Chrudimské noviny Vlasta Koupal opět kritizuje projekt nové sportovní haly V Průhonec

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Vlasta Koupal opět kritizuje projekt nové sportovní haly V Průhonec

Chrudim – Sportovní hala V Průhonech podle všeho skutečně vyroste. Zelenou projektu dali na svém posledním jednání městští zastupitelé, kteří se však překvapivě nepozastavili nad několika otazníky, jež projekt přináší. Kdo se nad nimi naopak pozastavil, je architekt Vlasta Koupal, který má k návrhu městského architekta Marka Janatky od počátku celou řadu výhrad.

Ve svém textu z poloviny měsíce srpna Koupal přináší hned sedm bodů, v nichž řeší údajné nedostatky a nejasnosti, jež z nápadu stavět halu V Průhonech vyplývají. Nutno zdůraznit, že Vlasta Koupal si opět nebere servítky a nešetří ani místostarostu Jana Čechlovského (ODS), jenž se pokusil uvést materiál vypracovaný Markem Janatkou do správných souvislostí. Místostarosta, pan Čechlovský, ať už vědomě či nevědomě lidem lže,“ startuje svou kritiku architekt Koupal. „NÁVRH STAVBY SPORTOVNÍ HALY CHRUDIM má řadu nedostatků a je zpracován neprofesionálně. Neřeší a nezahrnuje vůbec širší vztahy. Je zde pouze odkaz, že buď jsou, nebo budou nějak řešeny. Tedy ohromné množství souvisejících problémů není vůbec řešeno. Celou řadou problémů trpí dlouhá léta areály sportovišť, nábřeží a celé území města prakticky od ulice Vrchlického až daleko za ulici Dr. Milady Horákové,“ zlobí se Vlasta Koupal.

Místostarosta Čechlovský však ve svém textu jasně říká, že materiál zpracovaný Janatkou je jen jakýmsi „nástřelem“, ne skutečným návrhem stavby tak, jak by měla později vypadat. „Studie tak nebyla a není návrhem stavby, který by měl být v této podobě rozpracován do dalších stupňů dokumentace. Tato studie byla a je prověřením, zda se uvažovaný zadaný stavební program na vybrané místo vůbec vejde a zda konstrukční řešení a limity využití území záplavová pásma, stanovisko Povodí Labe, nebo požadavky statické a požárně-bezpečnostní záměr již na začátku primárně nevylučují,“ tvrdí ve svém „uvedení na pravou míru“ místostarosta Čechlovský.

Vlasta Koupal dále městu vytýká nedostatečnou informovanost veřejnosti, což je „bolest“ na níž zdejší vládnoucí garnitura dlouhodobě trpí. Nejen politici, ale také úředníci jen neradi referují o své práci a čím méně jim veřejnost a média vidí pod ruce, tím lépe. Patřičný klid na práci si nenechají jen tak někým vzít.

Proč však radnice zadala projekt haly Marku Jantkovi – ten si v nedávné minulosti pro sebe „uzmul“ i projekt rozvoje rekreačních lesů a rekonstrukce centra sídliště U Stadionu – a kolik mu za něj zaplatila? I na tyto otázky se Vlasta Koupal ptá.Co říci závěrem? Politici lidem lžou, nebo se minimálně zamotávají do svých polopravd. Hlavní architekt nesplnil svou úlohu a mělo by to se vší vážností být řešeno. Lidé volí politiky, a tak vyhodit nejdou, lze je pouze nevolit. Hlavního architekta volí politici a vyhodit jde,“ uzavírá svůj komentář ke stavbě nové sportovní haly Vlasta Koupal. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele janak
#5901 janak 22. Srpen 2017 - 14:16
Je zajímavé, že se nikde neřeší kolik vzrostlých stromů a krásné zeleně by se muselo zlikvidovat vedle krytého bazénu. A to jen proto, aby se do malého prostoru mezi krytý bazén a zimní stadión vměstnalo "třetí sportoviště"= krytá hala? Co kdyby si našli vhodnější místo, např. v místech nevyužívaných chátrajících objektů...., tam se tak obrovské investice vyplatí.
Obrázek uživatele martin66
#5902 martin66 23. Srpen 2017 - 8:37
proč by to někoho zajímalo? Udělá se to jako ve Slatiňanech - řekne se že jsou nebezpečný a pudou! Podívej jak bezpečné široké cesty jsou ted v lesích nad Monacem! A dřevo se vzdycky hodí ne.... A nikdo ani nezaznamenal Loňské skácení krále lesa u mostku v lese kousek od Šiškovického tábora... Památný strom - podle pařezu zdravej a najednou je tam jen pařez a pohozená cedule - no co on zas za nějakých 300 let vyroste!
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#5903 Jakub Valenta 23. Srpen 2017 - 9:29
martin66: proč by to někoho zajímalo? Udělá se to jako ve Slatiňanech - řekne se že jsou nebezpečný a pudou! Podívej jak bezpečné široké cesty jsou ted v lesích nad Monacem! A dřevo se vzdycky hodí ne.... A nikdo ani nezaznamenal Loňské skácení krále lesa u mostku v lese kousek od Šiškovického tábora... Památný strom - podle pařezu zdravej a najednou je tam jen pařez a pohozená cedule - no co on zas za nějakých 300 let vyroste!
Já jsem si všiml a dodnes nemám slov.
Obrázek uživatele martin66
#5904 martin66 23. Srpen 2017 - 9:39
Jakub Valenta: Já jsem si všiml a dodnes nemám slov.
tak námět na reportaž , ne?