Chrudimské noviny Technické služby prozkoumaly obsah popelnic a nestačily se divit

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Technické služby prozkoumaly obsah popelnic a nestačily se divit

Chrudim – Před dvěma lety se vedení města z řad politiků i úředníků dušovalo, že prohrabovat obsah popelnice rozhodně nikdy nebude. Opak je však nyní pravdou. V těchto dnech totiž radnice zveřejnila statistickou zprávu, v níž hodnotí právě obsahy nádob na odpadky.

Rozbor odpadů z různých částí města si již vloni zadaly zdejší technické služby. „Rodinnou zástavbu reprezentovala ulice Vaňkova s počtem trvale hlášených obyvatel 222, sídlištní zástavbu tvořily části ulic Palackého, Havlíčkova, Škroupova a Bohuslava Martinů, ve které bylo 924 trvale žijících obyvatel,“ říká místostarosta Jan Čechlovský (ODS).

Tajemství obsahu popelnic ve městě konečně odhaleno!  Foto: Chrudimské noviny

První dobrou zprávou je, že ve směsném komunálním odpadu se během rozborů vyskytovaly pouze běžné druhy odpadů. Jenom výjimečně se našly nebezpečné odpady, především typu inzulínových per a léků, nebo elektrozařízení,“ neskrývá uspokojení místostarosta Čechlovský. Spalitelný odpad obsahoval zejména hygienické potřeby a dětské pleny, obuv, pryž a silně znečištěné odpady. Největší rozdíl se ukázal v případě bioodpadu, který byl velmi výraznou složkou v zástavbě rodinných domů. Tam v období od jara do podzimu dosahoval až přes 60 % hmotnostního podílu.

Provedené rozbory jsou pro nás velmi cenné, protože nám potvrdily oblasti, v nichž by bylo dobré zvýšit separaci. Na problematiku bioodpadů jsme již reagovali projektem kompostérů, ale separace textilu, kovů a elektrozařízení je pro nás určitě výzvou,“ uzavírá starosta Petr Řezníček (SNK - ED). Starosta však již nezmiňuje, že právě "udat" kompostéry se městu příliš nedaří. Ve skladech jich proto čeká na své majitele ještě pěkná řádka.

red

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#6469 Ivča 30. Květen 2018 - 14:24
Ohledně kompostérů - ne každý má na své zahrádce místo na tak velký objekt(což je i můj případ). Možná se jich mělo půlka koupit menších, třeba by se líp "udaly".