Chrudimské noviny Náhlá smrt rodinné firmy Michala Kovárníka z Chrasti u Chrudimě

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Náhlá smrt rodinné firmy Michala Kovárníka z Chrasti u Chrudimě

Jejich cesty se kdysi zkřížily s byznysem Andreje Babiše a nedopadlo to právě nejlépe. Tedy – pro ně. Andrej Babiš vždycky dostal, co chtěl. Ti muži a ženy jsou výjimeční, protože o své zkušenosti s jedním z nejmocnějších Čechů promluvili. A nedopadlo to právě nejlépe. Tentokrát pro Andreje Babiše. Přinášíme sedmý díl projektu Ukradené duše AB, které původně vyšly v tištěném magazínu Neovlivní.cz.

Michal Kovárník před sedmnácti lety vybudoval v Chrasti na Chrudimsku malou rodinnou firmu. Zabývala se výrobou chemikálií, měla zhruba desítku zaměstnanců a na vrcholu obrat kolem 30 milionů ročně. Před pár lety se Kovárník rozhodl s pomocí šestnáctimilionové unijní dotace rozšířit záběr firmy o výrobu plastových lahví, v nichž by dodával své výrobky. Za dotační peníze koupil tři stroje a rozjel výrobu.

Jenže na základě dodnes nedoloženého podezření zasáhl finanční úřad. Vydal několik zajišťovacích příkazů a během pár hodin byla Kovárníkova firma KM Plus po smrti. “Přišli loni v létě, obstavili účty, majetek, datové schránky odběratelů se zaplnily informací o zajišťovacích příkazech na naši firmu a během jednoho dne byl konec. A dodnes mi nikdo nepředložil důkazy o tom, co jsem udělal, na základě čeho byly ty zajišťovací příkazy vydány,” říká Michal Kovárník.

Případ zveřejnili reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík tento týden v pořadu Zvláštní vyšetřování na portálu Seznam Zprávy.

Podnikatel Kovárník se stal obětí takzvaných zajišťovacích příkazů, které se rozmohly v éře dosluhující vlády, v níž na financích seděl lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Až po jeho vynuceném odchodu z vlády se ukázalo, že finanční správa využívá tento instrument i v situacích, kdy k tomu není důvod.

Babišovi podřízení nadto čelili podezření, že v některých případech postupovali na příkaz shora proti jeho byznysové konkurenci. Jak to lídr hnutí ANO v souvislosti s jinou zničenou firmou sám řekl na uniklém odposlechu zveřejněném na Twitterovém účtu Julia Šumana: “Naši na ně klekli.”

V případě Kovárníkovy firmy KM Plus finančnímu úřadu stačilo podezření, že Kovárník za peníze z dotací nekoupil stroje tři, ale dva a ošidil tak stát na daních. Kontrola z ministerstva průmyslu a obchodu ale při osobní návštěvě fabriky všechny tři stroje našla, stejně tak advokátka a daňový poradce podnikatele doložili v dokumentech pro finanční úřad existenci všech tří strojů, včetně evidenčních štítků a fotografií. Finanční úřad to ale nezajímalo.

“Za pětadvacet let, co tu práci dělám, jsem se s takovým postupem nesetkal. Ztrácím víru ve spravedlivý právní stát,” prohlásil Kovárníkův daňový poradce Jaroslav Řezka.

Pohledávky finančního úřadu vůči firmě Michala Kovárníka přitom odmítl uznat i insolvenční správce, kterého do jeho společnosti poslal soud.

Finanční úřad na dotaz reportérů Seznam Zprávy odmítl případ jakkoli komentovat. “Obraťte se na tiskovou mluvčí,” řekl jim při osobní návštěvě Robert Hlaváček, který osobně velel akci proti Kovárníkově firmě.

Tisková mluvčí následně zaslané dotazy rovněž ponechala bez odpovědí s odkazem na zákonnou mlčenlivost. Michal Kovárník přitom reportéry už během natáčení pořadu vybavil notářsky ověřeným souhlasem se zbavení mlčenlivosti.

Stejně jako finanční úřad odmítl na jakékoli otázky k případu i obecně k zajišťovacím příkazům odpovídat i lídr hnutí ANO Andrej Babiš. “Nebudu vám odpovídat vůbec na nic. Lžete o mě…Chcete mě dostat do tepláků,” reagoval na opakované žádosti o rozhovor Babiš.

Otázek na lídra hnutí ANO je přitom víc. Případ Michala Kovárníka totiž spojuje s Babišovým holdingem Agrofert, momentálně zaparkovaným ve svěřenském fondu, jméno Mudrák.

“Když jsem viděl jednu z vašich reportáží o Bohumírovi Radovi, všiml jsem si, že mezi těmi jmény, které Agrofert pověřil převzetím Radova Agro Jevišovice, bylo jméno Mudrák. To samé vystupuje v mém příběhu,” řekl reportérům podnikatel Kovárník.

Jde o Mariána Mudráka, který s Kovárníkovou firmou dlouhodobě spolupracoval a podle podnikatele jej od výroby plastových lahví odrazoval. Do nákupu nových strojů totiž Kovárník odebíral lahve právě  od Mudrákovy rodinné firmy. Ve firmě působí i jeho otec Vlastislav a bratr téhož jména. Právě bratr Vlastislav Mudrák byl do loňského roku manažerem Babišova holdingu, účastnil se řady klíčových transakcí jako například se Správou státních hmotných rezerv. A s holdingem spolupracovala i rodinná firma Mudrákových.

Sám Mudrák si pouhý jeden den před zásahem finanční správy a celníků ve firmě Michala Kovárníka ze společnosti “vytáhl” svoji pohledávku a přeprodal ji. Nikdy před tím to podle účetnictví Kovárníkovy firmy neudělal. Svým krokem ochránil své peníze, jinak by spadly do insolvence a dostával by se k nim vzhledem k situaci Kovárníkovy firmy jen stěží.

Když Mariánovi Mudrákovi Kovárník v pořadu zatelefonoval a zeptal se jej, jestli věděl o chystaném zásahu státu proti jeho firmě, Mudrák řekl: “To víte, republika je malá.”

Michal Kovárník se hodlá se státem soudit. Čeká jen, až doběhne kolečko povinných odvolání k nadřízeným finančního úřadu v Chrudimi. Zásah úřadů totiž nezlikvidoval jen jeho firmu, obstavený má i osobní majetek. I přesto, že dodnes nebyl z ničeho obviněný. “Dá-li pánbůh a já to nakonec vyhraji, okamžitě emigruji. Nechci už  v tomhle státě žít. V tomhle humusu,” říká Michal Kovárník. “Víte, nechápu jednu věc. Máme s panem Babišem stejný problém: oba jsme podle úřadů podváděli s dotací. Pak ale nechápu, proč moje firma byla zlikvidovaná, barák mám obstavený a přišli jsme úplně o všechno. A on nepřišel o nic a kandiduje na premiéra. Vážně by mě to vysvětlení zajímalo.”

www.neovlivni.cz

video zde

Reklama

Obrázek uživatele platek
#6027 platek 18. Říjen 2017 - 11:05
Jak brečí podnikatel :-D dal se na byznis tak se mel chovat jako žralok a ne jako ovce. Jen ti nejsilnejsi vyhraji :-) Buh vi jak to bylo. Proste mel dluhy neplatil a ted to muze na nekoho hodit. I tak volim Babiše. A tem kterym se to nelibi....s tim stejne nic nenadelaji :-) to bude sranda az vyhraje volby :-)
Obrázek uživatele Ezod
#6035 Ezod 18. Říjen 2017 - 17:22
platek: Jak brečí podnikatel :-D dal se na byznis tak se mel chovat jako žralok a ne jako ovce. Jen ti nejsilnejsi vyhraji :-) Buh vi jak to bylo. Proste mel dluhy neplatil a ted to muze na nekoho hodit. I tak volim Babiše. A tem kterym se to nelibi....s tim stejne nic nenadelaji :-) to bude sranda az vyhraje volby :-)
Tak sranda bude určitě, ale je otázka zda taková jak si myslíte vy. Nikoho vám ale nerozmlouvám...
Obrázek uživatele Ezod
#6036 Ezod 18. Říjen 2017 - 17:29
platek: Jak brečí podnikatel :-D dal se na byznis tak se mel chovat jako žralok a ne jako ovce. Jen ti nejsilnejsi vyhraji :-) Buh vi jak to bylo. Proste mel dluhy neplatil a ted to muze na nekoho hodit. I tak volim Babiše. A tem kterym se to nelibi....s tim stejne nic nenadelaji :-) to bude sranda az vyhraje volby :-)
omyl
Obrázek uživatele Jokl
#6043 Jokl 19. Říjen 2017 - 8:38
platek: Jak brečí podnikatel :-D dal se na byznis tak se mel chovat jako žralok a ne jako ovce. Jen ti nejsilnejsi vyhraji :-) Buh vi jak to bylo. Proste mel dluhy neplatil a ted to muze na nekoho hodit. I tak volim Babiše. A tem kterym se to nelibi....s tim stejne nic nenadelaji :-) to bude sranda az vyhraje volby :-)
Platek? Zamindrákovaný chudák, plný jedu.
Obrázek uživatele jdb
#6049 jdb 20. Říjen 2017 - 7:50
Doporučuji číst článek zde: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Agrofert-nechal-zlikvidovat-firmu-Ziskali-jsme-zcela-novy-pohled-na-vec-v-souvislosti-s-vasi-byvalou-praci-pani-Slonkova-508763
Obrázek uživatele antonaustirol
#6050 antonaustirol 20. Říjen 2017 - 10:09
Tohle preci pan "podnikatel" nemuze myslet vazne. Firma za dobu existence vykazuje minimalni zisk v radu stovek tisic a v dobe nakupu "novych" stroju za evropske penize od dodavatele!!! techto stroju pak na konte pana Kovarnika pristane 15 mil., ktere nasledne putuji na firemni konto a z firmy zpet k dodavateli. Financni sprava by musela byt na hlavu, nevsimnout si toho. Doporucuji precist si rozsudek soudu ve veci - http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/nepresnosti-v-mediich/2017/financni-v-pripade-firmy-km-plus-nepochy-8800
Obrázek uživatele MXK
#6055 MXK 20. Říjen 2017 - 21:15
antonaustirol: Tohle preci pan "podnikatel" nemuze myslet vazne. Firma za dobu existence vykazuje minimalni zisk v radu stovek tisic a v dobe nakupu "novych" stroju za evropske penize od dodavatele!!! techto stroju pak na konte pana Kovarnika pristane 15 mil., ktere nasledne putuji na firemni konto a z firmy zpet k dodavateli. Financni sprava by musela byt na hlavu, nevsimnout si toho. Doporucuji precist si rozsudek soudu ve veci - http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/nepresnosti-v-mediich/2017/financni-v-pripade-firmy-km-plus-nepochy-8800
Ach , další ubohé zapšklé jelito, co nikdy nezkusilo podnikání a . Za prvé - odvody za zaměstnance v týhle pořádsocialistiské republice jsou tak vysoké, že mít zaměstnance je tak trochu luxus. Ale to všechno jde do nákladů. Takže statisícové zisky v přiznání je vlastně úspěch. No a ten se taky neodpouští. Za druhé - dotace dost podstatně křiví trh, ale pokud se rozhodl je využít, rozšířit výrobu a dát práci dalším lidem z okolí, tak to je dosti chválihodné. No ale bohužel šlápnul na kuří oko někomu, tedy přestal dávat peníze, kdo si hned postěžoval na patřičných místech, že ho určitě okradli. PS: hledám tu přezdívku .... no super - :-D :-D skopčák jak poleno - https://www.youtube.com/watch?v=nmpuPipJ-4c
Obrázek uživatele antonaustirol
#6056 antonaustirol 21. Říjen 2017 - 7:53
MXK: Ach , další ubohé zapšklé jelito, co nikdy nezkusilo podnikání a . Za prvé - odvody za zaměstnance v týhle pořádsocialistiské republice jsou tak vysoké, že mít zaměstnance je tak trochu luxus. Ale to všechno jde do nákladů. Takže statisícové zisky v přiznání je vlastně úspěch. No a ten se taky neodpouští. Za druhé - dotace dost podstatně křiví trh, ale pokud se rozhodl je využít, rozšířit výrobu a dát práci dalším lidem z okolí, tak to je dosti chválihodné. No ale bohužel šlápnul na kuří oko někomu, tedy přestal dávat peníze, kdo si hned postěžoval na patřičných místech, že ho určitě okradli. PS: hledám tu přezdívku .... no super - :-D :-D skopčák jak poleno - https://www.youtube.com/watch?v=nmpuPipJ-4c
Evidentne si pletete hodinky a holinky. Pokud mate prinejmensim zakladni vzdelani, lze si snadno overit, ze slovo skopcak se historicky vaze k uzemi Sudet a tedy s Tyrolskem nema nic spolecneho! To jen tak na okraj. Pokud jste cetl/a rosudek soudu v HK, musi Vam byt zrejme, ze se v teto kauze o odvody za zamestnance nejedna. Tak znova a lepe...pomalu, klidne 2x precist. Treba podstatu veci, z ceho je pan podnikatel vinen, pochopite. Jestli stale nechapete, zkuste nasledujici odkaz - http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Agrofert-nechal-zlikvidovat-firmu-Ziskali-jsme-zcela-novy-pohled-na-vec-v-souvislosti-s-vasi-byvalou-praci-pani-Slonkova-508763 Gruß aus Tirol :)
Obrázek uživatele Kučerovi
#6087 Kučerovi 25. Říjen 2017 - 21:40
platek: Jak brečí podnikatel :-D dal se na byznis tak se mel chovat jako žralok a ne jako ovce. Jen ti nejsilnejsi vyhraji :-) Buh vi jak to bylo. Proste mel dluhy neplatil a ted to muze na nekoho hodit. I tak volim Babiše. A tem kterym se to nelibi....s tim stejne nic nenadelaji :-) to bude sranda az vyhraje volby :-)
ajaj mindráky. Dle tvého výkladu, když mi budeš vadit v podnikání jako konkurent tak tě vodprásknu, tím odstraním konkurenci a je vše v pořádku.ach ta závist. Porazit konkurenci OK, ale kvalitou, cenou apod, jinak se to můžeme rovnou střílet.