Chrudimské noviny Jakub Valenta: Díky Bohu, je po volbách!

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jakub Valenta: Díky Bohu, je po volbách!

Prezidentské volby jsou, díky Bohu, konečně za námi. Trvat předvolební kampaň ještě pár týdnů, nejspíše by v ulcích vyrostly barikády a „holubičí povahy“ by vezaly do rukou vidle, nohy od stolů a legálně držené palné zbraně. Možné i ty nelegálně.

Míra zhnusení z toho, co předvedli jak příznivci současného presidenta Miloše Zemana, tak jeho vyzyvatele z druhého kola...jak on se vlastně jmenoval...Jiřího Drahoše, u mne dosáhla téměř svého maxima. Kdo nebyl s jedněmi, byl s druhými. Kdo byl pro jednoho, byl logicky i pro hordy uprchlíků, které před našimi nehlídanými hranicemi zastavuje pouze děsivá připomínka statečnosti hradního pána. Na facebooku Chrudimských novin lze číst o Sorosových dolarech, které prý zamířily na náš účet, což, bohužel, není pravdou.

Příznivci unylého profesora bez názoru pro změnu své odpůrce posílali do Ruska a do Brusele. Do řiti však ne, protože jde o intelektuální smetánku, jež vulgarity používá pouze v případě, že nezvítězí pravda. Ta jejich, pochopitelně.

Trošku mne děsí blížící se termín komunálních voleb. První čertíci již vystrkují své růžky, radniční PR centrum, kdo ví proč zvané „tiskový odbor“, chrlí tiskové zprávy jak na běžícím pásu. Věčná škoda, že podobnou aktivitu nevyvíjí tito úředníci i v době „okurkové sezóny“, která se letos arci protáhla od června do prosince.

Opozice také nezahálí a po vzoru velkého vůdce Andreje Babiše platí své noviny. Vytvořit zdání, že řeší problémy svých voličů, je přitom tak snadné. Stačí zaměřit pozornost na aktuálně palčivé téma, žvanit o něm na jednání zastupitelstva tam i zpět a zajistit si tak zmínku v tisku. Za měsíc je to téma opět nové a tak dále. Dotahování problémů ke zdárnému konci již není třeba.

Měl jsem nedávno zajímavý rozhovor s jedním z úředníků. Řeč přišla i na výsledky voleb, očekávání výsledků voleb komunálních. Městský úředník řekl zajímavou věc – byrokratům na Pardubické ulici je v podstatě jedno, kdo vyhraje. Pro ně samotné se situace příliš nezmění.

Podobný pocit by měli mít všichni ti, kdo před pár dny tak vášnivě hájili buď Miloše, nebo Jiřího. Pánové a dámy, prezident je jen figurka v čele. Není císař, není všemocný. Jednotlivý poslanec, dokonce i městský zastupitel, mají reálně daleko větší možnost ovlivnit naše životy.

Mysleme na to, až v říjnu poneseme své hlasy k urnám.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele devin m
#6301 devin m 17. Únor 2018 - 16:55
Pane redachtore, na co narážíte touto větou: "Opozice také nezahálí a po vzoru velkého vůdce Andreje Babiše platí své noviny." ? Máte na mysli tištěný plátek Chrudim - noviny celého města, nebo webové anonoviny, které vede redaktor s krycím jménem Roman "New" Zahrádka ?
Obrázek uživatele devin m
#6309 devin m 20. Únor 2018 - 9:45
Oprava, překlep. Ne "ch", ale "k".