Chrudimské noviny Retardéry v ulici Čs. armády jsou prý k ničemu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Retardéry v ulici Čs. armády jsou prý k ničemu

Chrudim – Zrekonstruovaná ulice Čs. armády byla kritice podrobena již několikrát. Má se tu nacházet málo parkovacích míst, příliš zeleně. „Nit suchou“ nenechali obyvatelé města ani na zdejších retardérech.

Kdo tudy někdy jel, dobře ví, co jsou místní retardéry zač. Dvě boule ve vozovce, které mají zpomalit vozidla všech závodníků. Stačí však mít trošku přizvednutý podvozek, nebo auto typu „SUV“ a retardéry nemusí řidiče trápit. Celá „boule“ se mu pohodlně vejde mezi kola a on tak nemusí ani zpomalit. Zajímalo by mne, kdo vymyslel v této ulici tyto patrně zpomalovací retardéry. Absolutně k ničemu. Buď ho vezmete přesně prostředkem auta, nebo středem mezi, levým kolem půlku levého, pravým půlku pravého a ani nevíte, že tam jsou,“ tvrdí jeden z kritiků retardérů na stránkách místní radnice.

Stačí malá dodávka...  Foto: Chrudimské noviny

Vedoucí Odboru dopravy MěÚ Chrudim Martin Klimek však trvá na tom, že retardéry jsou príma věc. V ulici Čs. armády byly zpomalovací polštáře instalovány s ohledem na požadavek zřízení zóny 30, která vyžaduje opatření na regulaci rychlosti jízdy na 30 km/h. Z důvodu velkého zatížení autobusy bylo zvoleno řešení pomocí zpomalovacích polštářů. Autobus má polštář mezi koly nápravy, ostatní vozidla musí minimálně jedním kolem přes polštář přejet. Domnívám se, že i při jízdě středem je nutné zpomalit. Sám zde jezdím několikrát týdně a přejet je musím sníženou rychlostí. Nevím, jaký typ vozidla umožní takovou jízdu, že přejetí zpomalovacího polštáře řidič nepozná. Klasické osobní vozidlo jej musí přejet do 30 km/h,“ myslí si Martin Klimek.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele hel
#5994 hel 29. Září 2017 - 9:13
Mám Ford Focus, což není zrovna velké a vysoké auto. Retardér beru středem a to, že tam jedu pomalu, je moje slušnost, protože mně opravdu stačí značka přikazující nejvyšší povolenou rychlost. Tento typ retardéru závodníky opravdu nezpomalí. Pan Klimek si může myslet, co chce. ;-)
Obrázek uživatele karel1
#5995 karel1 29. Září 2017 - 16:26
nejlepší je po dešti a za snížené viditelnosti a i při pomalé rychlosti dokáží řidiče nepříjemně překvapit.to autora taky vůbec nezajímá, ve městě se nefunkčíma retardérama roztrhl pytel.Vyhozené peníze.
Obrázek uživatele MXK
#5996 MXK 29. Září 2017 - 21:35
Stačí dodávka typu Ford Tranzit a ty boule se v pohodě vejdou mezi kola. Větším retardérem jsou spíše ty díry v silnici a pomalu se sunoucí kolona od Bohemky.
Obrázek uživatele Michal
#5997 Michal 2. Říjen 2017 - 9:51
Dacia Logan je poměrně úzké auto a dojde pouze k plynulému zhoupnutí, které ničemu neubližuje. Naopak zpomalí-li někoho retard-ér, tak sváteční řidiče, kteří se stávají překážkou v provozu, protože to už není ani bezdůvodně pomalá jízda a v této lokalitě dochází k dalšímu navyšování výfukových plynů. Možná bych navrhoval šikmé stání a vyjiždět pouze ve směru ve kterém parkuji. Kolmý způsob parkování je přežitek minulé doby, stoupne-li si vedle vás pick-up nebo dodávka, tak ani 30km/h nezajistí bezpečné vyjetí - tato situace je i v ulici Na Ostrově.
Obrázek uživatele karel1
#6184 karel1 27. Listopad 2017 - 13:51
Hlavně,že máme zdravé město :http://autobible.euro.cz/retardery-maji-mnoho-negativ-zhorseni-ovzdusi-kolem-nich-tim-nejvetsim/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu