ pokutu za údajné parkování na zeleni.

Že je zdejší parkoviště věčně přeplněné a není kam postavit auto – sousední parkoviště za budovou městského úřadu na tom není lépe – ví snad každý, kdo se zde pokoušel najít místo. Ať je úřední, nebo neúřední den, auta zde postávají nejen na rozbité asfaltové ploše, ale i na trávníku. „Kdyby se tady alespoň někdo o ten trávník staral, naprosto pochopím, proč jsem pokutu dostal. Takto mi však uniká důvod. Zeleň, na níž jsem měl stát, tady dávno není. Rozježděné bahno, to ano. Ale zeleň ne,“ zlobí se František Koblížek. Na místě, kde si Koblížka strážníci vyhlédli, parkovala celá řada dalších aut.

Situace se tu opakuje den co den.  Foto: Chrudimské noviny

Vyloženě čekali, až vystoupím z auta. Potom začala klasická rozmluva o tom, jak mi mohou dát až pět tisíc pokutu. Nakonec to skončilo jen pětistovkou. Strážník Kohoutek však předvedl aroganci, s níž se jen tak nesetkávám. Evidentně jednal z pozice moci,“ popisuje svůj „prohřešek“ Koblížek. Strážníci navíc podle něj absolvují pravidelně „kolečko“, jež se skládá z parkoviště před berňákem, ulice U Parku a ulice V Hliníkách. „Tady mají své peníze jisté. Když se však člověk zeptá, kde má tedy auto postavit, pošlou ho na Legumu. Místní mají jistě velkou radost z desítek zaparkovaných aut pod jejich okny, které sem vlastně poslali strážci pořádku ve městě. Opravdu přemýšlím o tom, na co vlastně městskou policii máme. Jsou strážníci skutečně vhodní jen k tomu, aby plnili městskou kasu penězi vybranými na pokutách,“ ptá se kovář Koblížek.

Kdysi tu zeleň asi opravdu byla. Co brání městu zahradit vjezd na ni řetízky, nebo obrubníkem...  Foto: Chrudimské noviny

Stěžovat si na strážníky lze trojím způsobem. U starosty města, místostarosty, jenž je „měšťáky“ zodpovědný a pak také na samotné městské policii. „Starostu a místostarostu jsem samozřejmě s takovou zdánlivou maličkostí obtěžovat nechtěl. No a stěžovat si na městskou policii městské policii, to je dokonalá absurdita,“ zamýšlí se František Koblížek.

Prostředí vychovává. Kde je bahno, tam zkrátka brzy stojí i auta. Zvlášť když jinde místo není.  Foto: Chrudimské noviny

O neutěšeném parkování před „finančákem“ již Chrudimské noviny informovaly několikrát. V minulosti zveřejnily i studii, z níž plyne, že radnice má připraven projekt modernizace celého parkoviště. Prozatím však stále není prioritou. Možná město jen čeká, až strážníci vyberou na pokutách od těch, kdo zde parkují na blátě, které bývalo kdysi zelení, dost peněz na jeho realizaci.

Vizitika města.  Foto: Chrudimské noviny

Přátelé a známí mě odrazovali od medializace. Mám to prý nechat být, protože jde o banalitu. Myslím si opak. Pokud by zde skutečně radnice pečovala o zeleň, pečovala o parkoviště tak, aby oboje nebylo jen pro ostudu a strážníci volili slušnější, rozumnější přístup, problém by neexistoval. Je zkrátka nutné, aby někdo řekl, jak zde situace vypadá a proč mu nepřijde normální. Proč bych ten někdo nemohl být já,“ uzavírá chrudimský patriot František Koblížek.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#5610 Bleeer 7. Duben 2017 - 9:27
Ano, těch, kteří nechali podání přiznání k DzP na poslední chvíli, byly tradičně stovky. Pak logicky řešili i takovéto problémy. Všechny nejspíš řešit parkování a stát ve frontě na FÚ baví, jinak si nedovedu vysvětlit, že nevolí jiný způsob podání přiznání, kterých je hned několik - třeba poštou, nebo Datovou schránkou.
Obrázek uživatele chrudimák
#5611 chrudimák 7. Duben 2017 - 12:30
V tomto vidím tři roviny problému: - městský strážní plní dané úkoly - to nezměníme, je to jen zaměstnanec - město má studii na parkování v daném místě, ale proč by to řešilo, když nejsou peníze a stát pro který by se to taky dělalo dělá nesjpíš mrtvého brouka a nepřidá, jo a do voleb by se to stejně nestihlo - je takový problém zparkovat jinde a dojít kus pěšky ???? a každý si přeberte kde je pravda ......
Obrázek uživatele Mathew
#5612 Mathew 7. Duben 2017 - 13:38
na toto tema by se melo vyjadrit nejprve chrudimske bahno, jak z problematiky vyplyva, ale proc si taky nerypnout do neboheho obcana, hledajiciho viniky za svou pitomost. ano, to blato by tam nebylo, kdyby tam kazdy neparkoval, byla by tam zelen, chapeme? to blato, ani MP za to nemuze. kdyz je plen parkoviste, toz holt musim hledat jinde, blato neblato, staci popojet o kousek dal, v klidu se projit, pohyb je zdravy a navic usetrite 500 za pokutu a navic behem kratke prochazky okyslicite mozek a po prichodu na FU budete svezi a plny dobre nalady, kterou muzete sirit dale mezi sve spoluobcany, zeano. hezky den.
Obrázek uživatele platek
#5613 platek 7. Duben 2017 - 15:41
"Městská policie jen vybírá na parkovišti před finančákem pokuty," říká František Koblížek :-D a co by tam asi mela tak jineho delat? Je to represivni slozka a ze zakona musi resit prestupky. Tak prestante mili pane Koblizku pachat prestupky tim, ze budete spatne parkovat ( zabor verejneho prostranstvi) a nebudete se s MP vidat a plnit mestskou kasu ;-)
Obrázek uživatele gevara
#5616 gevara 8. Duben 2017 - 8:17
Nezoufej,zaparkuj Na Větrníku kdekoliv včetně zelené plochy,chodníku v zatáčce na zákazu vjezdu včetně vjezdu vozidel N1,můžeš i s tankem. Nikdo si Tě nevšimne po celý rok.Můžeš i pod borovičkami. Asi město je město a okrajová část je vesnice, asi tu vesnici urazím.
Obrázek uživatele Ječmen
#5617 Ječmen 8. Duben 2017 - 17:07
Asi tomu špatně rozumím...ale za to že někdo porušuje předpisy a je líný na krok může policie?
Obrázek uživatele Chrudimské bahno
#5618 Chrudimské bahno 8. Duben 2017 - 18:42
Nemůžu se přestat smát :-D Vy ste dobře vymaštěná banda tupounů žejo? Když jedu na finančák, chci parkovat u finančáku, maximálně za ouřadem. Fakt nepochopím, proč bych měl parkovat na Legumě. To je jako byste lidem, který chtěj nakupovat v kaufu radili ať parkujou u hasičárny. Však co, pokud nejsou líný, rádi se projdou...chápete, chytráci? Nemám vůůůbec žádnou povinost parkovat kdekoliv jinde jen proto, že město není štont modernizovat parkoviště!!! Na vině je město, který dlabe na úpravu zeleně, dlabe na úpravu parkoviště. Ne ten kdo chce zaparkovat a vono to nende. A městapáci......to je případ sám pro sebe. Poloopicie která umí fakt jen buzerovat bezďáky a vybírat pokuty ve svým rajónu, kde maj jistý že vyberou. Prostě výběrčí prachů nic víc tyhle plátci a ječmenové (zdravíme Dvořáka!) nejsou a nikdy nebudou. Amen
Obrázek uživatele Zdeněk
#5619 Zdeněk 8. Duben 2017 - 19:34
Město absolutně není povinno zajišťovat někomu místo na parkování. Pokud u FÚ není místo, tak je určitě někde jinde. Třeba na parkovišti u Lidlu. A odtud je to na FÚ slabých 10 minut chůze. Bohužel Městská policie je velmi tolerantní k udělování pokut špatně parkujícím řidičům. Všechna auta, co stojí na trávě, tak bych nechal odtáhnout. Co si někteří řidiči dovolují, je hrůza! A Městská policie k tomu nečinně přihlíží. Vůbec jí nevadí, že auta parkují na chodníku a znemožňují tak volný pohyb chodců. Nebo že parkují na trávě a ničí tak životní prostředí.
Obrázek uživatele Zdeněk
#5620 Zdeněk 8. Duben 2017 - 19:34
Město absolutně není povinno zajišťovat někomu místo na parkování. Pokud u FÚ není místo, tak je určitě někde jinde. Třeba na parkovišti u Lidlu. A odtud je to na FÚ slabých 10 minut chůze. Bohužel Městská policie je velmi tolerantní k udělování pokut špatně parkujícím řidičům. Všechna auta, co stojí na trávě, tak bych nechal odtáhnout. Co si někteří řidiči dovolují, je hrůza! A Městská policie k tomu nečinně přihlíží. Vůbec jí nevadí, že auta parkují na chodníku a znemožňují tak volný pohyb chodců. Nebo že parkují na trávě a ničí tak životní prostředí.
Obrázek uživatele Mathew
#5621 Mathew 8. Duben 2017 - 21:42
Chrudimské bahno: Nemůžu se přestat smát :-D Vy ste dobře vymaštěná banda tupounů žejo? Když jedu na finančák, chci parkovat u finančáku, maximálně za ouřadem. Fakt nepochopím, proč bych měl parkovat na Legumě. To je jako byste lidem, který chtěj nakupovat v kaufu radili ať parkujou u hasičárny. Však co, pokud nejsou líný, rádi se projdou...chápete, chytráci? Nemám vůůůbec žádnou povinost parkovat kdekoliv jinde jen proto, že město není štont modernizovat parkoviště!!! Na vině je město, který dlabe na úpravu zeleně, dlabe na úpravu parkoviště. Ne ten kdo chce zaparkovat a vono to nende. A městapáci......to je případ sám pro sebe. Poloopicie která umí fakt jen buzerovat bezďáky a vybírat pokuty ve svým rajónu, kde maj jistý že vyberou. Prostě výběrčí prachů nic víc tyhle plátci a ječmenové (zdravíme Dvořáka!) nejsou a nikdy nebudou. Amen
toz kdyz je plne parkoviste u Kaufu, FU nebo kdekoliv jinde, tak musim proste jet jinam, ne si stezovat ze Kaufland, mesto, whatever, ma nedostatecny parkoviste. Chyba je v motoristech, kteri predpokladaji ze jim patri mesto, oni maji naroky na parkovani vsude a porad, rodina ma 3 auta, a mesto ma kazdemu individuu zajistit parkovani...proc? Jejich volba, mesto nema zadnou povinnost prizpusobovat se autum, naopak. Mesto by melo zvyhodnovat ty, kteri uzivaji, k ZP setrnejsi dopravu, hromadnou dopravu, cyklo, peso atd, a kdyz uz nekdo potrebuje jezdit po meste autem, holt se musi prizpusobit a udelat i tech par kroku, cheche.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#5622 Jan Navrátil 8. Duben 2017 - 21:54
Mathew: toz kdyz je plne parkoviste u Kaufu, FU nebo kdekoliv jinde, tak musim proste jet jinam, ne si stezovat ze Kaufland, mesto, whatever, ma nedostatecny parkoviste. Chyba je v motoristech, kteri predpokladaji ze jim patri mesto, oni maji naroky na parkovani vsude a porad, rodina ma 3 auta, a mesto ma kazdemu individuu zajistit parkovani...proc? Jejich volba, mesto nema zadnou povinnost prizpusobovat se autum, naopak. Mesto by melo zvyhodnovat ty, kteri uzivaji, k ZP setrnejsi dopravu, hromadnou dopravu, cyklo, peso atd, a kdyz uz nekdo potrebuje jezdit po meste autem, holt se musi prizpusobit a udelat i tech par kroku, cheche.
Přesně tak, máte naprostou pravdu.
Obrázek uživatele jetozver
#5623 jetozver 9. Duben 2017 - 15:17
.
Obrázek uživatele jananas
#5677 jananas 10. Květen 2017 - 6:10
gevara: Nezoufej,zaparkuj Na Větrníku kdekoliv včetně zelené plochy,chodníku v zatáčce na zákazu vjezdu včetně vjezdu vozidel N1,můžeš i s tankem. Nikdo si Tě nevšimne po celý rok.Můžeš i pod borovičkami. Asi město je město a okrajová část je vesnice, asi tu vesnici urazím.
přesně, Malecká ulice kde stojí každý den minimálně stovka aut která by tam podle šíře vozovky (3 m v každém směru)být vůbec neměla.... avšak podle pana starosty na dodržování dopr. předpisů by měla dohlížet policie ČR nikoly MP. ted jak z toho ven.