Chrudimské noviny Mikve před Bohemkou evropským unikátem. A co parkoviště?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Mikve před Bohemkou evropským unikátem. A co parkoviště?

Chrudim – Chrudimská mikve, tedy židovská rituální lázeň se stává celorepublikově proslulou. Informace o mikvi a její unikátní konstrukci v minulých dnech přinesla Česká televize. Město se tak do povědomí veřejnosti po delší době dostává i z jiných důvodů, než jsou úsměvné aktivity poslance Davida Kasala (ANO 2011) nebo nedokončená rekonstrukce Hotelu Bohemia.

Mikve se z vykopávek před Hotelem Bohemia vynořila již před téměř čtyřmi lety. Tehdy archeologové v čele s „chrudimským“ Indiana Jonesem Janem Frolíkem hovořili o nálezu regionálního významu. V současné době již má jít o mikvi, jež prakticky nemá obdoby v celé Evropě. Původně se uvažovalo o dataci do 18. století, nyní však archeologové hovoří spíše o století šestnáctém. Podrobnosti přináší jak video České televize, tak příloha pod textem tohoto článku.

Radost z unikátního nálezu však kalí jedna skutečnost – podaří-li se vědcům dosáhnout umístění stavby rituální lázně mezi kulturní památky České republiky, mohou Chrudimáci podle všeho zapomenout na vybudování podzemního parkoviště v těchto místech. Kulturní památky totiž požívají přísné ochrany.

Vítejte v Chrudimi! Městě bez patřičných ubytovacích kapacit, zato s unikátní mikví před největším místním hotelem.  Foto: Chrudimské noviny

Výstavba parkoviště nicméně není na pořadu dne. Již několik let. Soud nyní rozhoduje o vinících údajných dotačních podvodů při provádění rekonstrukce hotelu. „Bohemka“ mezitím změnila majitele a vedení města jen nečinně přihlíží, protože smlouva, kterou s původním majitelem sepsala, je nyní prakticky k ničemu.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#5638 Ivča 19. Duben 2017 - 13:58
Co byste si asi tak představoval pane Valento, že by město mělo dělat? Musí asi počkat na výsledek soudu, ne? Já tomu tedy nerozumím a prosím o vysvětlení, když vy to víte.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#5639 Jakub Valenta 19. Duben 2017 - 14:30
Moc se omlouvam, ale ja tady fakt nejsem od toho, abych radnici radil, jakym zpusobem ma sepisovat smlouvy. Takze ani na Vasi otazku nemohu dat odpoved.
Obrázek uživatele Tom999
#5641 Tom999 21. Duben 2017 - 12:17
Vážený pane Valento, nezajímal jste se jako novinář o to, čí je dotčený pozemek před hotelem? Je města. Nevím jaký byl nebo v současnosti je smluvní vztah ve věci pronájmu tohoto pozemku s minulým nebo stávajícím vlastníkem hotelu, ale každopádně zjevně není pozemek využíván k danému účelu a zajímalo by mě, zda je městu placen nájem. Pokud není, je to bezpochyby důvod pro výpověď. Město by pak urychleně mělo řešit současný děsivý stav, kdy je v centru kráter jak po výbuchu bomby.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#5643 Jakub Valenta 22. Duben 2017 - 9:32
Ano, máte pravdu, je města - psali jsme o tom již bezpočet článků. Co by mělo město udělat, je opět jen na jeho vedení...