Chrudimské noviny Poslední fáze rekonstrukce kanalizace

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Poslední fáze rekonstrukce kanalizace

Chrudim – Už od pondělí platí další změny v dopravě, které těsně souvisí s rekonstrukcí kanalizace pod Palackého třídou a ulicí Obce Ležáků. Jak práce postupují, upravují se i uzavírky a řeší akutní situace. Město proto pustilo náklaďáky stavařů do ulic Dr. Peška a Víta Nejedlého. Místní zuřili.

Práce sice postupují relativně podle plánu, přesto je stále častěji slyšet hlasy, že nezřídka zeje staveniště prázdnotou. Vodovody a kanalizace sice přímo neřeší platby za zábor silnice první třídy, pod níž je opravována kanalizace – to má „na triku“ společnost Chrudim VK (tvořená firmami VCES a Stavoka Košice), přesto zde protečou statisícové částky. Mnohdy zbytečně, jelikož dělníci se v pracovitosti právě „nepřetrhnou“. Zjistit, kolik přesně za využívání silnice společnost Chrudim VK platí, je prakticky nemožné. Ředitelství silnic a dálnic, do jehož kompetence vybírání peněz spadá, má své interní ceníky, společnost sama pak s novináři nekomunikuje.

Od 4. září do 31. října tak probíhají práce na posledním rekonstruovaném úseku kanalizace a vodovodu, a to v ulici Obce Ležáků v úseku od křižovatky s Vrchlického ulicí po křižovatku s ulicí Sokolovskou.



Po celou dobu závěrečné etapy rekonstrukce bude na silnici I/17 od okružní křižovatky „U Guláška“ po křižovatku „Na Dukle“ zachován obousměrný provoz; v úseku provádění prací je provoz veden střídavě pouze jedním jízdním pruhem a řízen semafory nebo pracovníky stavby.



Od Dukly po kruhák u hotelu Bohemia je na Palackého třídě i nadále zachován stávající jednosměrný provoz, a to až do provedení konečné úpravy povrchů silnice - zhruba do 30. září.



V ulicích Dr. Peška a Víta Nejedlého je od pondělí obnoven jednosměrný provoz. K poslední změně provozu v těchto ulicích dojde od pátku 8. září od 10 hodin do nedělní půlnoci, kdy bude stavebními pracemi na ulici Obce Ležáků uzavřen vjezd do ulice Dr. Peška. Po tuto dobu lze vjet do ulic Víta Nejedlého a Dr. Peška ze Škroupovy ulice. V ulici Dr. Peška a části ulice Víta Nejedlého (mezi ulicemi Dr. Peška a Škroupova) bude povolen obousměrný provoz.



Výstavba kanalizačního řadu vedoucího od křižovatky Palackého třídy a Vrchlického ulice směrem k nábřeží zasáhne postupně do přístupu k přechodu na světelné křižovatce, příjezdu na parkoviště u panelového domu číslo popisné 70 a do stezky pro pěší a cyklisty na nábřeží. Chodci a cyklisté musí sledovat dopravní značení.



Na své původní trasy se vrací i autobusová doprava (linková i městská). V době od 4. září do 31. října nebude obsluhována pouze autobusová zastávka „Chrudim - Obce Ležáků“ ve směru na Slatiňany. Náhradními zastávkami pro linkovou autobusovou dopravu jsou „Chrudim - Kalábrie“ a Chrudim – aut.st.“. Náhradními zastávkami pro městskou autobusovou dopravu se stávají „Chrudim - Kalábrie“ a „Chrudim - pivovar“, případně „Chrudim - sídliště U Stadionu“.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#5933 Bleeer 6. Září 2017 - 21:28
Jak by to mohlo jít rychleji, kdyby třeba na celém tom 1,3 km dlouhém úseku nepoužívali stavbaři na přemisťování zeminy jediné nákladní auto, že? Ale už jen 8 týdnů a dočkáme se - jediný náklaďák zmizí, s ním i pánové v reflexních vestách a my si budeme moci několik dalších měsíců užívat rozkopanou silnici. Zejména v zimě to bude nepochybně hluboký zážitek. Doufejme, že ŘSD včas vybere zhotovitele, abychom v tom blátě neskákali ještě rok.
Obrázek uživatele Jokl
#5935 Jokl 7. Září 2017 - 12:28
To jako chcete říct, že se platí denní pronájem za zábor celé ulice? Pokud ano, tak dle mé zkušenosti jsou na Palackého třídě dny, kdy se tam nic neděje, prostě jen zaparkovaný bagr a jinak ani živáček. Když jsem stavěl, musel jsem městu platit za zábor chodníku a to jsem se velmi oháněl, aby se na stavbě pracovalo od rána do večera. No jo, město ani Vak to neplatí ze svého, tak pohoda.
Obrázek uživatele karel1
#5936 karel1 7. Září 2017 - 21:02
Jokl: To jako chcete říct, že se platí denní pronájem za zábor celé ulice? Pokud ano, tak dle mé zkušenosti jsou na Palackého třídě dny, kdy se tam nic neděje, prostě jen zaparkovaný bagr a jinak ani živáček. Když jsem stavěl, musel jsem městu platit za zábor chodníku a to jsem se velmi oháněl, aby se na stavbě pracovalo od rána do večera. No jo, město ani Vak to neplatí ze svého, tak pohoda.
Neplatí ze svého jen z peněz co sedře se zákazníka a město z daňového poplatníka.Taky by jsme se měli zajímat jak tyto peníze se využijí aby nám pak neřekli,že díky tomu se musí zdražit a jediný zástupce města to odkejvá. Ale do toho pan Valenta nepůjde.Na to nemá "koule".
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#5937 Jakub Valenta 8. Září 2017 - 6:54
karel1: Neplatí ze svého jen z peněz co sedře se zákazníka a město z daňového poplatníka.Taky by jsme se měli zajímat jak tyto peníze se využijí aby nám pak neřekli,že díky tomu se musí zdražit a jediný zástupce města to odkejvá. Ale do toho pan Valenta nepůjde.Na to nemá "koule".
Nerozumím řeči vašeho kmene, Karle :) Zkuste to ještě jednou. Díky!