Chrudimské noviny Jakub Valenta: Letní kino je jen naše!

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jakub Valenta: Letní kino je jen naše!

Nikdy mne nepřestane fascinovat, s jakou lehkostí lidé porušují dané slovo.

Nedávno jsem měl tu pochybnou čest, zúčastnit se jednání o budoucnosti letního kina a mohl tak tuto podivuhodnou lidskou slabost sledovat v přímém přenosu. Richard Herbst tu absolutně nezvládl ukočírovat své příznivce. Ti svého bezmocného „guru“ spolehlivě přeřvali, když došlo na lámání chleba. Byla to přitom pracovní skupina tvořená Herbstem, architekty a třeba i nejhalasnějším místním „babišovcem“ Františkem Pilným, kdo tvořil oba návrhy přestavby areálu za Muzeem. Přesto tento večer učitel z místní „zušky“ kapituloval a podlehl. Nedodržel, na čem se s městem dohodl, starosta si rval vlasy, architekt nechápavě kroutil hlavou. Inu, tak to u nás, v Chrudimi, zkrátka chodí. Hlas lidu někdy rozhoduje. Hlas lidu, který nevidí nic, než sebe a své zájmy.

Nechodím do kina příliš často, letní kino jsem navštívil naposledy asi v době, kdy v televizi vládly kreslené Želvy Ninja. Areál za Muzeem však znám dobře. Ve věku teenagera mi byl docela častým cílem dobrodružných výprav. Za promítacím plátnem, které je skutečně monstrózní, lze najít doslova divočinu. Tedy, šlo najít. Rameno Chrudimky na dosah, rozměry pozemků skutečně velkorysé.

Jo, fakt se tu bruslilo. Voda je kousek, místo přívětivé.  Foto: Regionální muzeum Chrudim

Vzniknout tu měla multifunkční plocha – nešlo by tedy jen o plochu pro Richarda Podzima a pár jeho přátel, kteří tu při ohníčku, buřtech a naražené bečce řeší filosofické záhady světa, ale místa pro normální rodiny s dětmi, špitající zamilované dvojičky, vyznavače klidu a trošku „angličtějšího“ typu parku, než nabízejí nedaleké Klášterky nebo daleký Městský park. Ačkoli, i ten by tu byl na dosah ruky přes lávku pro pěší. Nic však nebrání i odvážnějšímu využití třeba ve formě dočasného kluziště, které je hitem v nedalekých Pardubicích. Na chrudimském Resselově náměstí něco takového budovat nelze, jelikož jest z kopce. Zato za Muzeem se svého času už bruslilo.

Arogantní lidé, kteří vidí jen své kino, jež mohlo po revitalizaci prostoru získat přidanou hodnotu ve formě modernějšího vybavení a využití CELÉHO prostoru i k jiným účelům, řekli jasné ne. Diváků prý přibývá, místa nutno zachovat, auta sem nepatří – toto tvrzení, mimochodem, nejvíce pobaví od architekta Josefa Kopečného, který svým vozem dojel téměř do vestibulu Muzea. Zdatně mu v této aktivitě sekundoval i malíř Ivan Baborák. Ten patří k dalším vyznavačům podivného „undergroundu“ realizovaného v areálu leťáku a samozřejmě mezi odpůrce obou předložených návrhů modernizace.

Věčná škoda, že Chrudim nemá silného politika, který by bouchl do stolu a prosadil jednu z navržených variant. Pokud se snad někdo takový bojí ztráty popularity a hlasů ve volbách, může být úplně klidný. „Herbstovci“ volí Herbsta, respektive „babišovce“, najde se mezi nimi i pár voličů rudých Pirátů.

Volby do zastupitelstva jsou za dveřmi a možná i leťák bude tématem, na němž si někdo postaví kampaň.

Nechme se překvapit.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele slava
#6199 slava 12. Prosinec 2017 - 13:42
Pan redaktor zřejmě nezná Chrudim a nebydlí tady. Takových lží na jednom místě se jen tak nevidí. Nebo se čtenáře záměrně snaží záměrně manipulovat? Byl jsem na obou projednáních a to, co bylo představeno, je chybně. Zřejmě pan Kušta potřebuje místo leťáku velké parkoviště pro své nově zamýšlené bytovky v Poděbradově ulici, které by mely přístup přes lávku přes Chrudimku.
Obrázek uživatele Jana Novotná
#6200 Jana Novotná 12. Prosinec 2017 - 20:12
Já v Chrudimi bydlím 45 let, postřeh pana redaktora se mi docela líbí a z nápadu, udělat kluziště na místě v zimě zcela nevyužitého leťáku jsem nadšená. V létě kino, v zimě zdarma bruslení v přírodě, vždyť by to bylo super!
Obrázek uživatele hel
#6201 hel 12. Prosinec 2017 - 20:54
A na co máme zimní stadion za 80 milionů (nebo víc) ????
Obrázek uživatele Jokl
#6202 Jokl 12. Prosinec 2017 - 21:53
hel: A na co máme zimní stadion za 80 milionů (nebo víc) ????
Mrkněte na aktuální rozvrh provozu zimního stadionu. Snad vás ten optimismus s bruslením pro veřejnost přejde :) - http://www.sportovistechrudim.cz/cz/zimni-stadion/provozni-doba/
Obrázek uživatele Kučerovi
#6203 Kučerovi 12. Prosinec 2017 - 23:11
Přiznám se, že Vaše články moc nemusím pane Valento, ale zde jste udělal to, co jsem u Vás moc neznal: nezávislý a objektivní. Měl jste odvahu napsat realitu tak jak to evidentně je. Byl jsem na projednání a stačilo mi to. Byť jsou zde i negativní reakce, ale hodně přihlouplé, jako např parkoviště pana Kušty. To je fakt ubohost. Kušta ho k ničemu nepotřebuje, navíc byty tam jsou prodaný lidem a parkoviště by se na noc zavíralo a bylo nepřístupný tak jak by tam mohl někdo parkovat....či diskuzi že máme zimní stadion pro veřejnost. Dotyčný evidentně nebruslí, neb by nemlel nesmysly. Ve všední den si normální člověk musí vzít dovolenou, jelikož konec ve 14:30 hod pro veřejnost? To jsou lidi ještě v práci mimo lidí co jsou na směny. Letos je alespoň víkend lepší, loni to bylo ještě horší a tak jsem jezdil do Skutče kde je méně lidí a teplo na převléknutí.
Obrázek uživatele hel
#6204 hel 13. Prosinec 2017 - 0:46
To s tím zimním stadionem bylo myšleno jako ironie. Stavba za cca 100 mil. Kč (původní rozpočet, přesnou cenu jsem nedohledala) slouží dopoledne školám - to je v pořádku. Ale odpoledne a večer - a to i o víkendech - se na ledové ploše prohání kolik - 10? 20? lidí. Když se o výstavbě jednalo, padaly sliby, že sem budou jezdit trénovat Pardubice a zahraniční kluby atd. Jestli se tak děje - nevím. Ale zimní stadion by měl sloužit veřejnosti tak, aby si ho veřejnost mohla užít a ne nesmyslně budovat kluziště nebo chodit s dětmi bruslit na rybník, kde to nemusí být bezpečné. Vím, že zájem o bruslení v Chrudimi je. Ale pokud je hodin pro veřejnost tak málo, že je tam pak narváno, je to špatně.
Obrázek uživatele hel
#6205 hel 13. Prosinec 2017 - 0:46
hel: To s tím zimním stadionem bylo myšleno jako ironie. Stavba za cca 100 mil. Kč (původní rozpočet, přesnou cenu jsem nedohledala) slouží dopoledne školám - to je v pořádku. Ale odpoledne a večer - a to i o víkendech - se na ledové ploše prohání kolik - 10? 20? lidí. Když se o výstavbě jednalo, padaly sliby, že sem budou jezdit trénovat Pardubice a zahraniční kluby atd. Jestli se tak děje - nevím. Ale zimní stadion by měl sloužit veřejnosti tak, aby si ho veřejnost mohla užít a ne nesmyslně budovat kluziště nebo chodit s dětmi bruslit na rybník, kde to nemusí být bezpečné. Vím, že zájem o bruslení v Chrudimi je. Ale pokud je hodin pro veřejnost tak málo, že je tam pak narváno, je to špatně.
Na zimáku je zima? Nic si z toho nedělejte, na kryťáku taky - tedy přesněji řečeno studená voda.
Obrázek uživatele Pseudovalenta
#6206 Pseudovalenta 13. Prosinec 2017 - 10:10
100 miionu??? :-))) Hele hele, vy nekdy mystifikujete ctenare (a nekteri se toho radi chytnou) lepe nez autor clanku :-)))
Obrázek uživatele Kdo šel kolem
#6207 Kdo šel kolem 13. Prosinec 2017 - 17:57
Kluziště - super nápad!