Chrudimské noviny V Bronxu řádí udavač

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

V Bronxu řádí udavač

Chrudim – Po skončené rekonstrukci „Bronxu“ pod nádražím mnozí jen nevěřícně hleděli. V ulici Čs. armády zmizelo několik parkovacích míst, objevily se retardéry. Místa, kam lze odstavit auta, měla ubýt také v ulici Přemysla Otakara. Právě této údajné nouze místních má využívat neznámý udavač za oknem.

Pravidelně proto informuje strážníky o „hříšnících“, kteří svůj vůz odstaví i jinde, než na plochách k tomu určených. Strážníci si svůj zdroj střeží a místním vzkazují: „míst je tu dost, mnohá přes noc zůstávají neobsazená“.

Zkušenosti s udavačem popisuje také Karel, který v ulici Přemysla Otakara bydlí. Udavač v této ulici, kde je značka obytné zóny, udává řidiče parkující mimo namalovaná parkovací stání, kterých zde po zpackané revitalizaci značně ubylo. Nevyužívané betonové plochy se zvětšily a zeleně je tu minimálně. Udavače městští strážníci na slovo poslouchají a pokutují pracující občany, kteří se po práci s nákupy a s dětmi utahaní vrací do svých obydlí a nemají kde zaparkovat. Okolní ulice jsou taktéž plné,“ píše svou stížnost vedení města zdejší obyvatel. „Pokud se takto chtějí městští strážníci chovat i nadále, tak musí pokutovat všechny řidiče v celém městě na všech sídlištích parkující mimo namalovaná parkovací stání. Všem se musí měřit stejným metrem! Pak bude mít třetina všech řidičů za stěračem lísteček. A vedení města si pak koleduje o nepokoje. Snad si ze svých daní neplatíme městské strážníky, aby poslouchali žalobníčky trudné mysli a ducha mdlého. V ulici Přemysla Otakara by například stačilo na nevyužívané betonové plochy namalovat několik parkovacích stání a ihned by se situace pro místní občany zlepšila,“ říká Karel.

Vrchní strážník Lukáš Dvořák však se stěžovatelem zcela nesouhlasí. „V tomto případě se jedná skutečně o obytnou zónu, kde mohou vozidla parkovat pouze na místech označených jako parkoviště. Nemohu souhlasit s tvrzením, že občané této ulice nemají kde zaparkovat. V týdnu od 29. ledna do 4. února prováděli strážníci v rámci hlídkové služby sčítání volných parkovacích míst v ulici ČSA, a to v úseku od kruhové křižovatky u ČSOB po křižovatku s ulicí Rooseveltova a dále od této křižovatky až po ulici Škroupova. Toto sčítání bylo prováděno v podvečerních hodinách a dále mezi devátou a desátou hodinou večerní. V prvém úseku, tedy v ulici, která je vzdálena několik desítek metrů od ulice Přemysla Otakara, bylo každý den napočítáno více jak deset volných parkovacích míst. V druhém úseku to bylo více jak dvacet volných parkovacích míst každý den. Pokud si občan bydlící v ulici Přemysla Otakara potřebuje vyložit nákup či nějaký objemný náklad, je takovéto stání na nezbytně nutnou dobu tolerováno. Pak však musí vozidlo přeparkovat,“ tvrdí Dvořák.

Lidé, bydlící v ulici Přemysla Otakara tak podle strážníka v blízkosti svého domu skutečně místo nenajdou. Parkovat musí „za rohem“, v ulici, která je pro mnohé z nich zbytečně daleko. Sami strážníci své vozy na Resselově náměstí  však také parkují jen pár kroků od služebny. Rozhodně nepostávají až ve Filištínské ulici. „Z praxe víme, že toto bývá dosti často zneužíváno a vozidla na místě vykládky zůstávají třeba i přes noc. Přes výše uvedené došlo na základě podnětu vedení městské policie v tomto týdnu k pracovní schůzce přímo v ulicích Přemysla Otakara a Revoluční. Zde byly za přítomnosti místostarosty Jaroslava Trávníčka, zástupců městské policie, odboru dopravy a odboru investic zvažovány možnosti úpravy těchto ulic, které by vedly ke zvýšení počtu parkovacích míst. Zjištěné poznatky a možnosti budou nyní podrobně analyzovány a zpracovány, s jakým výsledkem však nedokážu zatím říci. Vše do určité míry komplikuje skutečnost, že realizace stavebních úprav uličního prostoru byly hrazeny z dotací, což znamená, že ještě nějakou dobu - do doby skončení udržitelnosti projektu, nebude pravděpodobně možné jiné stavební úpravy realizovat,“ uzavírá vrchní strážník Lukáš Dvořák.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele platek
#6312 platek 20. Únor 2018 - 14:31
Tak doufam radoby novinaři Valento, že zde předložíte nějaký důkaz o svém tvrzení vlastně jste také udavač :-D, že strážníci porušují zákon a parlují, kde nemají. A pokud nékdo nezná zákon tak ať mlčí. Stačí si nastudovat Zak.c. 553/1991 Sb. no a to že jsou lidé líný hovada to už se ví, takže kdo parkuje jak nemá, dobře mu tak :-)
Obrázek uživatele ........
#6313 ........ 20. Únor 2018 - 15:34
Kolik místních není schopno 5 minut chůze?
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6314 Jakub Valenta 20. Únor 2018 - 15:56
platek: Tak doufam radoby novinaři Valento, že zde předložíte nějaký důkaz o svém tvrzení vlastně jste také udavač :-D, že strážníci porušují zákon a parlují, kde nemají. A pokud nékdo nezná zákon tak ať mlčí. Stačí si nastudovat Zak.c. 553/1991 Sb. no a to že jsou lidé líný hovada to už se ví, takže kdo parkuje jak nemá, dobře mu tak :-)
Tak pro pomalejší ještě jednou ;) "Sami strážníci své vozy na Resselově náměstí však také parkují jen pár kroků od služebny. Rozhodně nepostávají až ve Filištínské ulici." Ať to po sobě čtu, jak to čtu, nikde nevidím tvrzení, že strážníci porušují zákon...
Obrázek uživatele janak
#6315 janak 20. Únor 2018 - 16:14
Je zajímavé, že udavač udává jen v této ulici. Např v Husovce stojí celodenně mnoho automobilů mimo parkovací stíní a nejsou pokutováni. Asi tu nebydlí udavač. Nepravdivé je i uvádění vrchního strážníka Lukáše Dvořáka, že vedlejší ulice ČSA je vzdálena několik desítek metrů. Každý kdo to tu zná, ví, že po vjetí do ulice Přemysla Otakara musíte objet celý blok k Bille, stát na semaforech, popojíždět k ČSOB a parkovací místo najdete až v horní části ulice ČSA. Pěšky domů to pak máte 300m a to samé zpět a když takto potřebujete zaparkovat několikrát za den, tak si připadáte jako v Kocourkově. A naprosto nehorázná je od pana strážníka nabídka parkování v ulici ČSA ,úsek ke hřbitovu, to je ve vzdálenosti 500m i více. To už můžeme rovnou parkovat na náměstí.