Chrudimské noviny Psí hřiště po letech mezi radničními prioritami

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Psí hřiště po letech mezi radničními prioritami

Chrudim – Přesunutí skateparku na pozemky za obchodním domem Tesco vzbudilo velký zájem. V těchto dnech představitelé města podepsali smlouvu s firmou Mystic Constructions v objemu 171 215 korun. Firma by měla vytvořit projektovou dokumentaci k novému skateparku. V této souvislosti však „vyplaval“ na povrch dávný problém se „psím hřištěm“.

Chrudimské noviny o tomto tématu jako první informovaly již v roce 2012 a poté v nepravidelných intervalech také v následujících letech. Ze strany vedení města však tento nápad nikdy nenašel příliš pozitivní odezvu. Paradoxně, protože „pejskaři“ tvoří ne právě malou skupinu obyvatel města, která navíc jeho provoz dotuje každoroční platbou „daně ze psa“. Ta činí za psa chovaného v rodinném domě 600 korun a majitelé psů chovaných v bytě zaplatí městu hned 13 stovek. Za tuto částku však nedostanou prakticky nic jiného, než několik igelitových sáčků v hodnotě pár korun.

 

Stačí odstranit tabulku a kousek oplotit.  Foto: Chrudimské noviny

Vášnivou diskusi na toto téma zprostředkoval facebookový profil samotné radnice. Psí louka někde v intravilánu vyřešila exkrementy. Chápu, že některým lidem venčení psů na sídlištích kolem domů vadí. Občurané rohy a tak podobně Ale lidi tam se psy prostě chodí jen proto, že v docházkové vzdálenosti nemají kam jinam jít. Pořád si myslím, že v tomhle by se mělo angažovat město. U projektů pro menší skupinu lidí - třeba skatepark, je třeba iniciativy zainteresovaných. Ale psů a pejskařů je v každém městě tolik, že by to mělo město řešit i bez doprošování. Nebo město je jen od toho, aby čekalo kdo ho o co poprosí? Třeba aby maminky chodily prosit o dětská hřiště, cyklisté o stojany na kola, důchodci o lavičky v parcích? Můj názor je ten, že pokud se jedná o projekty, které bude potenciálně využívat více jak 1/3 obyvatel města, tak by se o nemělo prosit,“ shrnuje argumenty ve prospěch psího hřiště Veronika Raiserová.

Při projednávání Desatera problémů města Chrudim došlo i na diskusi týkající se psů a jejich venčení. Díky aktivitě Marka Točoně pak projekt „vyhledání prostoru pro oplocenou louku pro psy“ skončil na hezkém šestém místě. Nyní záleží na radnici a úřednících, zda hozenou rukavici také zvednou.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele emik
#6328 emik 2. Březen 2018 - 16:43
Už vidím, jak pejskaři jdou přes půlku města do psího parku a domlouvají pejskovi, aby se vykadil až tam. Na polovinu psů u nás to přijde u našeho vchodu, na druhou polovinu cestou zpátky. Hlavně - pes potřebuje očuchat svůj rajón, přečíst si, kdo tam chodí, a podepsat se. Stejně jako slepice potřebují hrabat, což v kleci nemůžou.