Chrudimské noviny Není kde stavět, počet obyvatel města klesá

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Není kde stavět, počet obyvatel města klesá

Chrudim – Nejvíce obyvatel mělo druhé největší město Pardubického kraje v roce 1994. V Chrudimi tehdy žilo 24 484 lidí. V roce 2017 je to už „jen“ 23 102 obyvatel. Důvodů pro tento pokles je jistě mnoho. Jedním z nejzávažnějších faktorů je rezignace vedení města na podporu individuální i bytové výstavby

V obcích sousedícícíh s Chrudimí naopak počet obyvatel roste. Jak dokazuje tabulka vložená níže, obyvatelé těchto vesnic od roku 2010 přibývají, v samotné Chrudimi však mizí. Údaje poskytuje Český statistický úřad.

Pokud totiž chtějí lidé bydlet, nezbývá jim, než shánět parcely a byty jinde. Ve městě je nabídka značně prořídlá. Radnice sice vytvořila několik míst pro rodinné domky v nedalekých Markovicích, ale i v tomto případě jde o pouhý „satelit“ bez jakýchkoliv ambicí jeho obyvatele integrovat do místní komunity. Pokud by developer Milan Kušta nevystavěl své bytové domy, možností by opět kardinálně ubylo.

V posledních letech navíc město systematicky blokuje výstavbu v lukrativních lokalitách – na Skřivánku a na Větrníku. Na posledním loňském jednání zastupitelstva se tato neochota vedení města ukázala v celé nahotě. Předkladatel materiálu o směně a prodeji pozemků na Skřivánku, neuvolněný místostarosta Jaroslav Trávníček (ČSSD), tento bod proto nakonec raději stáhl. Směna a prodej by přitom Jiřímu Wiesnerovi a jeho sestře Haně Vybíralové umožnila přístup na pozemky a následně i výstavbu zhruba 20 rodinných domků. Celá oblast zelené plochy na Skřivánku je však zablokována, protože radnice si klade podmínky, na něž žádný z investorů nebyl ochoten přistoupit.

Na Větrníku jde o podobný případ – v nejužším vedení města je snaha změnit zdejší územní plán, protože pode toho stávajícího je tu možné postavit 40-60 bytů. Městský zastupitel František Pilný (Nez. za ANO 2011) však navrhuje změnu ze stávajícího režimu na území pro domy rodinné. Ty se sem však vejdou maximálně čtyři. Důvodem ke změně územního plánu má být údajný slib, že lidé žijící v bytovkách nad potenciálními domy, budou mít na věky naprosto nerušený výhled na město. Slib dala obyvatelům tajemná postava z vedení zdejší radnice. František Pilný stojí také za blokací posledního pokusu ing. Wiesnera stavět na Skřivánku. Jde o náhodu, nebo je František Pilný, sám stavař, ve střetu zájmů?

Klesající počet obyvatel města a naopak jejich nárůst v těsném sousedství má, mimo jíné, za následek pokles daňových příjmů do radniční kasy. Za jednoho zmizelého Chrudimáka to může činit až 14 tisíc korun ročně. Tyto peníze se sice přesouvají do pokladen okolních vesnic, nicméně i pro ně není „nepřirozený“ nárůst obyvatel často žádná výhra. Vesnická infrastruktura nezvládá zvýšený nápor nových rezidentů, místa ve školách a školkách nejsou. Lidé z těchto obcí pak často pracují ve městě, kam se dopravují auty. A auta musí někde stát. Jak vypadá parkování nejen v centru Chrudimě, ví každý jeho obyvatel. Neposledním negativem je i úbytek zajímavých lidí, kteří zde zkrátka nemají šanci bydlet a jdou raději "o dům dál". 

Nezmění-li vedení města svůj přístup, trend úbytku obyvatel bude jistě pokračovat.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele emik
#6240 emik 9. Leden 2018 - 18:40
Zvláštní, že článek o zabránění TAJNÉ změně územního plánu ve prospěch někoho v novinách bylo jako hrdinský čin na poslední chvíli (škoda že to nejde i s nesmyslným umístěním stanice sanitek). A teď se dozvídám, že slib nepostavit do výhledu obrovskou zed je fiktivní příběh? Já mám jen pocit, že v malých obcích lidé nechtějí do zastupitelstva a ve větších jde o vliv a peníze, podnikatelské příležitosti a stupínek na kraj a do sněmovny. A už dlouhodobý pocit, že by to chtělo na radnici vyměnit, ale - promiňte - ne za pana Valentu. Za poslední rok jste nepůsobili jako opozice Paroubko-Topolánko-Kalouskova stylu : "škodit všude a při čemkoli, abychom mohli udělat převrat". Můj pocit byl lepší. Čemu tedy máme věřit ? Mezi námi, zdá se mi, že na Větrníku jsou domy hustě, bez ladu a skladu na každém místě, které se našlo. Nešlo by zúžit silnici a na ní postavit panelák se 4 vchody?
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6241 Jakub Valenta 9. Leden 2018 - 18:42
Moc vašemu příspěvku nerozumím, ale k těm výměnám: fakt nemám jakékoliv politické ambice. Popravdě řečeno, nebydlím ani v Chrudimi ;) Každopádně, díky za koment.
Obrázek uživatele emik
#6244 emik 9. Leden 2018 - 18:58
Pro vysvětlení: Všimněte si, že nikdy neútočím, jen říkám názor nebo pocit. Dozvíme se někdy, jak to bylo s úmístěním stanice sanitek a změnou územního plánu na Větrníku? Kdysi byla Chrudim v Černých ovcích, protože bohatým (Beránkovi & co) vadilo, že mají dům u letiště. Pořad byl záměrně tendenční, na zástupce aeroklubu vlítli nepřipraveného, zatímco prezentující říkal "tady nikdo neví, že je tu letiště". Od té doby na ně nekoukám. Omlouvám se, dnes mám rozpovídaný den a snahu zachránit svět.
Obrázek uživatele mm
#6249 mm 9. Leden 2018 - 23:20
Slušná propaganda ... autor poněkud vynechal několik docela podstatných drobností: - na Skřivánku má vyrůst sídliště pro cca 1300 lidí. Je zjevné, že aby se tam všichni nacpali, tak to nebude o individuální výstavbě. To se kupodivu nelíbí lidem, kterých se to týká a také soudným zastupitelům. Pochopitelně z pohledu pana Kušty je to výborný nápad. Možná, že článek by více vypovídal o situaci, kdyby autor zmínil kolik kromě těch zmiňovaných 20 rodinných domů, tam bude domů bytových. Jak se tam bude bezvadně parkovat a jak se Ti lidi budou dopravovat do města, když tam nemá ani zajíždět MD ... tedy když mu tak leží na srdci dojíždění lidí z okolních vesnic. - zmiňovaná směna pozemků spočívá zhruba v tom, že město si koupí pozemek pod další důležitou cyklostezku odnikud nikam a panu Wiesnerovi prodá strategický pozemek, přes který je jediný slušný přístup do lokality za pěkných 225,- Kč za m2. To jsou super podmínky a cena za pozemek ve městě, ne ?