Chrudimské noviny Černá skládka, rozbitá dlažba. Od března možno hlásit úředníkům přes mobilní aplikaci

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Černá skládka, rozbitá dlažba. Od března možno hlásit úředníkům přes mobilní aplikaci

Chrudim – Staré úsloví praví, že „lépe pozdě, než nikdy“. Beze zbytku ho lze použít na nejnovější výtvor zdejší radnice. Ta ústy starosty města Petra Řezníčka (SNK – ED) ohlásila vytvoření mobilní aplikace, která umožní bdělým občanům nahlašovat nejrůznější nedostatky městského mobiliáře.

V rámci své pracovní doby aplikaci s názvem „Všímálek“ vytvořili pracovníci městského IT oddělení, radnice tak ušetřila na placení externí firmě. Ke stažení má být „Všímálek“  začátkem měsíce března.

Funkce tohoto výtvoru "ajťáků" je prostá. Závadu kolemjdoucí vyfotí chytrým telefonem, pomocí aplikace ji se stručnou doplňující informací odešle úřadu, a to i s jejím přesným umístěním na mapě Chrudimi. Vše je otázkou jen několika málo kliknutí. Ochuzeni o možnost nahlásit závadu nebudou ani lidé, kteří chytrý telefon nevlastní; pro ně je připraven webový formulář.

Technické služby města nebo jednotliví úředníci se o veřejný prostor starají průběžně, přesto nemohou mít oči všude a hned. Rychlá informace zaslaná přes aplikaci je proto velmi cenná,“ přibližuje starosta města Petr Řezníček zrod myšlenky na nový nástroj rychlé komunikace.

Nabízí se kousavá otázka – budou technické služby a městští úředníci stejně pečliví, jako v kauze poničené dlažby ve Filištínské ulici? Chrudimské noviny přinášejí fotografie chodníku v této lokalitě již několik let a výsledkem je spíše zhoršování stavu, než oprava poničené stezky pro pěší. Podobně „úřednicky“ řeší město třeba pravidelně rozbitou silnici v ulici Obce Ležáků, kde není schopné donutit Ředitelství silnic a dálnic k větší a trvanlivější opravě.

Město slibuje, že součástí aplikace má být i informace o tom, jak s ohlášenou závadou zodpovědné orgány naložily. „Všímálkům“ nezbude, než tyto výstupy sledovat a následně je odměnit i u volební urny.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#6294 karel1 1. Únor 2018 - 13:58
Možnost nahlásit "závadu" měl i do teď .Jde jen o to zda to zůstane stejné,že se stejně na opravu vykašlou.