Chrudimské noviny „Hrůzostrašná stavba“ Na Kopanici

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

„Hrůzostrašná stavba“ Na Kopanici

Chrudim – Obyvatelé města se obvykle vyznačují velmi úzkým vztahem k jeho historickému a kulturnímu dědictví. Chrudimáci jsou svým „patriotismem“ proslulí. Stačí jen vzpomenout, jaké vášně vyvolala svého času zmínka o možné stavbě hotelu přímo na Resselově náměstí. Není proto divu, že jim v „žaludku“ leží esteticky nepříliš povedený dům Na Kopanici.

Malou zmínku o budově, která v průběhu let doslova „nabobtnala“ do současné podoby, přinesl článek Chrudimských novin letos v květnu. Lidem žijícím v okolí Kopanice i samotným chodcům, kteří tudy směřují do centra města, vadí tento dům, jenž se do lokality prý příliš nehodí. Někteří nespokojenci se proto obracejí na radnici s dotazem, kdo mohl takové úpravy povolit.

Velice by mně zajímalo, kdo povolil tu hrůzostrašnou stavbu Na Kopanici. Je to betonová, ohromná stavba, která vůbec do této lokality nepatří. Byla to krásná, historická ulice s malými domky a dnes je to ulice k politování. Zase se zničila historická část města Chrudim. Jak je možné takové paskvily povolit do historických částí? Od čeho máme chrudimského architekta na úřadě? Nebo se mu to líbí? Na některé,drobné stavební úpravy jsou přísné zákony a tuto hrůzu radnice povolí. Je to ostuda,“ říká jedna z nespokojených Chrudimaček, která však neuvádí své jméno.

Tisková mluvčí města Sylva Drašnarová však ve své reakci na dotaz tápe. Netuší, o který dům se zde jedná. Budovu, o níž se stěžovatelce jedná, nelze přitom přehlédnout. Svým tvarem a umístěním rozhodně nezapadá do zdejší zástavby. Celý dům je dokonce na prodej. Jeho majitel Rudolf Kriško by rád od kupce získal osm milionů korun.

Současná podoba kdysi malebné uličky Na Kopanici je častým předmětem diskusí jak odborné, tak laické veřejnosti. Ulici dříve lemovaly drobné domky, které z ní tvořily druhou „Zlatou uličku“. Prakticky všechny však zmizely a byly nahrazeny často ne právě vkusnými stavbami. Jedinečný „spiritus loci“ - duch místa je tak nenávratně pryč a současné stesky nad podobou Kopanice už na tomto faktu nemohou nic změnit.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele hel
#6136 hel 2. Listopad 2017 - 13:27
Ulička z dávných domečků by byla krásná, ale musím říct, že jsem kdysi v jednom z nich byla a jednak byl v dezolátním stavu a za druhé stropy byly tak nízké, že se člověk střední postavy dotýkal hlavou stropu. Pokud Město nemá v územním plánu, že se na tomto místě nesmí postavit dvoupodlažní objekt s plochou střechou, nelze stavbu zakázat jen proto, že se nelíbí. Nevím, co v tom územním plánu pro tuto lokalitu je za regulativy.
Obrázek uživatele brta1
#6137 brta1 2. Listopad 2017 - 14:25
je to pořad dokola- bohenka,kopanice,stanice zachranky,hotel na resslově maněsti,parkoviště na větrníku....na městě by se měli už začit dělat něco pro město a ne vymyšlet same nesmysly....ten barak musel někdo schvalit,někdo ho musel kolaudovat,koupit ho muze jen nerozumny člověk za 8 milionu-barak pod svahem a kor když je kolem tolik poviku.....no jak že je heslo Chrudimi---město ve kterem chce každ žit :-)?!
Obrázek uživatele honza
#6138 honza 2. Listopad 2017 - 20:59
Ano, nějaká moudrá hlava musela vydat stavební povolení, na každé prdnutí je potřeba souhlas architekta, bylo i nyní? Co účastníci řízení, ti se neozvali, jako sousedé? Jinak ten dům je hnus a obludnost.. Ale oni zdůvodní, proč to nešlo zakázat, nebo alespoň usměrnit stavebníka.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#6139 Tomáš Velendorf 2. Listopad 2017 - 23:30
Lidi nevědí co s penězma. Von má barák, televizor, auťák, tak si říká, co ještě nemám? Hrobku.
Obrázek uživatele Ezod
#6140 Ezod 3. Listopad 2017 - 1:06
Tomáš Velendorf: Lidi nevědí co s penězma. Von má barák, televizor, auťák, tak si říká, co ještě nemám? Hrobku.
Dovolím si Vás lehce poopravit. Tento výtvor autor článku správně pojmenoval „Hrůzostrašná stavba“. Hrobku mi to nepřipomíná natož barák. Z toho by snad i mrtvý hrůzou utekl. Také bych si velmi rád vyslechl zdůvodnění kompetentních co je vedlo k vydání povolení. Alkohol? Drogy? Šílenství?
Obrázek uživatele platek
#6141 platek 3. Listopad 2017 - 9:30
At si kazdy bydli v cem chce. Jste zavistivci nic vic a chovate se jako komunisti :-D vase domy se zase nemusi libit nekomu jinemu. Tak bzdeme mit vsichni ty srejne domky ne? Co vy na to soudruzi
Obrázek uživatele hel
#6142 hel 3. Listopad 2017 - 9:39
platek: At si kazdy bydli v cem chce. Jste zavistivci nic vic a chovate se jako komunisti :-D vase domy se zase nemusi libit nekomu jinemu. Tak bzdeme mit vsichni ty srejne domky ne? Co vy na to soudruzi
Když architekt dokončí svou práci a odejde, měla by po něm krajina (resp. část města) zůstat stejně krásná, jaky byla před jeho příchodem. Tady to jaksi neplatí, ale zrovna tato stavba by nebyla hezká nikde. Ani to místo není pro bydlení zrovna výhra - s tím svahem za zády. Jsem docela zvědavá, jak se to prodá. Jednu takovou úžasnou stavbu už máme u přejezdu.
Obrázek uživatele chrudimák
#6143 chrudimák 3. Listopad 2017 - 9:53
celkově je ten pohled o ničem ... čtyři baráky vedle sebe a každý pes, jiná ves ..... z tak krásného místa paskvil .... i toto je důkaz toho, že papír snese vše a když zatlačíte na úředníka jde všechno ... pane architekte Janatko co váš názor (proč jste toto připustil - město bylo účastníkem řízení) ... a co doprava - v realitce je, že dům může mít až šest bytových jednotek, ale má jen tři parkovací místa a to nemluvím o tom, v územním plánu je pouze RD což dům s šesti jednotkama není???!!!! prostě hnus fialovej velebnosti .... je to i jen další důkaz toho, že realitky jsou jen překupníci co jim jde jen o prodej, protože tak jak je inzerát na zmíněný dům napsaný je lež a hodně zavádějí info ....
Obrázek uživatele brta1
#6144 brta1 3. Listopad 2017 - 15:18
platek: At si kazdy bydli v cem chce. Jste zavistivci nic vic a chovate se jako komunisti :-D vase domy se zase nemusi libit nekomu jinemu. Tak bzdeme mit vsichni ty srejne domky ne? Co vy na to soudruzi
:-)) no tak ja rozhodně nezavidim tomu kdo bydli v tomto baraku:-))
Obrázek uživatele brta1
#6145 brta1 3. Listopad 2017 - 15:20
chrudimák: celkově je ten pohled o ničem ... čtyři baráky vedle sebe a každý pes, jiná ves ..... z tak krásného místa paskvil .... i toto je důkaz toho, že papír snese vše a když zatlačíte na úředníka jde všechno ... pane architekte Janatko co váš názor (proč jste toto připustil - město bylo účastníkem řízení) ... a co doprava - v realitce je, že dům může mít až šest bytových jednotek, ale má jen tři parkovací místa a to nemluvím o tom, v územním plánu je pouze RD což dům s šesti jednotkama není???!!!! prostě hnus fialovej velebnosti .... je to i jen další důkaz toho, že realitky jsou jen překupníci co jim jde jen o prodej, protože tak jak je inzerát na zmíněný dům napsaný je lež a hodně zavádějí info ....
přesně tak je to tunel jako prase ,vlastně jako většina projektu v chrudimi
Obrázek uživatele emik
#6172 emik 22. Listopad 2017 - 14:31
platek: At si kazdy bydli v cem chce. Jste zavistivci nic vic a chovate se jako komunisti :-D vase domy se zase nemusi libit nekomu jinemu. Tak bzdeme mit vsichni ty srejne domky ne? Co vy na to soudruzi
zase jeden nejchytřejší