Chrudimské noviny Zářivý brizolit na domě Církve bratrské je pro ostudu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zářivý brizolit na domě Církve bratrské je pro ostudu

Chrudim – Zdejší úřednické a politické elity v rámci předvolebního „podkuřování“ voličům v posledních měsících šíří zprávy o nabírání zkušeností v oblasti památkové péče. Nejnovější chrudimský partner, jihomoravské Znojmo na tomto poli exceluje. Jaká je zdejší realita?

Po boji s vizuálním smogem, který, pohříchu, probíhá pouze v oblasti prohlášení a slibů, ukazuje radnice a úřednictvo svou neschopnost i v dalších oblastech. Zdejší sbor Církve bratrské si totiž nechal opravit zanedbané sídlo ve Filištínské ulici a není to příliš hezký pohled. Vedení města a zodpovědným úředníkům pokažená rekonstrukce však podle všeho vůbec nevadí.

Historický dům v samotném srdci města získal zářivou omítku, která by snad udělala „parádu“ na některém z venkovských stavení, ale rozhodně nepatří do památkové zóny. Takzvaný „břrzolit“ se však nedávné minulosti objevil i na domě v Široké ulici. Památkáři tu argumentovali historickou přesností, což však podle některých hlasů neznělo příliš přesvědčivě. Nyní tato omítka v nových barvách „zdobí“ i dům s barokním štítem v ulici Filištínské. Celou akci "posvětil"  odbor památkové péče. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#6503 Zbyněk Kotúč 11. Červenec 2018 - 11:03
Hele, a v čem je problém ?? Že má někdo v ulici hezčí fasádu než Jelínek ? :-)
Obrázek uživatele Ivča
#6506 Ivča 13. Červenec 2018 - 11:53
Můžete mi napsat, proč nemůže být na fasádě "břizolit" ? Na to je nějaký předpis? Byla by lepší stávající oprýskaná fasáda??